Livrare GRATUITA pentru comenzi care depasesc 150 lei prin PLATA CARD BANCAR

Otoscleroza si surditatea (hipoacuzia)

Otoscleroza si surditatea (hipoacuzia)

6. Otoscleroza


Este procesul de osificare progresiva a labirintului. Incepe la articulatia dintre talpa scaritei si fereastra ovala care blocheaza aparatul de transmisie a sunetelor. Se produce o surditate de transmisie.


Treptat, leziunile progreseaza la nivelul urechii interne (melc) si se produce surditatea mixta sau de perceptie.


Otoscleroza apare mai des la femei; poate incepe la adolescenta si se stabilizeaza in jurul varstei de 50 de ani.


Se manifesta prin zgomote in urechi (vajaituri, pocnituri, fasaituri si scaderea auzului). Ataca mai intai o ureche dar curand trece si la cealalta ureche.


Bolnavul nu se poate adapta in orice mediu social, vorbeste soptit, este timorat, nu merge la teatru, nu-si indeplineste obligatiile de serviciu dar aude mai bine in tren si in tramvai. Treptat, pierde total auzul si urmareste miscarea buzelor la conlocuitori ceea ce impune fie operatie fie proteza auditiva.


7. Surditatea (hipoacuzia)


Este o boala neurosenzoriala la nivelul urechilor care consta din scaderea acuitatii auditive datorita deteriorarii functionarii nervilor.


Dupa locul de declansare exista 3 tipuri de surditate: de transmisie, de perceptie si mixta.


a. Surditatea de transmisie se produce din cauza unor obstacole situate la nivelul urechii externe (dopuri de ceara), stenoza innascuta sau leziuni ale urechii medii (nedezvoltarea oscioarelor auditive). Bolnavul nu aude vocea soptita dar aude bine vocea de conversatie.


b. Surditatea de perceptie este produsa de leziuni ale urechii interne (melc) sau ale cailor nervoase auditive. Bolnavul nu aude deloc vocea soptita dar aude slab vocea de conversatie si sunetele subtiri. Vorbeste cu voce tare pentruca nu se aude pe sine.


c. Surditatea mixta este cauzata de modificari atat la urechea medie cat si la cea interna, cu lezarea centrului auditiv din lobul temporal al scoartei cerebrale. Bolnavul aude greu atat vocea soptita cat si cea de conversatie.


Surditatea prin traumatism sonor este produsa datorita unor zgomote intense de lunga durata (frecvent la cazangii si nituitori) sau zgomote de scurta durata (tunete, detunaturi). Boala evolueaza, treptat, de la scaderea auzului pana la surditate definitiva.


Masurile care se impun sunt:


- izolarea fonica a proceselor tehnologice zgomotoase;


- inlaturarea vibratiilor;


- protezarea auditiva prin antifonare cu tampoane de vata imbibata cu glicerina sau prin folosirea unor casti de protectie.


Tratamentele naturiste pentru otoscleroza si surditate


Exista metode diverse de folosire a unor tampoane de vata, introduse in urechea bolnava dupa imbibare in:


v infuzie din 2 lingurite frunze uscate si maruntite de salvie la 100 ml apa clocotita; se strecoara si se fac bai locale;


v suc de varza si suc de lamaie, in parti egale sau suc de usturoi;


v suc de urechelnita in ulei de migdale dulci, in parti egale;


v suc de cimbru (cate 3 picaturi de 3 ori pe zi);


v suc de ceapa (30 g) +rachiu (30 ml) pus de 3 ori pe zi cate 3 picaturi;


v suc de piersici (cate 3 picaturi de 3 ori pe zi) in caz de surditate insotita de acufene;


v decoct la rece timp de 4 zile din 60 g musetel + 60 g varnant in 60 g ulei cald de masline, care se picura in ureche sau pe un dop de vata;


v cataplasme cu frunze proaspete de muscata, salvie sau iedera;


v comprese cu bitter suedez in zona temporala;


v bai de aburi din cimbrisor, menta sau pelin care se fierb in otet (conduse in urechi cu ajutorul unei palnii), timp de 15 zile consecutiv.


Apiterapia recomanda:


v propolis, solutie alcoolica 30-40%, in amestec cu ulei de masline sau porumb, in proportii de ¼; se agita bine si se introduce in ureche prin imbibarea unei mese de tifon, la copiii mai mari de 5 ani.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!