Pimpinella anisum este o planta aromatica originara din Asia Mica si nord-estul Africii. In Romania, se cultiva mai mult in judetele din sud. Anasonul mai este numit in popor si anis, badean, chimion dulce, hanus, molura sau secarea. Fructele de anason se pot cumpara de la magazinele Plafar sau din orice piata, de pe taraba oricarui comerciant de plante medicinale.
Cind si cum se recolteaza: In scop terapeutic, de la anason se folosesc doar fructele mici, cu gust dulceag, slab arzator, care se recolteaza in lunile august si septembrie, inainte de maturizarea completa. Recoltarea se face dimineata, pe roua, seara sau in noptile cu luna, pentru a se evita scuturarea.
Continut chimic si proprietati: Fructele de anason contin ulei eteric (2-5 la suta), ulei gras (10 la suta), lipide (18-20 la suta), proteine (17-20 la suta), glucide (10 la suta) si saruri minerale. Stimuleaza digestia, secretia salivara si functiile pancreatice si intestinale. Foarte bun efect antispasmodic intestinal, carminativ, stomahic si digestiv, antihelminitic, antiseptic, calmant in colici intestinale, expectorant, galactogog (mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza), afrodisiac, aromatizant si usor diuretic.
Indicatii terapeutice
Preparatele din anason sint recomandate in afectiuni ale aparatului digestiv (colici intestinale si stomacale, fermentatii intestinale, balonari abdominale dupa mese, indigestii, tulburari dispeptice, hepatite, constipatie, viermi intestinali, anorexie si insuficienta pancreatica), afectiuni respiratorii (cresterea secretiilor si expectorant in bronsite, tuse, laringite, traheite, faringite, astm, pneumonie, raguseala, dureri in git), stimulent al sistemului nervos (actioneaza in tulburari vegetative, insomnie, astenie nervoasa, migrene, palpitati, epilepsie, ameteli, oboseala, slabiciune, stari de lesin, dureri de cap), stimulent al activitati inimii cu rol in circulatia sanguina, curatirea singelui, hipertensiune si palpitatii, stimulent al lactatiei la femei, calmeaza durerile menstruale, dezinfectant al cailor urinare, intervine in dismenoree si potoleste setea in hidropizie.
Observatii: tratamentul este contraindicat in caz de gastrite hiperacide, ulcer gastric si enterocolite cronice.
Forme de utilizare
Infuzie din 1 lingurita fructe la 200 ml apa clocotita pentru adulti si 5-6 g fructe pentru copii cu colici abdominale. Se bea cite un pahar, inainte de mesele principale, intr-o cura de numai 2-3 zile, urmata de o pauza de 10-14 zile. Infuzia din 10 g fructe la 100 ml apa clocotita elimina viermii intestinali. Decoctul din 3-4 g fructe macinate in 200 ml apa, cite 1-2 lingurite, de 3 ori/zi, se ia pentru raguseala, tuse, raceala si dureri de cap. Tinctura din 20 g fructe macinate in 250 ml alcool de 80 de grade, se lasa la macerat 7 zile, se strecoara si se iau cite 10-15 picaturi, de 4-5 ori/zi, servite in bauturi reci, pentru a combate eficient crampele intestinale si setea (se evita doze prea mari care provoaca iritarea mucoasei gastrice si stari de excitatie nervoasa, inclusiv insomnii).
Pulberea din fructe macinate (0,5-2 g), in amestec cu miere, vin, lapte sau apa, se introduce in hrana femeilor care alapteaza sau a copiilor fara pofta de mincare. Fructele uscate si frunzele de anason se pot mesteca in gura pentru a crea o respiratie placut parfumata dar si pentru a crea pofta de mincare.
Din uleiul eteric de anason se pot lua zilnic 4-7 picaturi pe un cub de zahar, pentru usurarea digestiei. Inhalatiile cu aburi din decoctul de anason combat gripa si raguseala.
In uz extern, se prepara o cataplasma din fructe zdrobite, care se fierb in apa sau vin pina se formeaza o pasta ce se aplica in sciatica, artroze si muscaturi de sarpe.
Fructele de anason sint un foarte placut condiment in mincaruri.
Lichior de anason
Se iau 40 g fructe si 450 g sirop de zahar care se pun in 1 litru alcool de 60 de grade. Se adauga, apoi, 1 g de scortisoara si putina vanilie, dupa care se lasa la macerat timp de 4 saptamini. Proportiile se pastreaza si la cantitati mai mari. Se strecoara si se ia cite un paharel (100 ml) dupa fiecare masa.
Articol publicat in ziarul Evenimentul din 17.08.2002.