Articol publicat in ziarul Evenimentul din 19.02.2005.
Plantele leguminoase conţin aşa-numitele oligozaharide. În procesul de fermentaţie, acestea se descompun, transformîndu-se în gazele intestinale. Pentru a evita balonările, la mîncărurile pregătite din leguminoase cu boabe este bine dacă se adaugă seminţe uscate de mărar, fenicul sau chimen.
După cum ne-a spus dl prof.univ.dr. Constantin Milică, doctor în fiziologie vegetală, specialist în fitoterapie, uleiul de soia, în cantităţi mari, conţine hormoni masculini şi feminini, necesari pentru menţinerea forţelor vitale ale omului. Aceşti hormoni naturali contribuie la prevenirea pericolului pierderii sarcinii la femei şi cresc potenţa bărbaţilor. Vitamina E din uleiul de soia stimulează activitatea musculară, previne formarea în organism a substanţelor toxice rezultate din asimilarea grăsimilor, împiedică îngrăşarea, îmbunătăţeşte consumul de oxigen în ţesuturi şi dezvoltă capilarele.
Folosirea în alimentaţie a uleiului de soia mai ajută în tratarea unor afecţiuni ale rinichilor, ale sistemului nervos, previne hipertensiunea arterială şi ateroscleroza, creşte imunitatea organismului, îmbunătăţeşte metabolismul şi activitatea intestinului. Acest ulei poate fi păstrat timp îndelungat, fără a-şi pierde calităţile.