Livrare GRATUITA pentru comenzi care depasesc 150 lei prin PLATA CARD BANCAR

Cura alternativa de cirese si visine

Cura alternativa de cirese si visine
Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ

Odata cu sfarsitul lunii mai, in gospodarii si in piete apar primele cirese si visine, fructe foarte cautate atat de copii, cat si de adulti. In practica terapeutica naturista, aceste fructe, cat si produsele derivate (sucuri, decocturi, infuzii) sunt cunoscute si indicate drept unele dintre cele mai bune depurative naturale. In plus, au efecte foarte bune in tratamentul persoanelor obeze, in cazul indigestiilor la copii si varstnici si in tratarea afectiunilor ce pot surveni la nivel renal. Asadar, profitati de aceste „medicamente“ specifice verii, pentru a va incarca de sanatate pentru tot restul anului!

Intrucat ciresele se coc in luna iunie, calendarele bisericesti denumesc aceasta luna „ciresar“. Ciresul si visinul sunt arbori fructiferi cultivati in toate regiunile tarii, la campie, deal si in zona de munte, pana la altitudinea de 1.000 m.

Denumirea stiintifica a ciresului este Cerasus avium (sinonim Prunus cerasus), iar a visinului este Cerasus vulgaris. In Romania exista trei varietati de cires, cu peste 25 de soiuri cultivate si doua subspecii de visin, cu peste 15 soiuri cultivate.

Ciresul este un arbore impozant, inalt de 10-20 de metri, cu radacini puternic ramificate, cu trunchiul drept, scoarta neteda, brun-cenusie, ce se exfoliaza in fasii circulare, frunze alungit-ovale si flori albe.

Inflorirea are loc in lunile aprilie-mai, iar fructificarea incepe in mai-iunie, in functie de particularitatile soiului. Ciresul cultivat traieste 25-40 de ani, iar cel salbatic ajunge pana la 100 de ani.

Visinul este ceva mai scund, cu tulpina de 8-10 metri, ramuri mai delicate, mai subtiri si aplecate, frunzele sunt lucioase, iar fructele mai acide si mai aromate.

In scopuri terapeutice se folosesc fructele bine coapte, intens colorate si neatacate de daunatori. Paralel se colecteaza, separat, coditele fructelor, care se usuca la soare, in strat subtire. Pentru a evita mucegairea sau brunificarea, coditele se intorc in fiecare zi si se pastreaza in pungi de hartie. In aceste conditii, coditele vor avea gust amarui-astringent si culoare brun-verzuie.

Decoctul din cozi de cirese calmeaza durerile de rinichi

Cozile de cirese sau de visine au puternice efecte diuretice, datorita continutului ridicat de saruri de potasiu si flavonoide. Ceaiul din cozi de cirese sau visine este recomandat in:

- afectiuni renale (litiaza urica, pielite, nefrite, pielonefrite, cistite, uretrite, retentie urinara, colici renali, infectii renale, hidropizie);

- afectiuni ale aparatului digestiv (diaree, ascita);

- reumatism, guta, artrite;

- prevenirea aterosclerozei si pericarditei;

- tratarea edemelor si a celulitei.

Utilizarea cozilor de cirese se face sub forma de:

- decoct preparat dintr-un pumn de codite uscate la 600 ml apa rece; se fierbe 10 minute la foc mic, se infuzeaza acoperit 20 de minute, se indulceste si se bea caldut intre mese, prin fractionare in 3-4 reprize in cursul zilei, avand efect in tratarea durerilor de rinichi provocate de litiaza renala. Efectul diuretic se mareste in cazul in care se asociaza cu frunze de merisor, mesteacan, coada calului, teci de fasole, matase de porumb si seminte de macese.

Visinele si ciresele alunga migrenele

Cura de ceai din codite de cires va trebui sa dureze minimum 10-14 zile, atunci cand se urmaresc efectele depurative si antiinflamatoare.

De mentionat ca actiunea diuretica a cozilor de cirese este mai blanda decat cea a matasii de porumb.

- infuzia din cozi de cirese neindulcita se bea contra tusei, in dureri de stomac si lumbago, precum si in cazul bolilor de rinichi.

In uz extern, se fac bai de maini si picioare cu decoct din cozi de cirese (un pumn de cozi uscate la un litru apa clocotita); se fierbe 5 minute, se infuzeaza acoperit 10 minute si se fac doua bai pe zi.

Fructele de cires sau visin prezinta efecte diuretice, laxative, depurative, detoxifiante, antianemice, hemostatice, sedative, antimigrenoase, diaforetice, antigripale, hipotensoare, antireumatismale, remineralizante, energizante fizic si psihic, tonice, reconfortante, racoritoare.

Visinele au proprietati astringente, diaforetice si racoritoare mai evidente decat ciresele.

