Articol publicat in ziarul Evenimentul din 15.05.2003.
Scleroza in placi este o boala grava, datorata unor multiple leziuni in substanta cerebrala, caracterizate prin focare de demielinizare, adica de distrugere a invelisului de mielina al fibrelor nervoase. Suferinta se agraveaza in urma puseurilor (crizelor), acestea accentuind fenomene nervoase negative: tulburari de echilibru, de vorbire si de vedere, pareze. Deocamdata, tratamentele au menirea sa urmareasca intervalele dintre puseuri si sa diminueze gradul de nocivitate al acestora. de aceea, bolnavul trebuie sa-si revigoreze sistemul imunitar.
Regimul alimentar
Dupa indepartarea tuturor infectiilor din organism (dentare si de alta natura), acestea solicitind si slabind sistemul imunitar, timp de 2 zile pe saptamina se va tine un regim alimentar strict. Se va renunta total la carnea de porc si dulciurile concentrate, urmarindu-se o digestie cit mai buna.
Zilnic, se va consuma: suc de morcovi (300 ml), suc de sfecla rosie (100 ml), suc de telina (50 ml), suc de ridichii (20 ml), suc de cartofi (20 ml). Primavara, este indicata o cura cu suc de orz verde: se foloseste numai orzul inainte de inspicare, care se da prin masina de tocat si apoi se stoarce. Se poate amesteca si cu miere de albine poliflora. Orzul contine, in principal, hordelina – un alcaloid cu proprietati tonice pentru sistemul nervos. Este contraindicat in caz de hipertensiune arteriala.
Formula de tratament pentru uz intern
Dupa cum ne-a spus dl prof. univ. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie, acest tratament da rezultate pozitive, ameliorind simtitor suferintele bolnavilor cu scleroza in placi:
• Luni – infuzie de salvie sau de jales (o lingurita de frunze uscate la o cana cu apa clocotita), cite 2 cani pe zi.
• Marti – macerat de visc (o lingurita de frunze uscate la o cana cu apa rece, timp de 8 ore). Se bea o cana.
• Miercuri – infuzie din coada soricelului (o lingurita de flori uscate la o cana cu apa clocotita), 2 cani pe zi.
• Joi – infuzie de salvie sau de jales, 2 cani pe zi.
• Vineri – infuzie de cretisoara (o lingurita de planta uscata la o cana cu apa clocotita). Se beau 4 cani pe zi.
• Sambata – macerat de visc, o cana.
• Duminica – infuzie de cretisoara, 4 cani pe zi.
Acest tratament se reia in fiecare saptamina, in intervalele dintre puseuri, ameliorarea bolii fiind considerabila.
Amestecuri din plante
Pentru tratamentul sclerozei in placi, Centrul Aroma din cadrul Universitatii Agronomice Iasi are preparate doua tipuri de produse fitoterapeutice: un amestec pentru ceai si o tinctura din amestec de plante. Coordonatorul acestui centru, dl prof. univ. dr. Constantin Milica, si-a pus in aceste produse rodul muncii sale de peste 30 de ani in domeniul fiziologiei vegetale si fitoterapiei. Amestecul pentru ceai se prepara din paducel, coada calului, musetel, coada soricelului, salvie, sunatoare si frunze de pin. Ceaiul se bea sub forma de infuzie, cite 2-3 cani pe zi. Tinctura se prepara din visc, paducel, tataneasa, traista ciobanului, sunatoare, cimbru, urzica si frunze de pin. Se iau cite 10 picaturi in 100 ml lapte sau ceai, de 3 ori pe zi. Tot secretul acestor produse este gramajul si modul de preparare, acestea fiind proprietatea Centrului Aroma.
Retete pentru tratament extern
Este recomandata frictionarea zonelor afectate, de doua ori pe zi, cu tinctura de tataneasa (rizom macinat), traista ciobanului, sunatoare sau cimbru (100 g planta la 500 ml alcool de 70°. Este bine sa se utilizeze aceste tincturi alternativ.
Se fac usoare masaje ale zonelor afectate cu ulei de sunatoare sau de galbenele. Avind in vedere ca scleroza in placi este, de cele mai multe ori, urmarea unei forme avansate de leuconevraxita (aparitia unor leziuni pe substanta alba a maduvei, provocate pe cale mecanica, in urma unor boli eruptive sau avorturilor), coloana vertebrala va fi masata usor cu ulei de musetel.
In acelasi timp cu utilizarea acestor tratamente si remedii, se va cauta o stare de liniste si de optimism, existind multe voci care sustin ca scleroza in placi se datoreaza si “impietririi” sufletului in urma unor suparari si conflicte.