"Sunt o cititoare fidela a paginii de sanatate si in special a articolelor de specialitate ale profesorului Constantin Milică. As dori sa aflu sub ce forma poate fi utilizata in tratamente coada-soricelului? Va multumesc."
* * *
RASPUNS - Prof. Dr. Constantin Milică:
Moduri de utilizare in tratamente interne:
- infuzie din doua linguri herba uscata la 500 ml apa clocotita, se infuzeaza acoperit 5 minute si se beau doua ceaiuri caldute inainte de mese, avand efecte in tratarea gastritelor hiperacide, ulcere gastrice si duodenale, hepatite, dischinezie biliara, enterocolite, balonari abdominale, greata, lipsa poftei de mancare, astm bronsic, congestie cerebrala, ameteli, migrene la schimbarea vremii, cefalee, dureri acute de ochi cu lacrimare, sangerari din nas, tulburari de circulatie a sangelui, varice, menopauza, combaterea hemoragiilor uterine abundente (hipermenoree), cu calmarea durerilor si normalizarea menstruatiei. Se consuma cate trei cani pe zi, in amestec cu frunze de urzica, pentru cardiopatie ischemica, afectiuni renale, hemoroizi, hematemeza, melena si reumatism. Norma de patru cani pe zi este indicata in caz de cancer uterin.
- infuzia din flori de coada-soricelului, bauta dimineata si seara, concomitent cu mestecarea radacinilor de obligeana, are efect in combaterea cancerului pulmonar;
- infuzia concentrata din 10 g herba uscata la 100 ml apa concentrata se bea dimineata, inainte de masa, pentru combaterea viermilor intestinali la copii;
- decoct din doua linguri flori uscate la 500 ml apa rece, se fierbe 5 minute si se bea fractionat in caz de ulcer gastric, colici abdominale, diaree si hemoragii interne;
- tinctura preparata din 10-20 g flori proaspete, macerate 14 zile in 100 ml alcool 400. Se iau cate 20-30 de picaturi diluate in 100 ml apa, de 3-4 ori pe zi, inainte de mesele principale, cu actiune in disfunctii digestive, balonari, crampe stomacale, inflamatii ale tractului gastrointestinal, lipsa poftei de mancare si pentru eliminarea viermilor intestinali. Nu se prepara o cantitate mai mare decat consumul imediat, deoarece ceaiul se innegreste si se deterioreaza la lumina.
La consumul intern nu se vor depasi dozele recomandate, intrucat poate sa survina un fenomen de toxicitate datorat achileinei care, ajunsa in stomac, se hidrolizeaza prin intermediul unor enzime, in acid cianhidric toxic.
In cura de primavara ajuta la curatirea sangelui, la ameliorarea unor afectiuni respiratorii (tuse, bronsita) si in unele stari nervoase (cu adaos de musetel si roinita).
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 28 iunie 2010.
Sursa imagine: wikimedia.org