Livrare GRATUITA pentru comenzi care depasesc 150 lei prin PLATA CARD BANCAR

Poliartrozele

Poliartrozele

Sunt forme de reumatism cronic degenerativ care constau dintr-o uzura progresiva la nivelul incheieturilor, cu inflamarea si degradarea cartilajelor articulare si a capetelor ingrosate ale oaselor. Aceste afectiuni sunt mai frecvente la varste de peste 50-60 de ani, paralel cu imbatranirea generala a tesuturilor, in deosebi la femei cu exces ponderal si la persoane cu traumatisme locale, dupa eforturi fizice exagerate si prin mentinerea corpului in pozitii defectuoase, mai ales la schimbarea vremii sau la primii pasi de dimineata.


Organizatia Mondiala a Sanatatii a inventariat circa 150 de afectiuni ale aparatului osos si locomotor, cu diferite localizari in organism : sold (coxartroza), glezne si genunchi (gonartroza) si coloana vertebrala (cervicoartroza, dorsartroza, lomboartroza, disartroza) care suporta intreaga greutate a corpului. Mai rar se instaleaza la umeri, coate si pumn.


Cauzele poliartrozelor pot avea origine metabolica (care reduc rezistenta articulatiilor), pot sa apara din tulburari in functiile glandelor (hipofiza, tiroida, suprarenale), tulburari de irigare sanguina (varice, flebita, tromboza), diabet, obezitate, traumatisme (luxatii, lovituri, fracturi, frecari de incaltaminte incomoda), surmenaj functional si infectii locale.


Unele analize arata ca bolnavii de artroze acumuleaza, in tesuturi, cantitati mai mari de acid uric care cristalizeaza sub forma de urati de calciu, in timpul expunerii la frig si la umezeala, provocand durerile articulare si musculare.


Boala se manifesta prin dureri acute, aparute la schimbarea vremii si in anotimpurile reci si umede, mai intai la picioare, maini si coloana. Durerile se simt atat in stare de repaus la pat cat, mai ales, la primele deplasari de dimineata. Treptat se instaleaza anchilozarea oaselor si se formeaza osteofitele, adica excrescentele osoase, zise ciocuri, foarte dureroase la apasari. In stadii avansate, aceste ciocuri pot provoca infirmitati grave.


Nu putine cazuri sunt deformarile degetelor de la maini si de la picioare, mai ales la degetul mare si mijlociu, care devin strambe si rigide, datorita unor degenerari ale tendoanelor si muschilor.


Dupa locul de formare, artrozele poarta denumiri distincte: coxartroza, gonartroza, spondiloza.


- Coxartroza este localizata la articulatiile soldului unde apare frecvent dupa varsta de 40-50 de ani datorita obezitatii, tulburarilor endocrine, menopauzei si traumatismelor locale. Durerea este simtita la stinghie si in regiunea fesiera, la corpul in mers si dispare la repaosul in pat. Sunt posibile contractii musculare, schiopatare, scurtarea membrelor inferioare, mers greoi si achilozare cu infirmitate grava.


- Gonartroza apare la articulatiile genunchilor si gleznelor, mai frecvent la femei, datorita menopauzei, obezitatii, diabetului, gutei si a traumatismelor locale. La glezne apar dureri in timpul mersului, limitarea miscarilor de flexie, extensie si rotatie a piciorului. In urma maririi volumului articulatiilor, prin hipertrofia epifizei femurale si tibiale, durerile devin persistente, cu agravari prin dislocatii articulare si deformari. Bolnavul are  senzatia ca in genunchi exista cioburi care  ii scrijelesc oasele, muschii si tendoanele.


- Spondiloza se instaleaza la articulatiile coloanei vertebrale din zona cervicala, dorsala sau lombara, cu leziuni intervertebrale ce pot evolua spre ciocuri osoase pe vertebre. Durerile acute se simt mai ales la ridicarea unor greutati mari si la pozitii de aplecare sau extensie fortata.


Tratamentele naturiste


Se bazeaza pe experientele  seculare de care au beneficiat populatiile tarilor din zonele climatice temperate.


Pentru uz intern se recomanda infuzii sau decocturi din plante medicinale, folosite separat sau in amestecuri: frunze de salvie (cele mai eficiente), afin, mesteacan, frasin, urzica, ceapa, maghiran, menta, rozmarin, coacaz negru, nuc, pelin; flori de soc, arnica, lavanda, trifoi rosu, tei, musetel; herba de cretisoara, cimbrisor, papadie, coada calului, sunatoare, tarhon; muguri de pin si plop negru; matase de porumb; fructe de ienupar si maces; radacini de angelica, telina, leustean, patrunjel, tataneasa, lemn-dulce, ghintura, osul-iepurelui, scoarta de salcie.


Reteta autorului: salvie, frasin, mesteacan, menta si dud (frunze), galbenele si musetel (flori), maces (fructe), salcie si stejar (scoarta).


In utilizare externa, tratamentele se diversifica in functie de localizarea afectiunii. La gonartroze si in durerile de umeri, coate si pumn se recomanda comprese calde si cataplasme pe incheieturile dureroase, cu efecte antiinflamatoare si de activare a circulatiei sangelui. Cea mai frecvent uzitata este faina de mustar negru (in amestec cu apa fierbinte si pusa intr-un saculet de panza pe locul dureros). Urmeaza frunzele zdrobite de branca ursului, felii de ceapa, usturoi si praz, flori de fan cosit, galbenele si musetel, paie tocate de ovaz, hrean ras (amestecat cu faina integrala), terci de cartofi, muguri de plop si radacini de pedicuta.


