Este stiut ca in cazul unor temperaturi suportabile, de 28-320C, sau la expuneri de scurta durata la soarele de amiaza, organismul este capabil sa-si mentina temperatura optima si functiile vitale normale prin declansarea unor mecanisme de termoreglare, indeosebi prin intensificarea transpiratiei.
Se intampla cazuri cand o persoana, indiferent de varsta, este expusa pe durata prelungita la razele fierbinti ale soarelui, mai ales intre orele 10:00-16:00. Atunci starea de sanatate se va altera progresiv, instalandu-se insolatia, proces intalnit la persoane fara protectie solara si fara imbracaminte corespunzatoare.
Ce este insolatia?
Insolatia reprezinta o afectiune acuta, cauzata de expunerea prelungita la soare, mai ales la orele amiezii. Apar, adesea, deshidratari rapide ale pielii si arsuri locale pe epiderma, mai intai pe umeri si nas, urmate de febra, ameteli, frisoane, dureri de cap, congestia fetei, palpitatii, tahicardie, greata, voma si, in cazuri grave, pierderea cunostintei.
Instalarea insolatiei are loc, mai frecvent, in cazul activitatilor fizice desfasurate intr-un mediu foarte cald, la treburile campului, pe santierele de constructii sau in deplasarile lungi, cand se poate produce un edem cerebral, prin acumularea de lichide la nivelul scoartei cerebrale.
Prin efectele imediate si de durata, insolatia este cea mai severa forma de functionare defectuoasa a sistemului de termoreglare al organismului, care duce la o intensificare a transpiratiei si respiratiei cutanate, cu pierdere excesiva de lichide, incalzire rapida a corpului la 39-400C si incetarea transpiratiei.
Efectele daunatoare ale soarelui fierbinte de amiaza sunt cauzate de actiunile razelor ultraviolete, indeosebi cele de tip A si B, care strabat straturile de piele (epiderma, derma si hipoderma). Razele ultraviolete-A ajung pana la derma si altereaza colagenul care asigura elasticitatea pielii, grabind astfel procesul de imbatranire cutanata prematura. Razele ultraviolete-B ataca celulele epidermei si provoaca efecte acute imediate (insolatia) sau efecte de durata, cum ar fi cresterea in volum a alunitelor si unele dermatoze fotoagravante (lupus erimatos, acnee estivala, infectii ale pielii, dermatomiozite). Nu este exclusa evolutia afectiunilor spre cancerul de piele (melanom) a carui frecventa a crescut alarmant in ultima vreme. Trebuie sa subliniem ca nimeni nu este imun la efectele negative ale soarelui, nici chiar atletii cei mai antrenati.
Forme de manifestare si simptome ale bolii
Insolatia se manifesta diferit de la un individ la altul si in functie de categoriile de varsta. Reactiile sunt proportionale cu durata expunerii directe la razele arzatoare ale soarelui. La copii, batrani, persoane cu parul inchis la culoare si la persoane obeze sau cu afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat, hipertiroidism, boli hepatice, renale sau cu etilism cronic, efectele sunt mai puternice, ca urmare a unei deshidratari rapide a corpului, in urma transpiratiei excesive si a varsaturilor. Sunt mai vulnerabile si persoanele cu boli dermatice, care impiedica transpiratia (psoriazis pe mare suprafata, eczeme, sclerodermie).
Este foarte important sa se recunosca semnele insolatiei, pentru a lua masurile necesare. Arsurile provocate pot fi destul de profunde, cu efecte care nu se reduc numai la o senzatie neplacuta pe piele, ci pot provoca dezechilibre grave asupra intregului organism.
In cazul cand arsurile sunt extinse pe o suprafata mare a pielii, tabloul clinic al afectiunii se manifesta, gradual, prin posibile dureri de cap si stare de moleseala, asociate cu fata congestionata (roseata), febra, ameteli, frisoane, migrene, greata cu vome severe si diaree. Pielea devine fierbinte, uscata si cu pete rosii sau cu vezicule si edeme, dar, treptat, devine palida, umeda si rece. La o expunere necontrolata de lunga durata in ore de canicula se produce fotoimbatranirea pielii, prin pierderea elasticitatii cu mult inainte de vreme.
Pe fondul unor dureri musculare survine o sete puternica, cu gura uscata, oboseala generala, dificultate in respiratie, palpitatii cu puls cardiac accelerat, pana la 130 de batai pe minut (tahicardie), tensiune arteriala scazuta, tulburari de vedere si de echilibru, anxietate si fotofobie.
Invatati sa preveniti boala!
Masurile de prevenire a insolatiei sunt destul de simple si sigure. In zilele caniculare se va evita expunerea indelungata la soare, intre orele de maxima caldura de la amiaza, respectiv in intervalul orar 11:00-17:00, cand soarele trimite cele mai nocive raze. de aceea, activitatea din exterior, care solicita eforturi fizice, atat in camp, cat si in constructii, va trebui sa se faca numai dimineata devreme si la sfarsitul zilei.
