Livrare GRATUITA pentru comenzi care depasesc 150 lei prin PLATA CARD BANCAR

Supa de morcovi combate diareea la sugari

Supa de morcovi combate diareea la sugari

INTREBARE - Paula R., jud. Alba
"Care sunt efectele benefice ale morcovului asupra organismului?"


* * *


RASPUNS - Prof. Dr. Constantin Milică:
Atat in alimentatie, cat si in medicina naturista, morcovul este considerat o leguma foarte mult utilizata pentru proprietatile gustative, nutritive si de protejare a sanatatii.


Tinand seama de aceste proprietati este recomandat ca in fiecare zi sa se consume cel putin un morcov crud si un pahar cu suc. Morcovul proaspat, ras sau prelucrat in diferite preparate, inclusiv piure si salata de iarna, este absolut necesar in alimentatie, chiar obligatoriu la copii, fiind un leac excelent in anemii, avitaminoze, tulburari de crestere (rahitism, nanism), iar pentru adulti in tratarea bolilor hepatobiliare, cardiace, genitale si respiratorii, inclusiv tuberculoza.


Ajuta la prevenirea imbatranirii
Sucul de morcov, stors la mixer, din radacini proaspete, este cea mai bogata sursa de vitamine naturale si saruri minerale. Se consuma suc concentrat sau diluat cu apa (cate 100-300 ml pe zi), de preferat dimineata pe stomacul gol, cu efecte excelente in mineralizarea organismului, marirea imunitatii naturale si a rezistentei la infectii. Este recomandat la persoane anemice, extenuate, obosite, convalescente, batrani, femei gravide, sugari cu diaree si copii cu tulburari de crestere. Luand cate 100 g pe zi timp de trei saptamani are efecte contra viermilor intestinali, inclusiv teniaza. In timpul repausului alimentar, doza zilnica poate creste la un litru suc, avand bune efecte in tratarea bolilor de piept si rinichi, in marirea acuitatii vizuale, in refacerea ficatului dupa hepatita, ciroza si ascita si in marirea secretiei biliare.


Amestecand 100 ml suc cu 100 g miere se obtine un remediu excelent, cu actiuni antiseptice, hranitoare si cicatrizante, in vindecarea ranilor, eczeme uscate sau supurande, infectii externe, afectiuni bucale si leziuni ale mucoaselor. Se foloseste sub forma de gargare (de 2-3 ori pe zi timp de 3-4 minute) sau se aplica comprese si badijonari in impetigo si pe tenuri obosite si ridate, carora le da supletea si prospetimea pielii, intarziind aparitia ridurilor. Frecvent se consuma amestecat cu suc de telina, sfecla rosie, patrunjel radacini, lamaie, ridichi, andive, varza.


Amestecul dintre 300 ml suc de morcovi si 180 ml suc de spanac este recomandat pentru a trata hipertensiunea arteriala, ateroscleroza, diabetul si diferite afectiuni ale aparatului digestiv (colite, constipatie, gastrita hiperacida), pneumonie si bronsite, diverse afectiuni cutanate (acnee, eczeme, furunculoza). Supa de morcov se prepara din 500 g felii fine din radacini fierte de doua ori intr-un litru de apa; se strecoara, se paseaza si se da contra diareei la copii si sugari, inlocuind laptele din biberon. Dupa incetarea diareei se reia alimentatia lactata.


Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 31 mai 2010.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!