Livrare GRATUITA pentru comenzi care depasesc 150 lei prin PLATA CARD BANCAR

Tabagismul

Tabagismul

Despre tabagism 


Tratamentele fitoterapeutice


Sunt destul de complexe vizand atat procedeele de consum intern cat si   cele externe.


In uz intern se recomanda folosirea produselor care modifica gustul nicotinei sau actioneaza impotriva tulburarilor provocate de lipsa acestui drog:


v      Infuzie de pedicuta, numita si bradisor, preparata din 5 g pulbere uscata si macinata la 200 ml apa clocotita: se infuzeaza 5 minute, se strecoara si se bea dimineata, pe stomacul gol, cu o ora inainte de micul dejun, intr-o cura de durata pana la abandonarea fumatului, provocand o senzatie de voma la aprinderea tigarii.


v      Infuzie de cimbrisor (4 linguri la 1 litru apa clocotita; se infuzeaza 3 minute, se strecoara si se bea intreaga cantitate fractionata in doze de 50 ml la intervale de 15-20 minute. La aprinderea tigarii apare senzatia de voma care dispare imediat dupa inlaturarea fumului.


v      Decoct din rizomi de obligeana, din care se bea cate o lingura, inainte si dupa mesele din cursul zilei.


v      Sirop de creson, din care se ia cate o lingurita de 8-10 ori pe zi, la intervale de doua ore.


v      Mestecarea unei lingurite de rizomi sau frunze uscate de obligeana, care se tine in gura timp de 5-10 minute, de 3-4 ori pe zi, avand un gust amar si aromat, cu efect de diminuare a poftei de fumat si de respingere a fumului.


Un procedeu stravechi de denicotinizare, absolut inofensiv, preluat din medicina Ayurveda din India, consta din utilizarea unui extract alcoolic cu plante verzi de ovaz, luand cate un paharel (80-100 ml) de 3 ori pe zi, cu efect imediat de dezintoxicare si inhibare a apetitului pentru fumat.


Alte tratamente recomanda ceaiuri cu alga bruna sau catusnica, decoct din frunze de nuc sau hrean (doua cani pe zi), macerat din usturoi (o cana dimineata), leurda, frunze de patrunjel, ulei de menta sau de ricin.


O firma farmaceutica din Suedia a elaborat un vaccin destinat suprimarii dependentei de nicotina, prin blocarea accesului spre creier a nicotinei si diminuarea stimulului care induce placerea de a fuma.


Reteta autorului: pedicuta, obligeana, cimbrisor, cimbru, dovleac, hrean, usturoi, menta, nuc, pelin.


In uz extern se pot aplica pe abdomen cataplasme cu frunze fierte de pelin.


Regimul alimentar


Va include cateva retete care si-au dovedit eficacitatea:


v      seminte de dovleac (60 g) decojite si pisate care se amesteca cu 20 g zahar si 10 g coji de portocale rase in 160 ml apa; se bea prin inghitituri rare, iar dupa 5 ore se ia o lingura cu ulei de ricin;


v      seminte de dovleac (300 g) decojite si bine pisate, amestecate cu miere de albine pentru a fi consumate dimineata, pe nemancate, iar dupa cateva ore se ia o lingura de ulei de ricin.


La acest tratament se adauga o cura cu propolis, drojdie de bere, bors de tarate si otet de mere.


Se vor evita alimentele cu gust amar (cafea, ciocolata amaruie, bere, sucuri cu cofeina, alcooluri tari, unele mirodenii), care pot trezi dorinta de fumat. de asemenea, se vor evita alimentele care ingrasa (dulciuri, paste fainoase, paine) si inlocuirea lor cu fructe, legume sau alte alimente sarace in calorii.


Regimul de viata


Fumatul nu este o necesitate pentru organism, ci o placere de moment, care, treptat, devine o obisnuinta greu de invins. de aceea, renuntarea definitiva la fumat este un act de mare vointa, pentru fiecare fumator existand o motivatie individuala, pro sau contra. Multi fumatori motiveaza prin placerea de a inspira fumul aromat al unei tigari fine, iar altii considera tigara ca un aliat in momentele de bucurie sau de necaz, la eforturi sau la relaxare.


Pentru abandonarea definitiva a fumatului se propun urmatoarele actiuni:


- alegerea perioadei optime de renuntare la fumat, in zile lipsite de stres, fiind preferate concediile petrecute la munte sau in momentul aparitiei unor afectiuni care impun interzicerea fumatului (gripe, guturai, bronsite, viroze respiratorii, pneumonie, ulcere, infarct miocardic);


- evitarea locurilor cu multi fumatori (restaurante, cafenele, cluburi, discoteci);


- evitarea fumatului in spatii inchise (birouri, dormitor, camera copiilor);


- renuntarea la fumatul din timpul noptii si mai ales la tigara foarte daunatoare de dimineata, luata pe nemancate;


- vor fi indepartate toate obiectele ispititoare (tigari, pipe, scrumiere, brichete, chibrituri) care nu vor mai fi lasate pe masa de lucru sau in buzunarele fumatorului;


- dimineata si seara se va face o baie calda si o spalare pe dintii ingalbeniti;


- membrii de familie, prietenii si colegii de munca, de preferat nefumatori, vor sustine ideea renuntarii totale si definitive la fumat, intrucat reducerea treptata a numarului de tigari s-a dovedit ineficace, pacientul cautand usor noi pretexte de a relua fumatul intensiv;


- in perioada de servaj, cand reapare pofta de fumat, se va mesteca un fruct, un morcov, bomboane mentolate si se va bea multa apa pentru a elimina toxinele din sange.


Timpul liber va fi ocupat cu plimbari pe jos sau cu bicicleta, alergari zilnice, exercitii de inspirare a aerului curat, practicarea unor sporturi usoare in compania nefumatorilor, vizionarea de spectacole si lectura in sali de nefumatori.


In cazul copiilor si tinerilor fumatori este necesara o educatie mai atenta, atat in familie cat si in scoli, fara pedepse si interdictii severe, dar cu exemplu personal al educatorului. Se va urmari inocularea convingerii ca prin renuntare la fumat scade riscul unor imbolnaviri grave, creste speranta de viata si se pot economisi sume importante din bugetul personal si al familiei.


Exista opinia falsa ca renuntarea la tutun poate duce la cresterea in greutate a corpului, in medie, cu 2-3 kg la barbati si peste 5 kg la femei. In acest caz se va reduce o cantitate de 300-500 calorii din alimentatia zilnica, mai ales la carne, mezeluri, sosuri, cartofi prajiti, paine alba, alcool si cafea.


Dupa reusita renuntarii definitive la fumat va fi inlaturat din organism monoxidul de carbon in timp de 12 ore, va dispare nicotina dupa 2 zile, se va imbunatati circulatia sangelui in membrele inferioare dupa doua luni, iar riscul cancerului pulmonar si al bolilor cardiovasculare se va reduce substantial dupa un an.


Tratamentul balnear


Se va face in orice statiune de la mare sau, mai ales, de la munte pentru aero-helio-terapie, de preferat statiunile cu ape minerale alcaline, unde se pot face inhalatii.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!