Fructele zdrobite combat pistruii

Consumul de fructe are efecte vindecatoare in:

- boli ale aparatului digestiv (constipatie, gastrite, atonie hepatica, vome, colite de fermentatie si de putrefactie, hepatite cronice, litiaza biliara, dureri de stomac, gastroenterite). Un rol important al fructelor consta in favorizarea digestiei ca urmare a normalizarii tranzitului intestinal. Intrucat sunt mai putin dulci, ciresele de la soiurile timpurii pot fi considerate ca un panaceu in tratarea unor boli metabolice (diabet zaharat, colesterol ridicat, obezitate, celulita);

- boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, ateroscleroza, insuficienta cardiaca, arterita);

- afectiuni respiratorii (tuse, gripa, stari febrile, faringita, laringita, bronsite, pleurezie, favorizarea transpiratiei);

- afectiuni renale (litiaza, nefrita, uretrita, catar urinar);

- combaterea anemiei, a demineralizarii organismului si a cresterii intarziate la copii;

- eliminarea toxinelor din organism;

- actiune tonica pentru sistemul nervos si vitalizanta a organismului;

- combaterea obezitatii si celulitei (se consuma 1-2 zile pe saptamana 0,5-1 kg visine, fara alte alimente);

- prevenirea si intarzierea procesului de imbatranire.

In tratamentul extern, fructele zdrobite au actiune favorabila in:

- combaterea migrenelor si ametelilor prin aplicarea fructelor pe frunte;

- tonifierea tenului si decongestionarea fetei;

- redarea elasticitatii pielii, pe obraji si gat;

- combaterea semnelor de pecingine, pistrui si cuperoza;

- vindecarea taieturilor, plagilor si crapaturilor pielii.

Cura de cirese si visine detoxifica organismul

Consumul fructelor se face atat in stare proaspata, cat si sub diferite preparate culinare (compoturi, sucuri, siropuri, dulceturi, gemuri, visinata).

Ciresele proaspete se consuma in sezonul de coacere timp de 10 zile consecutiv, in alternanta cu visine (10 zile). Cantitatea zilnica este de 500 de grame, pentru a inlocui una din mesele zilnice. Efectele curei sunt deosebit de favorabile in eliminarea toxinelor si a altor deseuri metabolice, datorita actiunii depurative, de curatire a sangelui.

Fiind sarace in principii nutritive, ciresele pot fi un „amagitor al foamei“, indicat in dieta persoanelor cu obezitate si celulita avansata, iar prin actiunea depurativa vor contribui efectiv la prevenirea imbatranirii organismului.

Sucul din fructe, obtinut prin presarea cireselor proaspete, se consuma cate 2-3 cani pe zi, fiind un adjuvant de calitate in combaterea colitelor de fermentatie, dureri intestinale, hepatite cronice, litiaza biliara, sechele dupa hepatite si pentru dezintoxicarea sangelui.

Siropul de cirese si visine stimuleaza cresterea copiilor

Compotul de cirese sau visine este un bun remediu pentru starile de indigestie, mai ales la copii si persoane in varsta.

Siropul de visine sau cirese, preparat dintr-un kg suc de fructe si 1,5 kg zahar, se consuma diluat cu apa minerala sau plata, fiind o excelenta bautura racoritoare, cu efecte antifebrile, reconfortante, antianemice si cu actiuni in stimularea cresterii intarziate la copii, precum si in mentinerea tineretii.

Dulceata de cirese si visine este indicata in caz de indigestie la batrani, copii si persoane debile.

Infuzia din fructe uscate (o lingura la 250 ml apa clocotita) se mai fierbe 1-2 minute, se infuzeaza acoperit 10-15 minute, se strecoara si se beau 3 cani pe zi, cu recomandare la persoanele care sufera de colite de fermentatie, litiaza biliara, ateroscleroza, obezitate si pentru prevenirea batranetii.

In uz extern, se aplica fructe zdrobite sub forma de cataplasma pusa pe frunte, pentru tratarea starilor de ameteli, migrene si dureri de cap. Cataplasma aplicata pe obraz si gat, sub forma de masca cosmetica, reda elasticitatea pielii prin efecte tonice, revigorante si vitaminizante. In plus, combate petele de batranete, pecingine, pistrui si crapaturi ale pielii.

Cleiul de cires, folosit pentru oprirea hemoragiilor

- din cirese se mai prepara: inghetata, jeleu, placinte, prajituri si fructe flambate;

- din visine se mai prepara: budinci, clatite umplute cu crema, clatita „Padurea Neagra“, rulade, sufleuri, tarte, torturi si tortulete cu gem, fructe in smantana;

- cleiul proaspat de pe scoarta pomilor sau de pe ramurile traumatizate se dizolva in alcool si se foloseste pe piele cand exista rani, taieturi, ulceratii, micoze, pecingine, inflamatii articulare si pentru oprirea hemoragiilor. Daca se fierbe, cleiul de cires se bea impotriva tusei;

- ca plante melifere, atat ciresul, cat si visinul sunt frecvent vizitate de albine in timpul infloririi, asigurand o productie de peste 35 kg miere la hectarul de plantatie. Aproape intreaga cantitate este folosita de albine ca hrana pentru cresterea puietului. In plus, tot in luna mai, albinele aduna de pe frunzele ciresului mierea de mana, pe care o elimina afidele, acele insecte parazite producatoare de secretii dulci.

Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 25.05.2009.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!