Livrare GRATUITA pentru comenzi care depasesc 150 lei prin PLATA CARD BANCAR

Remedii din rizomi de obligeana

Remedii din rizomi de obligeana
Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ

Obligeana este una dintre cele mai importante plante medicinale, cu aplicatii foarte diversificate. Efectele ei vindicative se exercita la nivelul multor organe si tesuturi. In bolile aparatului digestiv, obligeana este considerata regina plantelor tamaduitoare, intervenind benefic in foarte multe afectiuni maladive, mai ales la ficat, pancreas, colecist si splina.

Obligeana este o planta originara din India. In Europa, planta a fost adusa de catre navalitorii tatari in secolul al XIII-lea, urmand ca apoi sa fie intens folosita pentru efectele pozitive constatate la nivelul aparatului digestiv, in colicile abdominale, indigestii si balonari.

In Romania, obligeana creste pe marginea raurilor, a baltilor, lacurilor si a apelor lin curgatoare, mai ales in zonele montane si submontane pana la altitudinea de 1.000 de metri din Banat si mai putin din nordul Moldovei, Transilvania si Delta Dunarii. In diferite zone din tara, planta a primit denumiri regionale ca: buciumas, calm, calamar, papura rosie, pestrita, rogoz dulce, speteaza, speribana si trestie mirositoare.

In medicina naturista se folosesc rizomii carnosi (tulpinile), lungi de 50-80 cm si grosi de 1-3 cm. Recoltarea rizomilor se face primavara devreme (martie-aprilie) sau toamna tarziu (octombrie-noiembrie). Dupa recoltare din sol, se spala cu apa rece, se curata de coaja, se taie in bucati de 5-8 cm si se usuca in incaperi calde sau artificial la 500C.

In tratamentul cancerului, obligeana constituie un excelent remediu de vindecare in perioada de convalescenta, dupa operatiile de extirpare a tesuturilor malignizate. Cele mai bune rezultate se obtin in cazul cancerelor localizate la nivelul colonului si cu extindere spre organele adiacente (ficat, pancreas, splina, uter, plamani si san).

Remediu excelent in colicile abdominale

Un efect special se exercita prin intensificarea secretiilor gastro-intestinale, marind pofta de mancare, mai ales in cazul unei anorexii pe suport nervos. Tratamentul se face cu 10-20 de picaturi de tinctura (nu mai mult) sau cu doua varfuri de cutit de pulbere, inainte de fiecare masa (la doze prea mari se reduce apetitul si se provoaca o stare de greata).

Prin efectul fortifiant asupra tubului digestiv, obligeana intervine in vindecarea diferitelor afectiuni: gastrite hiperacide, acute si cronice, ulcere gastrice si duodenale, pancreatita, digestie dificila la un stomac lenes. Aceste boli se vindeca in cateva saptamani prin consumul a 100 ml macerat la rece cu 20-30 de minute inainte de fiecare masa. Acelasi macerat la rece, luat cate un pahar dimineata, pe stomacul gol si seara, inainte de cina, are actiune asupra constipatiei atona si psihica, cu efect ce depaseste actiunile laxativelor clasice.

Tinctura de obligeana (30 de picaturi luate de 3-4 ori pe zi inainte de mese, intr-o cura de 3 saptamani) este recomandata in colicile abdominale, colite, enterite, enterocolite, colecistite, greturi si vome, acumulari de gaze in stomac si intestine, evitand balonarile dureroase.

Prin actiunea depurativa si antitoxica, obligeana ajuta la curatirea stomacului si a intestinelor de mucozitati abundente, de toxine si otravuri. Se va lua intr-o zi un litru de infuzie preparata cu 4 lingurite rizomi uscati si macinati fin, cu infuzare timp de 15 minute. Printr-un puternic efect reflex vomitiv se ajunge la o curatire rapida a stomacului.

Combate insomnia cronica

In dereglarile sistemului nervos, continutul de asarona din rizomi exercita efecte binefacatoare in tratamentul unor boli nervoase si mentale, cum ar fi starile de nervozitate, epilepsie, socuri psihice, cosmaruri, melancolie, depresie psihica, anxietate si alte tulburari vegetative (amnezie, isterie, delir). Se trateaza zilnic cu 2-3 lingurite rase de pulbere din rizomi uscati. Aceste multiple actiuni sunt datorate proprietatilor calmante, psihice, sedative, anticonvulsive, antispastice, halucinogene si tonic-nervoase.

Contra insomniei cronice este eficace o cana cu infuzie de obligeana luata seara, inainte de culcare. La migrene, ameteli si dureri de cap, aparute pe fondul unei stari de stres, se indica, in uz intern, 2-3 lingurite de pulbere pe zi, iar in uz extern cataplasme cu pasta de obligeana in apa, aplicate pe frunte si ceafa.

