(Raspuns la scrisorile cititorilor)
Articol publicat in ziarul Evenimentul din 08.03.2003.
Dna Cornelia Hurmuz, din Botosani, ne scrie ca baiatul sau, in virsta de 9 ani, este diagnosticat cu adenoidita. “Acum urmeaza tratamentul dat de medic si as vrea sa incerce si un tratament naturist, care sper din tot sufletul sa-l ajute. Numai ca nu stiu ce sa fac si ce fel de ceaiuri sa prepar. Va rog sa ma ajutati dv si sa-mi raspundeti in aceasta pagina, pe care o urmaresc cu mare interes”, incheie scrisoarea dna Hurmuz.
Adenoidita este o inflamatie a formatiunilor limfatice din zona nazofaringiana, in special la copii, manifestata, mai ales, prin inflamarea regiunii afectate, obstructie nazala, paloare si pierderea poftei de mincare. Ce-i drept, boala nu este prea grava dar, daca nu este tratata, poate crea probleme.
Dna Hurmuz, retete de ceaiuri pentru aceasta afectiune sint multe. Ce trebuie sa stiti este ca un tratament naturist eficient se face, in special, extern. Puteti lua legatura cu dl prof. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie. Acesta recomanda sa utilizati un ceai, decoct 5 minute, 1-2 lingurite la cana, extern – se trage pe nas si se face gargara, de 3-4 ori pe zi, dupa mese, din urmatorul amestec: galbenele, flori de coada soricelului si frunze de patlagina, in parti egale. Efectul sporeste, spune dl Ene, daca se adauga petrol, 1 lingurita la o cana de ceai. Intern, se foloseste acelasi ceai, 30 ml pe kilocorp pe zi, inaintea meselor si intre mese, timp de 1-2 luni.
Tratamentul poate fi completat cu instilatii in nari, dupa folosirea ceaiului, cu ulei de menta sau de levantica.
Recomandarea dlui Ene este ca, dupa aplicarea tratamentului fitoterapeutic, cu ceai si ulei volatil, sa nu se bea (nici macar apa) si sa nu se manince nimic, timp de circa 2 ore.
In regimul alimentar, urmat dupa regulile generale, se va introduce drojdie de bere si tinctura de propolis.