Potentilla anserina este o planta erbacee, perena, cu tulpini tiritoare, paroase, lungi de 50 cm, inradacinate la noduri. In popor mai este numita iarba gistelor, angintica, buboasa, buruiana junghiurilor, scrinteala, prescura si vintricea. Creste in flora spontana, prin locuri umede, pe marginea apelor si mlastinilor, poieni umede, pe marginea drumurilor si a santurilor. Infloreste din mai pina in septembrie. Se utilizeaza numai partea aeriana a plantei (flori si frunze) fara tulpini. Recoltarea se face manual, in timpul infloririi. Uscarea se face la umbra, in straturi subtiri si se pastreaza in pungi de hirtie sau saculete din pinza.
Continut chimic: substante amare, flavonozide (quercitrina), taninuri (7-10 la suta), mucilagii, uleiuri eterice, vitamina C (pina la 200 mg/100 g frunze), saruri minerale. Proprietati: astringent, hemostatic, antidiareic (datorita taninurilor), spasmolitic asupra musculaturii netede a intestinului si uterului (datorita flavonoizilor), antispastic gastric si intestinal, antiseptic, sedativ, analgezic, cicatrizant, favorizant al coagularii singelui.
Indicatii terapeutice: boli ale aparatului digestiv (calmarea durerilor ulcerului gastric si a durerilor de stomac, diaree rebela, dizenterie, pancreatita, hemoroizi, enterocolite, combate inmultirea bacteriilor in intestine); boli ale aparatului respirator (astm bronsic, tuse convulsiva); boli renale si genitale (dizolvarea calculilor renali, metroragii cu hipermenoree - menstruatii abundente si neregulate, dismenoree, metroanexita, leucoree - poala alba, candidoza genitala, infectii stafilococice), artrite, guta (artrita urica), hiperhidroza, anemie, convalescenta, epilepsie, stomatita, inflamatii gingivale, ulceratii ale pielii, taieturi. Tratamentul este contraindicat la persoane cu afectiuni hepatice si renale cronice.
Forme de utilizare
Uz intern:
• Infuzie din 1 lingura planta uscata la 250 ml apa clocotita; se lasa sa infuzeze, acoperit, timp de 10 minute, se strecoara si se bea fierbinte, eventual in amestec cu lapte. Tratamentul dureaza 12 zile, cu cite 3 cesti zilnic, avind efect de fortificare a corpului la persoane anemice si copii fara pofta de mincare.
• Decoct din 2 linguri planta uscata la 500 ml apa rece; se lasa in apa timp de 15 minute, se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se beau 3 ceaiuri caldute pe zi, dupa mesele principale. Nu se bea inainte de mese, deoarece provoaca iritatia mucoasei gastro-intestinale.
Uz extern:
• Decoct din 3 linguri planta uscata si maruntita la 500 ml apa rece; se lasa la macerat 15 minute, se strecoara si se fac spalaturi vaginale de 2 ori/zi (in caz de leucoree), se pun cataplasme de 2-3 ori/zi (in caz de arsuri, ulceratii cutanate, eczeme si entorse), se fac bai generale (pentru intarirea oaselor la copii anemici) sau se fac gargarisme de 3-5 ori/zi (in gingivite si stomatite).
Articol publicat in ziarul Evenimentul din 06.07.2002.