In lunile de vara creste mult pericolul contaminarii cu paraziti intestinali, mai ales in randul copiilor care intra in vacanta mare si, adesea isi schimba locul de odihna, mai frecvent intr-un mediu rural.
Cauza principala a contaminarii consta in nerespectarea masurilor de igiena personala si colectiva: maini murdare, contact direct cu animale bolnave, consum de legume si fructe nespalate sau a apei infestate cu germeni patogeni, folosirea in comun a canilor de apa si lapte, a veselei de mancare, a gumelor de mestecat, a lenjeriei de dormit si a W.C.-urilor infecte.
Este bine cunoscut ca in tarile calde, tropicale, persista cea mai mare frecventa a bolilor parazitare. Treptat, a urmat o extindere a parazitilor in regiunile cu clima temperata, inclusiv in tara noastra, ca urmare a relatiilor mai stranse intre oameni din diferite zone ale globului, prin intensificarea mijloacelor de circulatie, a turismului international, a schimburilor comerciale si a deplasarilor de persoane pentru studii si afaceri.
Prezenta parazitilor in corpul uman este semnalata prin unele simptome caracteristice si se stabileste, cu precizie, prin examenul coproparazitologic al materiilor fecale, unde se pun in evidenta atat parazitii cat si ouale acestora.
Pericolul infestarii este cauzat de diversificarea foarte mare a parazitilor patogeni pentru om. O clasificare simplificata poate permite cunoasterea particularitatilor de actiune ale parazitilor precum si a masurilor de protejare si combatere.
Cele mai periculoase sunt:
- Protozoarele flagelate: Giardia intestinalis si Trichomonas hominis;
- Nemotodele (viermi cilindrici): Ascaris lumbricoides (limbrici), Oxyuris vermicularis (oxiuri) si Trichinella spiralis;
- Cestodele (viermi lati): Taenia (sagitata, solium, nana) si Botriocephalus latus.
Afectiunile intestinale poarta, in general, denumirea parazitului.
v oxiuraza
v teniaza