Articol publicat in ziarul Evenimentul din 18.06.2005.
Fitoterapia recomandă decoctul de ovăz în cazul diferitelor afecţiuni stomacale şi intestinale, în special la copii şi în cazul umflăturilor de natură renală.
După cum ne-a spus dl prof.univ.dr. Constantin Milică, doctor în fiziologie vegetală şi specialist în fitoterapie, pentru îmbunătăţirea dizolvării sărurilor de calciu şi fosfor, fulgii de ovăz trebuie înmuiaţi în apă rece cu cîteva ore înainte de pregătirea decoctului. Dl prof. Milică recomandă “decoctul de ovăz cu miere în cazul scăderii poftei de mîncare, al extenuării, în cazul intoxicaţiei care depinde de tulburările funcţiilor glandei tiroide, după boli infecţioase de lungă durată”.
În cazul oboselii prelungite, al tuberculozei, al afecţiunilor stomacale şi intestinale, un pahar de ovăz se spală de 6-8 ori cu apă rece, după care se pune la fiert în 2 pahare de apă, pînă cînd apa scade la jumătate; se adaugă apoi 2 linguri de miere şi se mai fierbe cîteva minute. Un alt remediu este dintr-un pahar de ovăz sau fulgi de ovăz la 1 l de apă fierbinte; se fierbe pînă cînd fiertura capătă consistenţa smîntînei, se adaugă în decoct aceeaşi cantitate de lapte şi se pune din nou la fiert. După ce s-au răcit, se amestecă cele 2 decocturi şi se dizolvă în ele 3 linguri de miere. Băutura obţinută se bea călduţă, în doze de cîte un pahar de 2-3 ori/zi, ca mijloc fortificant.
Se ştie că decoctul de păducel este recomandat în afecţiuni cardiovasculare, pentru scăderea nivelului colesterolului şi al zahărului în sînge, pentru îmbunătăţirea funcţionarii sistemului nervos central şi a inimii, pentru încetinirea proceselor de îmbătrînire în organism.
După experienţa acumulată în tratarea bolnavilor cu plante medicinale, dl prof. Milică recomandă acum păducelul şi în afecţiunile digestive: “Sucul de păducel trebuie amestecat cu decoct din fulgi de ovăz, iar în amestecul obţinut se adaugă miere după gust şi se dă în clocot; se bea cîte un pahar de lichid, de 2-3 ori/zi. Acest decoct contribuie la îmbunătăţirea schimbului de substanţe în organism, este indicat în cazul ulcerului gastro-duodenal, al gastritelor cronice, indiferent de aciditatea din stomac; este foarte recomandat, în special, atunci cînd afecţiunea gastro-intestinală este însoţită de hepatită cronică sau de pancreatită”.
În acelaşi scop, un pahar de ovăz se pune într-un litru de apă distilată la temperatura camerei, se lasă la infuzat 10-12 ore, apoi se pune la foc mic şi se fierbe 30 de minute, într-un vas cu capac. După ce se ia de la foc, se mai lasă la infuzat 12 ore. La sfîrşit, se adaugă apă distilată pînă se ajunge la un litru. Se administrează cu 20-30 de minute înainte de masă sau între mese, de 3 ori/zi, cîte 100-150 ml, timp de o lună.