In scopuri terapeutice, de la tintaura (Centaurium umbellatum), numita popular si “fierea pamintului”, se foloseste numai partea aeriana a plantei, care se recolteaza in timpul infloririi. Uscarea se face la umbra, in buchete atirnate pe sfori.
Cel mai simplu mod de preparare este sub forma de infuzie, din 1 lingurita pulbere de planta uscata si maruntita la 250 ml apa in clocot. Se infuzeaza, acoperit, 15-20 de minute, se strecoara si se bea cite un sfert de cana, cu 30 de minute inainte de fiecare masa. Dupa cum ne-a spus dl prof. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie, “efectul acestui remediu este de marire a contractiei veziculei biliare si de scaderea febrei”.
Tinctura din 20 g pulbere din planta uscata la 100 ml alcool de 70 de grade este indicata in cazul dischineziei biliare, “reglind functionarea mecanismului de eliminare a bilei, asigurind circulatia bilei de la vezicula spre duoden”. Dupa ce se lasa la macerat timp de 7-8 zile, tinctura se strecoara si se iau cite 30-40 de picaturi intr-un pahar cu apa indulcita, cu jumatate de ora inainte de mesele principale. La fel de bun pentru rezolvarea unor probleme biliare este vinul tonic preparat din 60 g planta maruntita la 1 litru de vin rosu. Se lasa la macerat 8 zile, cu agitare zilnica pentru uniformizare. Se strecoara si se bea cite un paharel (100 ml) inainte de masa.
Siropul de tintaura poate fi administrat in caz de dezechilibre biliare atit la copii – 50 ml, cit si la adulti – 100 ml, inainte de mesele principale. Siropul se prepara dintr-o infuzie obtinuta din 2 linguri de planta uscata si maruntita la 300 ml apa clocotita. Se strecoara si se adauga 500 g zahar, apoi se fierbe pina cind se obtine o consistenta siropoasa.
Articol publicat in ziarul Evenimentul din 14.11.2002.