Articol publicat in ziarul Evenimentul din 04.09.2003.
Astmul bronsic este o afectiune grava, la nivelul bronhiilor, care se manifesta prin imposibilitatea evacuarii aerului din plamini si senzatia lipsei de aer, cu spasme de tuse, expectoratie si sufocare. Crizele dureaza de la citeva minute la citeva ore si sint mai frecvente noaptea, mai ales in conditii agresive de clima (frig, vint, ceata), la agenti alergici (polen, praf, peri, pene, mucegaiuri, chimicale, unele medicamente, fum de tigara) si la stresuri psihice si nervoase. Cind crizele se prelungesc, apar transpiratii reci, tahicardie si anxietate. Intre crize intervin stari de tuse, cu expectoratie si respiratie suieratoare.
Dupa cum ne-a spus dl prof. univ. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie, doctor in fiziologie vegetala, coordonator al Centrului Aroma din cadrul Universitatii Agronomice Iasi, medicina naturista recomanda, in cazul astmului bronsic, utilizarea plantelor medicinale cu actiune antiseptica, expectoranta, sedativa, vasodilatatoare, antialergica si calmanta a musculaturii bronhiilor: “Aceste tratamente vor asigura suprimarea crizelor astmatice, dilatarea bronhiilor, fluidificarea secretiilor cu expectoratie si vasodilatatia coronariana care scade presiunea singelui si creeaza un echilibru in organism. In functie de continutul in principii active, au mare eficienta infuziile si decocturile din trei frati patati, podbal, isop, cimbrisor, sovirf, sulfina, unguras, ciubotica cucului, scai vinat, radacini de angelica, iarba mare sau valeriana si fructe de fenicul, de anason sau ienupar. si mai eficiente sint amestecurile de plante, dupa unele formule din care sa nu lipseasca speciile de mai sus, alaturi de paducel, patlagina, nalba, soc, salvie, plaminarica si luminarica”.
Ca remedii naturale, dl prof. Milica mai recomanda seminte de fenicul fierte in lapte (1 lingurita la 50 ml), cu efect antibronsic, expectorant si antiseptic; hrean ras amestecat cu miere de salcim si zeama de lamiie (se pastreaza in frigider si se consuma de 2-3 ori/zi cite o lingurita); infuzie din flori si frunze de podbal (2 linguri la cana), o lingura la intervale de 2 ore; infuzie din muguri de plop negru (1 lingurita la 200 ml apa clocotita), din care se beau cite 2 ceaiuri/zi, cu actiuni antiinflamatoare, antiseptice si antibiotice; infuzie de coada soricelului (2 linguri de flori la 500 ml apa clocotita), se bea intreaga cantitate in 5 reprize pe zi; vin de sunatoare (30 g planta macerata in 1 l vin alb, timp de 10 zile), 3 linguri/zi.
Cercetarile fitoterapeutice de pina acum in combaterea astmului au dovedit eficacitatea multor combinatii de plante medicinale:
• coada soricelului, menta, salvie, isop, unguras, cimbrisor, talpa gistei si paducel, in parti egale (formula Plafar), infuzie 1-2 lingurite la cana, 2-3 ceaiuri/zi, in cure de lunga durata;
• podbal (40 g), flori de nalba (30 g), coada soricelului (20 g), flori de levantica (10 g), decoct dintr-o lingura de amestec la o cana cu apa, 3-4 cani/zi; • flori de soc (30 g), patlagina (30 g), frunze de visc (10 g), frunze de trei frati patati (20 g), infuzie 1 lingura la cana, 2-4 cani/zi;
• flori de ciubotica cucului (25 g), radacina de ciubotica cucului (15 g), podbal (30 g), seminte de in (30 g), macerat la rece sau infuzie dintr-o lingura si jumatate amestec la o cana cu apa, cite 2-3 cani/zi;
• cimbru (40 g), frunze de nalba (20 g), radacini de lemn dulce (20 g), podbal (10 g), fructe de fenicul (10 g), infuzie 1 lingura la cana, 2-3 cani/zi;
• frunze de castan camestibil, cimbru, roua cerului (Drosera rotundifolia), flori de toporasul doamnei (Viola odorata), cite 20 g din fiecare, 1 lingurita amestec la cana, se fierbe 5-10 minute si se beau 3 cani de ceai cal pe zi;
• frunze de coacaz negru (10 g), patlagina (10 g), radacina de lemn dulce (10 g), trei frati patati (15 g), cimbru (15 g), frunze de castan comestibil (20 g), roua cerului (20 g), 1 lingurita amestec la o cana cu apa, decoct timp de 5-10 minute, cite 3 cesti/zi.
In astmul infectios, dl prof. Milica recomanda infuzia in amestec din lichen de stejar, salvie, busuioc, usturoi, muguri de plop negru, alun, mesteacan, pin si brad. Sint foarte bune inhalatiile cu uleiuri eterice de sovirf, isop sau salvie, brad si pin.
Se mai recomanda maceratul in alcool de 40° cu un amestec din cimbru, podbal, talpa gistei, unguras si rostopasca, in parti egale, din care se iau cite 50 de picaturi, de 3 ori/zi, intre mese, timp de 2 luni pe trimestru.
Foarte util este maceratul in vin alb cu hrean ras sau usturoi, la care se adauga tinctura de propolis si miere de albine, sau maceratul alcoolic din frunze de patlagina, dafin, podbal si eucalipt, cite un paharel dupa mese.