Livrare GRATUITA pentru comenzi care depasesc 150 lei prin PLATA CARD BANCAR

Tratamentul naturist al nefritelor

Tratamentul naturist al nefritelor
Articol publicat in ziarul Evenimentul din 27.03.2003.

Nefrita este inflamatia tesutului renal, datorata, in general, unor infectii. Boala, acuta sau cronica, ataca tot sistemul capilar din organism, alterarile cele mai grave producindu-se in rinichi. Toate bolile cronice renale au in comun o distrugere treptata a nefronilor (tesut renal) si deci o limitare a functiilor renale. Formele tardive (tirzii) ale acestor boli se aseamana, iar simptomul este insuficienta renala, cu sau fara hipertensiune. Ceaiurile din plante medicinale sint un ajutor eficient in tratamentul acestor boli renale, dar trebuie consumate cu acordul si sub supravegherea medicului.

Regim alimentar si infuzii din amestec de plante

Atit medicina alopata, cit si cea complementara, naturista, recomanda ca in caz de nefrita acuta sau cronica, sa se puna accent pe regimul alimentar. Astfel, dupa 2-3 zile de repaus alimentar absolut, numai cu lichide sub forma de ceaiuri si sucuri din lamii, grapefruit, morcovi, tomate, struguri, ridiche neagra, foarte buna este o cura cu griu incoltit. Indicat este si laptele cald amestecat cu suc proaspat de patlagina (1 lingurita la cana). Se beau 2-3 cani/zi. Apiterapia recomanda tinctura de propolis 20 la suta, din care se pun 40 de picaturi in 20 ml de apa calda. Se face gargara si se inghite. La regimul alimentar se adauga si consumul de polen si faguri de miere. de ajutor este si otetul de mere cu miere, din care se pune 1 lingurita la 100 ml apa si se ia cite o lingura de amestec, din ora in ora, cu care se face gargara, apoi se inghite.

Cu actiune diuretica si proprietati colagog-coleretice, se poate folosi infuzia din frunze uscate de anghinare, 1 lingura la 500 ml apa. Se beau intre 200 si 500 ml infuzie/zi. Aceasta infuzie este recomandata, in special, bolnavilor care prezinta in acelasi timp si o afectiune hepatobiliara.

Radacina de telina, un remediu foarte eficient

Dupa cum ne-a spus dl prof. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie, dintre plantele folosite cu succes in tratamentul sindromului nefrotic, chiar si la bolnavii cu suferinta renala, este telina. Se folosesc radacinile, bogate in saruri de potasiu, calciu si magneziu, vitamine si ulei volatil, cu importanta actiune diuretica si proprietati depurative, antiseptice, colagog-coleretice si tonic-generale. Telina se poate folosi sub forma de pulbere (radacina macinata), cite 1-2 g de 2 ori/zi sau sucul proaspat de radacina, cite 1-2 linguri/zi.

Telina intra si in compozitia siropului diuretic preparat din radacini de telina, marar si patrunjel in parti egale, care se pregateste sub forma de decoct. Se fierb, timp de 30 de minute, 200 g din amestecul de radacini impreuna cu 500 g zahar, intr-un litru de apa. Se beau 4-5 linguri/zi. Rezultatele, spune dl prof. Milica, sint mai bune cind formele de administrare se prepara din radacini proaspete si nu uscate, o parte din principiile diuretice continute pierzindu-se prin uscare.

Amestecuri de plante

Pentru tratarea nefritelor, alaturi de medicamentele recomandate de medic, se poate recurge si la 3-4 cani/zi din urmatoarele infuzii din amestec de plante:

• frunze de mesteacan (3 linguri), coada calului si splinuta (cite 2 lg din fiecare) si busuioc (1 lg);

• teci de fasole (2 lg), frunze de mesteacan, traista ciobanului, troscot, coada calului (1,5 lg din fiecare), busuioc, macese, radacina de obligeana, coada soricelului (1 lg din fiecare), seminte de patrunjel si flori de porumbar (1/2 lg din fiecare);

• frunze de zmeur, fag, de urzica, de mesteacan (10 g din fiecare) si seminte de in (40 g). Se pun 3 lingurite de amestec la 0,5 l de apa.

• talpa gistei, sunatoare, trei frati patati (10 g din fiecare), vetrice (Tanacetum vulgare, 5 g), coada calului, radacina de tataneasa (20 g). Se pun 3 lingurite la 0,5 l de apa si se fierbe 5 minute.

• feciorica (Herniaria glabra), seminte de patrunjel, coada calului (20 g din fiecare). Se pun 2 lingurite amestec la 300 ml apa. Se beau 2 cesti/zi.

Ceaiuri complexe

Pentru nefrita acuta, fitoterapia recomanda un amestec din flori de nalba de padure (Malva silvestris, 5 g), radacini de patrunjel de cimp (5 g), fructe de maces (10 g), radacini de leustean (10 g), frunze de strugurii ursului (15 g), frunze de mesteacan riios (Betula verrucosa, 15 g), radacini de osul iepurelui (15 g), rizomi de pir (15 g). Se fierb 3 lingurite de amestec cu 3 cani de apa, timp de 5-10 minute. Se beau 3 cesti de ceai cald pe zi.
In caz de nefrita cronica, este indicata asocierea unui amestec din ventrilica (Veronica officinalis, 30 g), troscot (30 g) si turita mare (40 g). Peste o lingurita de amestec se toarna o cana de apa clocotita si se lasa sa stea 5 minute. Se bea, zilnic, la micul dejun, o ceasca de ceai cald.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!