Ajuta la intretinerea coardelor vocale

In afectiunile respiratorii, obligeana prezinta proprietati antiastmatice, sudorifice si diuretice, cu actiuni favorabile in starile gripale, bronsite, astm bronsic, guturai, febre intermitente si hidropizie. Infuzia de obligeana in amestec cu brancuta (10 g rizomi de obligeana, 20 g brancuta la un litru apa clocotita din care se iau cate trei cesti pe zi). Efecte deosebite s-au constatat in pastrarea vocii la persoanele care vorbesc mult sau care canta (avocati, cadre didactice, solisti vocali).

Circulatia periferica a sangelui, blocata la nivelul picioarelor si mainilor (tromboze, flebite, arterite), se imbunatateste prin masaje cu ulei si tinctura sau cu bai fierbinti, avand actiuni reconfortante, mai ales la persoane cu picioare reci, obosite, cu dureri si, eventual, cu varice si ulcer varicos. In aceste afectiuni, obligeana are rol de stimulare a circulatiei sanguine prin artere sau vene si de hranire a tesuturilor musculare.

Maceratul de obligeana, bun in cazul degeraturilor

In tratamentul reumatismului, poliartrozelor si gutei se folosesc cataplasme sau comprese cu infuzie de obligeana, aplicate pe locul afectat (4 linguri pulbere la 500 ml apa clocotita). Peste cataplasma se pune o punga de plastic si o sticla cu apa fierbinte pentru a incalzi tesuturile si a favoriza preluarea mai rapida prin piele a principiilor active din planta. Bune efecte au si baile locale cu macerat din rizomi proaspeti.

Pentru intarirea gingiilor si in paradontoza se mesteca, incet, bucati de rizomi uscati si maruntiti, fara a-i inghiti. Pentru aceleasi efecte, rizomii de obligeana sunt recomandati la copii, sa-i mestece in perioada dentitiei.

La sensibilitatea excesiva fata de frig sau in cazul degeraturilor la nivelul picioarelor, mainilor si urechilor se recomanda bai calde cu macerat la rece de obligeana in care se scufunda partea vatamata. Ceaiul poate fi reincalzit si reutilizat de 4 ori.

Pentru stimularea cresterii parului si in caz de alopecie avansata se fac frectii de 2 ori pe zi cu ulei de obligeana (10 g rizomi uscati si pulverizati la 100 ml ulei de floarea soarelui, care se incalzeste timp de 30 minute pe baia de apa). Efecte bune se obtin si cu tinctura preparata din pulbere de rizomi de obligeana (50 g), pulbere de radacini de gentiana (10 g) intr-un litru alcool 700; dupa 24 de ore se strecoara si se adauga 10 g ulei de salvie cu care se fac masaje pe pielea capului de 3-4 ori pe saptamana. Se va exercita o activare a circulatiei sanguine locale si efecte antiseptice si nutritive la nivelul foliculului pilos. In locul uleiului de salvie se poate utiliza uleiul de ricin.

Cum preparati remediile din obligeana?

- infuzia se prepara din 15 g rizomi uscati si pulverizati la 200 ml apa clocotita; se iau 3-4 linguri pe zi, cate una inainte de fiecare masa;

- macerat la rece dintr-o lingurita rizomi uscati in 250 ml apa; se lasa peste noapte 8-12 ore, se incalzeste in dimineata urmatoare, se strecoara si se iau cate 6 linguri pe zi, inainte si dupa mesele principale;

- tinctura din 20 g rizomi uscati la 100 ml alcool 700, care se lasa la macerat timp de 8-10 zile; dupa strecurare se iau cate 20 picaturi de 2 ori pe zi, inainte de mesele principale ;

- tinctura carminativa utilizata in caz de balonari se prepara din 30 g rizomi uscati si pulverizati, 20 g flori de musetel, 20 g frunze de menta, 20 g fructe de fenicul, 10 g fructe de chimion la un litru alcool 400; se lasa la macerat 7-8 zile, se strecoara si se ia cate un paharel de 20-25 ml, dupa fiecare masa principala;

- vinul de obligeana se prepara din 100 g rizomi maruntiti, care se macereaza timp de 8 zile intr-un litru vin; se strecoara, se indulceste cu 100-200 g zahar si se bea cate un paharel de 50 ml inainte de mesele principale;

- baia de obligeana se prepara din 200 g rizomi proaspeti, care se fierb timp de 5 minute in 5 litri apa si se adauga in apa de baie.

Alte forme de utilizare

- in industria alimentara, uleiul eteric de obligeana este folosit ca aromatizant al bauturilor aperitive, al lichiorurilor, al unor amestecuri condimentare;

- in parfumerie, uleiul este utilizat in compozitii de tip oriental si ambrat prin asiociere cu uleiuri volatile de scortisoara, cistus, ylang-ylang;

- pentru pastrarea blanurilor si a hainelor de blana se foloseste obligeana cu proprietati insecticide;

- ca planta ornamentala, obligeana constituie un valoros material pentru decorarea oglinzilor de apa din parcuri, alaturi de nufar si de alte specii acvatice. Se planteaza in grupe mari sau in masive compacte pentru o buna punere in evidenta.

Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 28.06.2009.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!