Articol publicat in ziarul Evenimentul din 22.05.2003.
Menopauza este un fenomen fiziologic care consta in incetarea definitiva a menstruatiei la femeile ajunse la virsta de 45-50 de ani sau chiar mai devreme, in cazul insuficientei ovariene. Ca o consecinta a dezechilibrului neurohormonal produs prin incetarea functiei ovariene, apar tulburari neurovegetative: valuri de caldura, insomnii, hiperexcitabilitate, palpitatii si chiar slabirea memoriei. Aproape un sfert dintre femeile la menopauza fac osteoporoza. Menopauza nu este sinonima cu batrinetea. Foarte multe femei intrate precoce la menopauza pot avea o viata sexuala normala, in ciuda absentei ciclurilor menstruale. Alte femei, din pacate, ramin, dupa oprirea menstruatiilor, cu o oboseala si o serie de alte tulburari ce pot persista de-a lungul anilor.
Ceaiuri din plante medicinale
In afara tratamentului cu Clorocalcin, pe care femeile ajunse in starea de menopauza il iau adesea ca fiind cel mai la indemina remediu, fitoterapia recomanda utilizarea mai multor plante medicinale care au ca efect eliminarea simptomelor destul de neplacute ale acestei stari fiziologice inevitabile.
Paducel – infuzie din 1 lingurita planta (flori, frunze si fructe) la o cana cu apa; se bea in cursul unei zile. Se mai recomanda tinctura preparata din 20 g flori cu frunze sau 25 g fructe macerate timp de 10 zile in 100 ml alcool de 60° sau tuica tare. Se iau cite 10-15 picaturi, de 3 ori pe zi.
Urzica moarta alba – se prepara sub forma de infuzie din 1/2 lingurita floare uscata la o cana cu apa. Se beau 1-2 cani pe zi.
Talpa gastei – infuzie din 1 lingurita planta uscata la o cana cu apa. Aceasta se bea fractionata pe parcursul unei zile. Tinctura se prepara din 20 g planta macerata timp de 7-8 zile in 100 ml alcool. Se iau cite 30-40 picaturi, de 3 ori pe zi.
Salvie – infuzie din 20 g flori si frunze la 1 litru de apa, cite o cana pe zi, pentru bufeuri si palpitatii.
Frunze de vita-de-vie – decoct 50 g la litru, cite 3 cani pe zi.
Cimbrisor – infuzie din 15 g planta la 1 litru de apa clocotita, cite 3 cani pe zi, in caz de ameteli.
Amestecuri din plante si tincturi
Dupa cum ne-a spus dl prof. univ. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie, pentru ameliorarea tulburarilor de menopauza se amesteca flori de coada soricelului (20 g), flori cu frunze de paducel (15 g), coada racului (15 g), traista ciobanului (25 g), sunatoare (15 g) si talpa gistei (10 g). Se face infuzie (1 lingurita amestec la cana) si se beau 2-3 ceaiuri pe zi. Un alt amestec se face din parti egale de flori de tei, frunze de roinita si talpa gistei. Se prepara infuzie din 1 lingura amestec la cana cu apa si se beau 1-2 cani pe zi, indulcite cu miere. Un amestec eficient este cel in care intra si rostopasca, o planta medicinala cu reale calitati terapeutice: se amesteca rostopasca, flori de arnica si coada racului, coada soricelului, cite 25 g din fiecare, apoi, peste 3 lingurite de amestec se toarna 500 ml de apa clocotita si se lasa sa stea 5 minute. Se bea, dimineata si seara, cite o cana cu ceai cald.
Rezultate deosebite s-au obtinut cu amestec din radacina de lemn dulce (5-6 parti), talpa gistei (2-3 p), frunze de salvie (2 parti) si cimbrisor (1 p). Acest remediu poate fi folosit cu succes si in caz de osteoporoza. Reteta amestecului ne-a fost oferita de colaboratorul nostru, terapeutul naturist Fanica Voinea Ene. Se prepara decoct, timp de 10 minute, din 1 lingurita amestec la o cana cu apa. Se beau 2-4 cani pe zi, 1-2 luni pe trimestru, intre mese sau inaintea meselor principale.
Cu actiune antispasmodica, tonica si sedativa, se poate utiliza, in paralel cu aceste ceaiuri si urmatorul amestec de tincturi: tinctura de valeriana (50 ml), tinctura de paducel (50 ml), tinctura de beladona (30 ml). Se administreaza intern, cite 15-20 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, in putin ceai sau apa indulcite.
Dieta lacto-ovo-vegetariana
Alimentatia femeii in timpul perioadei de trecere la menopauza trebuie sa fie bogata in sucuri de fructe si cruditati. Sint indicate cure crudivore depurative, cite 5-7 zile pe luna, cu griu incoltit, suc de orz verde (cite 50 ml de 3 ori pe zi) si boabe de ienupar. Se consuma laptisor de matca, dupa regulile generale. Se bea, zilnic, o cantitate de 100 ml suc proaspat de urzici. Ceaiul se prepara din urmatoarele plante: talpa gistei (25 g), coada soricelului (20 g), roinita (25 g), coada calului (20 g), salvie (25 g), traista ciobanului (10 g), paducel 10 g), cretisoara (20 g) si sunatoare (10 g). Din acest amestec se face infuzie (1 lingurita la o cana cu apa clocotita) si se beau 2 cani de ceai pe zi, dimineata si seara, indulcite cu miere de albine si tinctura suedeza, o lingurita la cana.