Familia Compositae
Alte denumiri populare: imortele galbene, flori de paie, floarea patulul, margica, ochisori, semenic.
Descriere
Planta erbacee perena cu tulpina erecta, inalta de 10-50 cm, acoperita cu peri mici, albiciosi. Frunzele sunt lanceolate, acoperite cu peri, iar florile sunt galbene, grupate in capitule globuloase, cu diametrul de 5-6 cm.
Inflorirea are loc in lunile lulie-octombrie.
Raspandire
Planta creste in flora spontana din zona de campie, prin locuri inerbate, nisipoase sau calcaroase.
Organe utilizate: Flores Helichrysi - flori grupate in capitule.
Recoltarea
Se face inainte de inflorirea completa.
Continutul chimic al florilor
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 substante amare, taninuri, rezine;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 flavonozide (apigenina, astragalina, salipurozid), fitosterine;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 colorant (helicrizina);
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 uIei eteric;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 saruri minerale.
Proprietati terapeutice
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 coleretice, colagoge, spasmolitice;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 diuretice, antibacteriene.
lndicatii terapeutice
UZ INTERN
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 boli ale aparatulul digestiv: hepatita, insuficienta hepatica, dischinezia biliara, inflamatiile vezicii biliare, colecistice cronice, hipoaciditate gastrica, tulburari digestive, helmintiaza;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 reumatism, dureri artritice, guta;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 tulburari metaboilce.
Forme de utilizare
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 lnfuzie din 30 g de flori uscate la 1 litru de apa clocotita; se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se bea cate 1 cana (250 ml) de 2 ori pe zi.
Observatii: Specia Helichrysum angustifolium D.C. (sin. H. itailcum Don) se cultiva in Italia, Franta, Spania si tarile din fosta Yugoslavie pentru uleiul eteric cu miros foarte placut si tenace, asemanator cu florile de portocal si musetel. Componentele odorante din ulei sunt: nerol (40-65 %), pinen, eugenol, aldehida valerianica si sesquiterpenoide azulenice.
Utilizari ale uleiului de Helichrysum angustifolium:
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 In parfumerie prin asociere cu ulei de musetel, ulei de citrice, neroli, iris si labdanum;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 Aromatizant alimentar in dulciuri si bauturi racoritoare;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 Modificator de arome din fructe (in concentratie maxima de 16 ppm).
Sursa imagine: botanica.it