Livrare GRATUITA pentru comenzi care depasesc 150 lei prin PLATA CARD BANCAR

Musetelul, medicamentul sistemului digestiv

Musetelul, medicamentul sistemului digestiv
Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICÃ

Cine nu a adunat din camp micile floricele, placut mirositoare, care inveselesc natura si imbalsameaza zilele de vara cu parfum suav si dulce? Care om, bolnav sau sanatos, nu a beneficiat de proprietatile miraculoase, aromate si vindecatoare ale florilor? In popor se spune ca musetelul are 99 de utilizari. Aceste multiple proprietati explica faptul ca in Statele Unite se consuma, anual, ca ceai alimentar, peste un milion de cani.

Denumirea stiintifica a plantei este Matricaria chamomilla. In genul Matricaria exista 64 specii erbacee, cu sau fara miros, originare din regiunile meditaraneene si raspandite in flora spontana din Europa si Asia, cu exceptia regiunilor arctice si tropicale. In Romania exista patru specii, cu mai multe varietati si soiuri, raspandite in flora spontana, pe marginea drumurilor si a cailor ferate, in apropierea locuintelor satesti, de la campie pana la limita fagetului de la munte. In palcuri intinse se gaseste pe locuri necultivate sau in lanuri de cereale, pe pajisi, vii si liziere, mai ales pe soluri usor saraturoase, acolo unde alte plante cultivate nu dau rezultate bune.

La musetelul adevarat, Matricaria chamomilla, receptaculul este conic, bombat, gol in interior, degajand o aroma de mere coapte, deosebit de placuta. Prin aceste caractere se deosebeste de celelalte specii inrudite. Musetelul prost (Matricaria inodora) are tufele mai mari si receptaculul plin in interior, lipsit de mirosul caracteristic. Musetelul cu flori verzi (Matricaria matricarioides) are flori mult mai mari, receptaculul plan sau semiglobulos, lipsit de mirosul aromat si are efecte bune in combaterea viermilor intestinali. Musetelul balcanic (Matricaria tenuifolia) este tot lipsit de aroma caracteristica.

Inflorirea incepe din luna mai si continua pana la sfarsitul lunii iulie, in functie de conditiile ecologice ale zonei naturale.

Recoltarea se face in momentul cand florile sunt complet dezvoltate si dispuse orizontal, eventual aplecate, iar receptaculul floral capata forma de con, gol in interior. Florile se aduna cu un pieptene special, pe timp insorit, la orele de amiaza.

Uscarea florilor se face la umbra, in strat subtire sau artificial, in uscatoare cu aer cald. Produsul obtinut pastreaza mirosul specific, puternic aromat si gust amarui-aromat. Daca uscarea se face in conditii optime, florile isi vor pastra calitatile timp de un an.

Din multitudinea de componente biochimice, existente in florile de musetel, cel mai important rol terapeutic il prezina uleiul eteric, aflat in proportie de 0,3-1,5%.

Uleiul eteric are bune efecte antispastice

Musetelul are o gama larga de efecte vindecatoare, corelate cu componentele bioactive din flori:

- antiinflamatoare, antispastice, imunostimulatoare;

- bacteriostatice, fungicide, antiseptice, antitoxice;

- sedative, decongestive, relaxante, antialergice;

- cicatrizante, epitelizante, emoliente, analgezice, vulnerare;

- gastrice, antiulceroase, antidiareice, carminative, stomahice;

- tonic capilare.

Preparatele din flori de musetel sunt cele mai frecvent utilizate in tratamentele diferitelor afectiuni, cu efecte excelente in boli ale aparatului digestiv, respirator, renal-genital si in dermatologie.

In bolile digestive, musetelul administrat pe stomacul gol are actiuni deosebit de bune in tratamentul unor stari inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice, ajutand la prevenirea gastritelor hiperacide, a ulcerului gastric si duodenal si a ulcerului provocat de starile de stres si exces de alcooluri tari, grabind vindecarea leziunilor provocate. Uleiul eteric are actiuni antispastice favorabile in enterocolite, crampe intestinale, colici abdominale la adulti si copii, usurarea digestiei, infectii gastro-intestinale, diaree, balonari, stimularea functiilor hepatice si inactivarea toxinelor bacteriene, indeosebi stafilococi.

