Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ
Prognozele perioadei urmatoare, care includ si lunile de vara, arata, in continuare, valuri de canicula cu temperaturi ale aerului de peste 30-35 grade Celsius (la umbra) si cu absenta aproape totala a ploilor. Ca urmare a evolutiei acestor factori climatici nefavorabili, este posibila dereglarea intregului echilibru al organismului uman, declansand la multe persoane stari de stres, astenie fizica si nervoasa, migrene, moleseala, insomnii, surmenaj fizic si intelectual, deshidratare, oboseala generala si chiar lesin.
Este stiut ca in cazul unor temperaturi suportabile, de 28-32 grade Celsius, sau la expuneri de scurta durata la soarele de amiaza, organismul este capabil sa-si mentina temperatura optima si functiile vitale normale, prin declansarea unor mecanisme de termoreglare, indeosebi prin intensificarea transpiratiei.
Se intampla cazuri cand o persoana, indiferent de varsta, este expusa pe durata prelungita la razele fierbinti ale soarelui, mai ales intre orele 10:00-16:00. Atunci, starea de sanatate se va altera progresiv, instalandu-se insolatia, proces intalnit la persoane fara protectie solara si fara imbracaminte corespunzatoare.
Insolatia este o afectiune acuta, cauzata de expunerea prelungita la soare, mai ales la orele puternic insorite ale amiezii. Apar, adesea, deshidratari rapide ale pielii si arsuri locale pe epiderma, mai intai pe umeri si nas, urmate de febra, ameteli, frisoane, dureri de cap, congestia fetei, palpitatii, tahicardie, greata, voma si, in cazuri grave, pierderea cunostintei.
Instalarea insolatiei are loc, mai frecvent, in cazul activitatilor fizice desfasurate intr-un mediu foarte cald, la munca campului, pe santirele de constructii sau in deplasarile lungi, cand se poate produce un edem cerebral prin acumularea de lichide la nivelul scoartei cerebrale.
Insolatia se manifesta diferit de la un individ la altul si in functie de categoriile de varsta. Reactiile sunt proportionale cu durata expunerii directe la razele arzatoare ale soarelui. La copii, batrani, persoane cu parul inchis la culoare si la persoane obeze sau bolnave cu afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat, hipertiroidism, hepatice, renale sau cu etilism cronic, efectele sunt mai puternice din cauza unei deshidratari rapide a corpului, in urma transpiratiei excesive si a varsaturilor. Sunt mai vulnerabile si persoanele cu boli dermatice care impiedica transpiratia (psoriazis pe mare suprafata, eczeme, sclerodermie).
Prin efectele imediate si de durata, insolatia este cea mai severa forma de functionare defectuoasa a sistemului de termoreglare a organismului, care duce la o intensificare a transpiratiei si respiratiei cutanate, cu pierdere excesiva de lichide, incalzire rapida a corpului la 39-40 grade Celsius si incetarea traspiratiei.
Efectele daunatoare ale soarelui fierbinte de la orele de amiaza apar ca urmare a actiunii ultravioletelor, indeosebi cele de tip A si B, care strabat straturile de piele (epiderma, derma si hipoderma). Razele ultraviolete-A ajung pana la derma si altereaza colagenul care asigura elasticitatea pielii, grabind astfel procesul de imbatranire cutanata prematura. Razele ultraviolete-B ataca celulele epidermei si provoaca efecte acute imediate (insolatia) sau efecte de durata cum ar fi cresterea in volum a alunitelor si unele dermatoze fotoagravante (lupus erimatos, acnee estivala, infectii ale pielii, dermatomiozite). Nu este exclusa evolutia afectiunilor spre cancerul de piele (melanom), a carui frecventa a crescut alarmant in ultima vreme.
Tratamentele naturiste recomandate
Dintre plantele medicinale cu efecte protectoare impotriva razelor solare si de tratare a afectiunilor cutanate pot fi mentionate ceaiul verde, galbenele, Aloe vera, fructe de paducel, frunze si fructe de afin, frunze de urzica, papadie si scoarta de salcie din care se consuma cate 2-3 cani pe zi, cu 200-250 ml decoct. In tratamentele externe se recomanda:
- dusuri caldute sau bai generale in care se adauga bicarbonat de sodiu (o cana la cada) sau amidon si faina de orez (1/2 cana la cada); baia va dura 15-20 minute apoi se sterge pielea prin tamponare cu un prosop moale. Pielea inca umeda va fi pudrata cu malai si se va unge cu ulei de masline
- comprese cu apa rece sau cu gel de Aloe, ceai din radacini de nalba mare, seminte de gutui, lapte degresat sau iaurt cu care se umezeste un prosop moale, aplicat pe arsuri timp de 20 de minute. Daca arsurile sunt pe pleoape se pun comprese reci cu musetel sau galbenele
- cataplasmele se prepara cu cartofi rasi, frunze de varza zdrobite, cantitati egale de malai si tarate de grau aplicate pe cap, torace si pe pielea arsa de soare. Pentru calmarea usturimilor, se aplica o cataplasma cu petale de trandafir in otet de mere
- ungerea arsurilor cu propolis, ulei de lavanda, ulei de salvie, de masline sau de cocos dupa care se fac spalaturi cu infuzie de musetel, coada soricelului, sunatoare sau muguri de plop
Regimul alimentar
Se recomanda consumul de alimente usoare, care se digera bine, precum si o cura de fructe si legume proaspete, cu un continut bogat in apa si o cantitate echilibrata de saruri minerale (pepene verde, portocale, banane, cartofi, mazare, salate). Varza, luata sub forma cruda (in aperitive si salate), sucuri sau fiarta, este benefica datorita bogatiei in sulf (100 mg%), arsenic, calciu, fosfor, iod si cupru, cu efecte remineralizante si revigorante.
La persoane cu arsuri solare grave se vor evita bauturile alcoolice, cafea si alte produse care contin cofeina, intrucat grabesc deshidratarea. de asemenea, se exclude fumatul, deoarece nicotina contracta vasele sanguine si reduce capacitatea de adaptare la caldura. Persoanele care au facut insolatie trebuie sa bea 2-3 litri de apa minerala, sucuri naturale, supe de legume si ceaiuri, pentru a inlocui fluidele si mineralele pierdute prin transpiratie. Se considera ca s-au consumat suficiente lichide daca pacientul urineaza la fiecare 2-4 ore si daca urina are culoarea normala. Desi pacientul se simte bine dupa cateva ore, rehidratarea completa pe cale orala se realizeaza abia dupa 36 de ore.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA din 15 iunie 2010.