Extractele de castan sau de coada-calului contin cantitati mari de siliciu, un oligoelement important in functionarea articulatiilor.


In cazuri mai grave se fac impachetari cu foi de varza cruda sau fiarta, urmate de impachetari cu argila si cu branza de vaci. Rezultate bune dau si impachetarile cu parafina sau namol de turba din zona Vatra Dornei si Poiana Stampei.


Daca s-a acumulat lichid la genunchi (hidrartroza) este indicat masajul cu alifie de rasina, galbenele, tataneasa, sanziene si bitter suedez, precum si comprese cu tincturi de castane, rodul pamantului, ardei iute, foi de dafin si flori de oleandru.


La durerile de solduri (coxartroza) si de coloana se recomanda bai caldute (la 370C), generale sau de sezut, cu plante care au proprietati antiinflamatoare: bai cu faina de mustar negru, cetina de conifere, flori de galbenele, lavanda si musetel, frunze de menta, mesteacan, frasin, nuc, rozmarin, salvie, sovarv, urzica, fan uscat, fructe de ienupar si castan, radacini de tataneasa, scoarta de salcie sau de stejar. Se sta in baie 20 minute, cu tot corpul acoperit pana la umeri. Sunt indicate si baile cu sare de Baltatesti si de Bazna, cu miscari permanente ale mailor si picioarelor in apa.


Regimul alimentar


Se recomanda o alimentatie completa, cu satisfacerea necesarului proteic si caloric, realizat cu o diversitate de alimente.


O mare atentie se va acorda produselor lactate (500 ml pe zi lapte, iaurt sau branzeturi), bogate in calciu pentru prevenirea osteoporozei si refacerea oaselor afectate. de asemenea se vor consuma produse apicole, gemuri de fructe (macese), drojdie de bere (2-3 linguri), zeama de lamaie, ulei presat la rece, surse de vitamine naturale (D, B, C, A, K) si surse de minerale (Ca, Fe, Mg, Se, F). Doctorul Jarvis recomanda tratamentul, la fiecare masa, cu 3 lingurite de miere de albine + 3 lingurite otet de mere in 100 ml apa.


Se poate consuma carne de pasare si de vitel, peste gras, cereale (grau germinat, orez, porumb, fulgi de ovaz si orz), legume proaspete (varza, salata, castraveti, ceapa, spanac, conopida, cimbru, patrunjel), supa de fasole, supa de ceapa, cartofi tineri, pastai de fasole verde, usturoi crud (1-2 catei pe zi timp de 3 saptamani), cura de 10-20 zile cu sucuri de legume (morcovi, sfecla rosie, telina, pastarnac, patrunjel), sucuri de fructe (lamai, coacaze, visine) si fructe zemoase (pepene verde si galben, cirese, fragi, zmeura, capsuni, mere, pere).


Sunt interzise: mancaruri grase, carne de porc si de vanat, grasimi animale, mezeluri, afumaturi, conserve, muraturi si alimente care intensifica decalcifierea oaselor si reduc rezistenta la presiune si frecare. Se trece sub control consumul de cafea, bauturi alcoolice si tutun.


Regimul de viata


Bolnavul va evita frigul, umezeala, ceata, curentii de aer rece, eforturile fizice, ridicarea de greutati, urcarea scarilor sau mersul grabit pe jos, la distante mari, mai ales pe teren accidentat. In acest caz se va folosi un baston care va prelua din presiunea greutatii corpului pe locul afectat.


Este daunator si statul prelungit in picioare (la locul de munca), mai ales cu incaltaminte incomoda, cu tocuri inalte si varfuri ascutite.Se va evita tendinta de sedentarism (in pat sau la televizor) precum si obezitatea care favorizeaza anchilozarea oaselor si instalarea unei invaliditati ireversibile.


In schimb, se vor efectua, zilnic, plimbari si exercitii fizice in aer liber, gimnastica medicala si la domiciliu si sporturi usoare, in limitele normale de efort (inot, ciclism, miscari de pedalare pe bicicleta fixa).


In cazul scurtarii unui picior datorita coxartrozei se vor purta talonete si un baston pe partea sanatoasa.


Pe articulatiile umflate si dureroase se vor pune comprese reci si se fac frectii cu spirt medicinal si otet, indoit cu apa.


Nu se recomanda consumul de antibiotice si analgezice care mascheaza boala si intarzie aplicarea tratamentelor corespunzatoare.


Tratamentul balneoclimateric


In afara bailor de soare (plaja) din fiecare vara sunt recomandate statiunile balneare cu ape cloro-sodice, iodurate si sulfuroase (Sovata, Felix, Buzias, Herculane, Techirghiol, Eforie, Mangalia, Amara, Lacul Sarat, Pucioasa, Slanic-Prahova, Bazna, Baltatesti) unde se vor aplica si proceduri de hidroterapie sau termoterapie (dusuri, masaje, impachetari cu namol sau parafina, ionizari cu calciu clorat, unde scurte, ultrasunete, infrarosii etc.) care previn uzura si imbatranirea prematura a articulatiilor.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!