Livrare GRATUITA pentru comenzi care depasesc 150 lei prin PLATA CARD BANCAR

Tratamentul naturist al rectocolitei ulcero-hemoragice

Tratamentul naturist al rectocolitei ulcero-hemoragice

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 10.06.2004.


Rectocolita ulcero-hemoragică este o boală inflamatorie, cu caracter ulcerativ purulent, care poate cuprinde tot colonul. Această inflamaţie cronică, uneori hemoragică, este declanşată ca urmare a intervenţiei unor factori infecţioşi şi endocrini sau a tulburărilor neuro-vasculare şi trofice ale mucoasei colonului; aceasta devine roşie, congestionată. Boala apare frecvent între vîrstele de 24-45 de ani, dar şi în afara acestui interval. Se manifestă prin dureri abdominale şi scaune moi dizenterice, arsuri sau usturimi în zona ano-rectală. Bolnavul prezintă paloare, astenie, stare febrilă, tahicardie, deshidratare a ţesuturilor şi slăbire rapidă a organismului


După cum ne-a spus dl prof.univ.dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, pentru tratamentul naturist al rectocolitei ulcero-hemoragice sînt recomandate cure susţinute şi de lungă durată cu infuzii din coada şoricelului, sunătoare, nalbă mare, fructe de chimion, coriandru, fenicul, ienupăr, anghinare, măghiran, răchitan, cimbru, sulfină, muşeţel, roiniţă, mentă, busuioc, coada racului, flori de salcîm, frunze de mur, frunze de afin şi decocturi (fierturi) din rizomi de obligeană sau rizomi cu rădăcini de cerenţel, de preferat în amestec cu muşeţel, mentă sau sunătoare. Din pulberea de rizom uscat şi măcinat de obligeană se ia cîte un vîrf de cuţit, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese.


O altă pulbere utilă este cea din seminţe de in, recoltate la maturitate deplină: 1 lingură de seminţe măcinate se pune în puţină apă călduţă şi se bea, de două ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mesele principale, timp de 10 zile pe lună. O plantă cu efecte deosebite în tratarea acestei afecţiuni este odoleanul (valeriana). Se prepară infuzie din 1 linguriţă de rădăcini, uscate şi măcinate, la 250 ml apă clocotită; se infuzează 15 minute, se strecoară şi se bea o cană pe zi. Tot de la valeriană se poate consuma rădăcina sau rizomii uscaţi, sub formă de pulbere, cîte un vîrf de cuţit, de 3 ori pe zi. Tinctura se face din 20 g rădăcini macerate în 100 ml alcool de 40%, timp de 8 zile, din care se iau 15-20 de picături, de 2-3 ori pe zi.


Iată cîteva amestecuri de plante recomandate de dl prof. Constantin Milică în cazurile de rectocolită ulceroasă, atunci cînd afecţiunea nu este încă însoţită şi de pierderi de sînge:


• coada şoricelului (25 g), fenicul (5 g), sunătoare (20 g), talpa gîştei (10 g), muşeţel (20 g), frunze de roiniţă (10 g), mentă (5 g), capsule de mac (5 g) – se face infuzie din 1-2 linguriţe amestec la 200 ml apă clocotită; se lasă vasul să infuzeze 15 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se beau 2-3 ceaiuri călduţe pe zi, după mesele principale; ceaiul are acţiuni analgezice, carminative, antispastice şi antiseptice intestinale;


• sunătoare, muşeţel, roiniţă şi frunze de mur, cîte 2 g din fiecare – infuzie din toată cantitatea de amestec la 750 ml apă clocotită; se infuzează 5 minute şi se beau 3 ceaiuri în cursul zilei, avînd efecte antidiareice şi antiinflamatoare;


• coada şoricelului, pelin alb, ţintaură, fenicul, mentă, anason, cîte 25 g din fiecare – infuzie din 1 lingură cu vîrf de amestec la 250 ml apă clocotită; se lasă să infuzeze 5 minute, se îndulceşte cu miere, se adaugă un pic de zeamă de lămîie care să ia amăreala şi se bea un ceai pe zi, fracţionat în cîteva înghiţituri rare, înainte de masă;


• coada şoricelului, pelin alb, coriandru, muşeţel, mentă, capsule de mac, frunze de zmeur, cîte 10 g din fiecare – infuzie din 2 linguri de amestec la 250 ml apă în clocot, se infuzează acoperit 10 minute, se îndulceşte cu miere şi se beau 2-3 ceaiuri călduţe pe zi; ceaiul are efect imediat contra colicilor stomacali şi intestinali, a indigestiilor însoţite de greţuri, a acidităţii şi a gazelor stomacale.


Cînd rectocolita ulceroasă este însoţită şi de hemoragie, se recomandă asocierea în tratament a unor infuzii de traista ciobanului, salvie, păpădie, urzică vie, mătase de porumb, a unor decocturi din rădăcină de brusture, rizomi de cerenţel, rădăcină de tătăneasă dar şi a pulberii sau maceratului la rece din frunze de vîsc.


Dintre amestecuri, în cazurile de rectocolită hemoragică se recomandă: coada şoricelului (20 g), scoarţă de cruşin (10 g) şi urzică vie (10 g) – decoct din 4 linguriţe de amestec la 300 ml apă, care se bea în 2 reprize, o cană după masa de prînz şi un ceai seara la culcare. Un alt decoct util este din răchitan (40 g), coada racului (20 g), urzică vie (30 g) şi mătase de porumb (10 g) – 1 lingură de amestec la 250 ml apă, 2 ceaiuri pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol şi seara, înainte de culcare.


Terapia naturistă în combaterea colitelor abdominale şi rectocolitelor ulcero-hemoragice recomandă respectarea unei alimentaţii uşoare, cu produse rapid digerabile în etajele superioare ale tubului digestiv, astfel încît să se asigure un repaus intestinal şi evitarea suprasolicitării colonului.


De menţionat că, prin evoluţie, rectocolita ulcero-hemoragică poate da complicaţii destul de grave: distrugerea totală a mucoasei intestinale, pe pereţii colonului apărînd un exudat purulent şi sanguinolent, hemoragii brutale, stenoză (îngustarea unei porţiuni de colon), perforaţii ale intestinului, fistule anale, inflamaţii articulare, artrite, boli hepatice şi casexie (slăbirea extrem de rapidă a organismului, cu “topirea” masei musculare). Trebuie subliniat că rectocolita ulcero-hemoragică este o boală cu risc mare de cancerizare.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!