Sunt boli inflamatorii ale mucoasei nazale provocate de factori virotici, microbieni sau alergici. Debuteaza prin stranuturi repetate si scurgeri din nas, cu secretii apoase sau sero-mucoase, treptat muco-purulente, cu senzatii neplacute de infundari ale nasului si usturimi in fosele nazale. Un rol favorizant il are frigul, umezeala si pulberile.
Daca este tratata la timp, boala se vindeca in 4-7 zile dar netratata se complica in rinita cronica, lezarea mucoasei nazale, raguseala, tuse cu expectoratie, sinuzita, laringita, traheita, traheo-bronsita, cu febra si usoare dureri de cap, astenie, anemie, stare generala usor alterata. Adesea rinitele pot fi insotite de unele boli infectioase (gripa, amigdalita, pneumonie, difterie, otite, rujeola, scarlatina etc).
In unele situatii, rinita cronica evolueaza spre forma catarala hipertrofica, cu degenerarea mucoasei nazale care se ingroasa, devine albicioasa-albastruie si astupa fosele nazale, mai intai la o singura nara si ulterior bilaterala si permanenta.
Bolnavul simte nasul uscat, are mirosul si auzul scazut si sforaie in somn.
Tratamentele terapeutice
Folosesc plante care contin substante cu proprietati antihistaminice si decongestive, aplicate sub forma de infuzii, decoct, inhalatii, spray-uri nazale sau unguente pe baza de ulei de molid, galbenele sau propolis pentru masarea narilor si sinusurilor.
v Infuzii din flori (de musetel, soc, tei, lavanda), frunze (de menta, roinita, salvie), herba (de coada soricelului, busuioc, rostopasca, sovarv, trei-frati patati, turita mare) care provoaca transpiratie, scad temperatura si au efecte antinevralgice.
v Decoct din frunze (de Buxus, vasc, maslin, eucalipt), muguri (de coacaz negru), fructe (de anason si maces) si scoarta (de stejar si salcie), cu rol vitaminizant, tonic si diuretic.
v Infuzie de tei (2 lingurite la 250 ml apa) din care se beau 2-3 cani pe zi sau se fac inhalatii si spalaturi nazale, avand actiuni sudorifice, antitermice, expectorante si sedative.
v Inhalatii repetate de 3-4 ori pe zi cu decoct din musetel, lavanda, salvie, busuioc, coada soricelului, soc, tei, cimbrisor, sovarv, afin (frunze), eucalipt si cuisoare.
v Comprese pe frunte sau sinusuri cu bitter suedez sau cu solutii 10% de tinctura de propolis.
v Tampoane nazale cu extracte uleioase de menta, salvie, cimbrisor, cimbru de cultura (Thymus), rozmarin si sovarv.
Apiterapia recomanda:
v Solutie 5% de propolis, din care se pun cate 5 picaturi in fiecare nara, de 3 ori pe zi.
v Solutie de propolis in glicerina preparata din 30 g propolis maruntit in 100 ml alcool 96º care se macereaza timp de 7 zile; dupa strecurare prin tifon se amesteca cu o parte dubla de glicerina si se tamponeaza mucoasele nazale de 1-2 ori pe zi, timp de 10-15 zile.
v Unguent de propolis 20% in vaselina cu care se ung narile de 2 ori pe zi.
v Solutie proaspata de miere de albine, diluata 50% cu apa distilata care se pastreaza la intuneric si racoare, intr-un vas inchis ermetic; se foloseste pentru tamponarea narilor, de 2 ori pe zi, dimineata si seara, timp de minim 20 de zile.
In rinitele cronice hipertrofice se insista pe tratamente cu:
v Infuzie dintr-o lingurita herba de cimbrisor la 200 ml apa fierbinte din care se beau 2-3 cani pe zi, avand proprietati dezinfectante si antiseptice ale cailor respiratorii.
v Infuzie de lavanda (2 lingurite flori in 250 ml apa clocotita) din care se beau 2 ceaiuri pe zi, cu efecte datorate continutului in ulei volatil antiseptic, dezinfectant si antispasmodic.
v Infuzie de musetel (2 lingurite flori la 200 ml apa clocotita) din care se beau 2-3 ceaiuri pe zi sau se foloseste in inhalatii si spalaturi nazale.
v Infuzii din frunze de rozmarin (1 lingurita la 200 ml apa fiarta) din care se beau 2 cani pe zi, cu efecte bacteriostatice asupra unui mare numar de germeni.