La nivelul plamanilor si al cailor respiratorii superioare, musetelul reduce spasmele de bronsita si astm bronsic si actioneaza asupra iritatiilor si inflamatiilor aparute in afectiunile provocate de gripa si raceli in sezonul rece al anului sau in caz de laringite, traheite, sinuzite si rinite.

In sistemul nervos favorizeaza somnul si calmeaza starile tensionate.

In afectiunile gurii, musetelul este neintrecut in diferite afectiuni de suprafata, cum ar fi paradontoze, gingivite, afte bucale si la durerile aparute dupa extractii dentare.

La ochi prezinta efecte bune in caz de conjunctivita.

In afectiunile dermatologice preparatele cu musetel (infuzii, tincturi, uleiuri, creme) sunt cele mai eficiente in regenerarea tesuturilor lezate, plagi infectate, eczeme, furuncule, arsuri, zona zoster si in diferite inflamatii ale pielii. Bune efecte se constata in tratarea tenurilor inrosite, uscate si iritate, precum si la intarirea radacinii parului.

Forme de administrare in uz intern

- infuzie dintr-o lingurita de flori uscate la 200 ml apa clocotita; se infuzeaza acoperit timp de 5-10 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale, cu efecte in tratarea unor afectiuni abdominale (colici intestinale, gastrite, ulcer gastric si duodenal, diaree), in stimularea functiilor hepatice si a poftei de mancare, gripa, guturai si boli renale-genitale (infectii urinare, cistita);

- infuzie din amestec de musetel (doua linguri), fenicul (doua linguri), frunze de menta (4 linguri), radacini de lemn dulce (4 linguri); din acest amestec se iau doua linguri la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza 5 minute, se strecoara, se indulceste si se bea fractionat in 3-4 reprize pe zi in cazul balonarilor de stomac;

- infuzie din amestec de musetel, coada soricelului, menta, salvie si pelin; se iau doua linguri din acest amestec la 200 ml apa clocotita, se infuzeaza acoperit timp de 15 minute si se bea neindulcit pe stomacul gol, in doua reprize pe zi, cu efecte in gastrite, colici la copii si diaree;

- tinctura de musetel, din care se iau cate 20-30 picaturi de 2-3 ori pe zi, diluate in putina apa;

- ulei de musetel, din care se consuma cate 10-15 picaturi de trei ori pe zi.

Gargara cu decoct de musetel combate paradontoza

Tratamente de uz extern:

- bai locale cu infuzie concentrata, utilizate in rani si bube dulci;

- spalaturi in urechi cu efecte antiseptice (otita, infectii superficiale);

- cataplasme cu decoct de musetel in caz de hemoroizi externi, ulcere varicoase, eriteme fesiere la sugari;

- comprese cu ulei din flori de musetel aplicate pe rani, arsuri, eczeme, acnee, infectii;

- comprese cu infuzie de musetel in tratarea conjunctivitei si a iritatiilor oculare;

- gargara cu decoct caldut sau infuzie concentrata, care se tine in gura 3-5 minute, de 4-5 ori pe zi, cu efecte in paradontoza, gingivita, stomatita, amigdalita, afte bucale, faringita, dureri de dinti si de gat;

- inhalatii cu infuzie de musetel cu puternica actiune antitoxica in afectiunile cailor respiratorii superioare, a sinuzitei si a rinitei.

Alte utilizari

- aromatizarea unor bauturi alcoolice (lichioruri, vermuturi);

- preparate cosmetice si de parfumerie cu actiuni antimicrobiene, antifungice si antiinflamatoare (lapte demachiant, ulei demachiant, apa de musetel, sampon pentru par blond, masti pentru tenuri uscate si normale), cu efecte calmante si nutritive;

- odorizant in sapunuri, sampoane si lotiuni de ten, avand rol antiseptic si antiinflamator.

Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 28.07.2009.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!