Livrare GRATUITA pentru comenzi care depasesc 150 lei prin PLATA CARD BANCAR

Decoctul din fructe de maces previne raceala

Decoctul din fructe de maces previne raceala
INTREBARE - Florian T., jud. Bacau:
"In ce afectiuni sunt recomandate fructele de maces?"

* * *

RASPUNS - Prof. Dr. Constantin Milică:
Fructele de maces se folosesc in terapeutica si alimentatie drept tonic vitaminizant, la intarirea organismului, facilitarea circulatiei periferice a sangelui prin vasele capilare (datorita vitaminei P), cresterea secretiei biliare, reducerea crizelor hepatice, a durerilor de stomac si a inflamatiilor intestinale, combaterea litiazei renale, a tusei si raguselii.

Pentru utilizare, fructele sunt taiate in doua, li se scot semintele si perisorii din interior si se lasa sa se usuce la aer. Produsele din fructe de maces au efecte tonice si vitaminizante, cu rol in normalizarea circulatiei sangelui, prevenirea si combaterea afectiunilor hepatice, intestinale si renale.

Formele de utilizare sunt foarte diversificate:
- decoct din doua lingurite fructe fara seminte la 500 ml apa clocotita care se fierbe inca 10 minute si se lasa sa infuzeze 15 minute in vas acoperit; se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi. Efectul terapeutic poate sa creasca daca se adauga suc de lamaie, miere de albine, flori de tei, fiind indicat in prevenirea racelilor, tulburari renale si reumatismale
- macerat din 100 g de fructe fara seminte si zdrobite puse intr-un litru apa rece si tinute in vas acoperit timp de 6 zile la loc racoros, cu amestecare zilnica. Cand pulpa fructelor s-a muiat, se strecoara, obtinand o bautura energizanta si diuretica, avand un continut ridicat de vitamina C. In Muntii Apuseni se prepara un ceai dintr-un amestec cu fructe de maces si varfuri de tulpini florifere de zmeur, cu bune efecte contra durerilor de inima si de urechi, mai ales la copii si convalescenti
- compot de macese: intr-o oala emailata se pun 500 g macese fara seminte, 500 g zahar, scortisoara, coaja unei lamai si apa care se fierb usor pana cand fructele devin moi. Cu o lingura de spuma se scot fructele si se trec in sticle, iar siropul se fierbe in continuare pana cand capata o consistenta inca fluida. Se toarna siropul peste fructe, iar sticlele pline se inchid ermetic

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 01 iulie 2010.
Sursa imagine: wikimedia.org

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!