Daca acest lucru nu este posibil, se va purta o vestimentatie lejera, subtire si larga, de preferat din bumbac, pentru a permite evaporarea transpiratiei, iar capul va fi protejat cu palarie de culoare deschisa, care reflecta razele solare. Ochii vor fi protejati cu ochelari de soare care au capacitatea de a filtra o mare parte din radiatiile ultraviolete.
Angajatorii sunt obligati sa reduca norma de munca fizica afara, sa accepte perioade de pauza in munca, sa instaleze ventilatoare (acolo unde este cazul) si sa asigure cate 2-3 litri de apa minerala pentru fiecare angajat.
Bolnavii cardiaci nu vor depune eforturi fizice mari sub razele directe ale soarelui si vor evita, in mod obligatoriu, toate tipurile de bauturi alcoolice.
Femeile isi vor proteja tenul si umerii cu creme corespunzatoare, aplicate in doze optime, pentru a pastra prospetimea pielii. Orice exagerare a machiajului poate transforma figura intr-o masca hidoasa.
Fiecare persoana va purta la drum sau la lucru sticla cu apa, pentru a-si asigura hidratarea necesara organismului.
Cand si cum acordam primul ajutor
Insolatia trebuie sa fie privita cu multa seriozitate. Desi este o afectiune aparent banala, poate pune viata in pericol. Pacientul cu simptome caracteristice de insolatie va fi trecut la umbra sau intr-un spatiu racoros, evitand razele directe ale soarelui. Aici va fi dezbracat pentru ca pielea sa intre cat mai mult in contact direct cu aerul.
Corpul va fi asezat in pozitie culcata, cu capul si picioarele usor ridicate, deoarece pot sa apara ameteli din cauza vasodilatatiei periferice si cutanate.
Tot corpul pacientului trebuie racorit cu apa rece, de preferat prin pulverizare sau cu ajutorul unui burete sau prosop umed, aplicat la nivelul capului, pe frunte, tample si ceafa, precum si pe piept, pentru a reduce edemul cerebral si pentru a scadea temperatura corpului. Daca exista conditii, pacientul va fi infasurat intr-un cearceaf umed. In plus, zona arsa va fi tinuta sub jet de apa rece timp de 10-15 minute pentru a preveni aparitia basicilor. Concomitent se pot aplica si pungi de gheata pe abdomen, gat si in axile, dar nu direct pe piele, ci sub o panza groasa.
Merita subliniat ca pacientul nu va fi introdus in cada cu apa rece, deoarece i se poate provoca un stop cardio-respirator, prin contractarea vaselor sanguine de suprafata. Mainile si picioarele vor fi frectionate energic cu apa fara alcool.
Uneori, racirea organismului cu apa este insuficienta pentru a asigura scaderea, in scurt timp, a temperaturii foarte ridicate a corpului. de aceea se intervine imediat cu lichide reci, baute in primele 2-4 ore.
Pacientul trebuie sa bea 2-3 litri de apa minerala, sucuri naturale, supe de legume si ceaiuri, pentru a inlocui fluidele si mineralele pierdute prin transpiratie. Se considera ca s-au consumat suficiente lichide, daca pacientul urineaza la fiecare 2-4 ore si daca urina are culoarea normala. Desi pacientul se simte bine dupa cateva ore, rehidratarea completa pe cale orala se realizeaza abia dupa 36 de ore. Copiii cu insolatie vor trebui sa bea lichide, chiar daca nu solicita.
Tratamentul trebuie sa tina cont de temperatura corpului
Tratamentul reuseste, daca se tine seama de treptele de supraincalzire a corpului:
- usoara, cu organismul slabit, senzatie de somnolenta, dureri de cap, ameteli si greata. Se recomanda trecerea bolnavului intr-o incapere racoroasa, bine aerisita si cu draperiile trase in cursul zilei si sa i se dea bauturi reci (apa minerala sau apa plata cu o lingurita de sare);
- medie, cu dureri mari de cap, voma, cresterea temperaturii corpului la peste 390C, accelerarea respiratiei si a batailor inimii si necoordonarea miscarilor. Se recomanda dezbracarea rapida si invelirea corpului intr-un cearceaf imbibat cu apa rece, pungi de gheata pe frunte si comprese reci pe gat;
- soc termic, cu puls accelerat, halucinatii, delir si pierderea cunostintei. Se fac operatii de racire a corpului si supravegherea permanenta, inclusiv reanimarea daca este cazul.
La arsurile de gradul I pielea este rosie, usor umflata si dureroasa, dar se vindeca dupa 5 zile, fara cicatrice.
La arsurile de gradul II apar basicute cu un lichid limpede. Vindecarea se face dupa 10-11 zile, dar raman cicatrice, daca basicile au fost sparte si infectate.
La arsurile de gradul III, pielea devine necrozata si bruna la culoare si se recomanda aplicarea de uleiuri medicinale, unguente si pudre.
In tot timpul tratamentului va exista o perioada de odihna, timp de 3-5 zile, cu stat in pat 1-2 zile, fara expunere la soare si fara activitati fizice extenuante. Pacientul va fi protejat de lumina intensa, zgomote, trepidatii si intrebari inutile.
In general, nu sunt recomandate medicamente anestezice de tipul benzocainei, intrucat pot declansa reactii alergice.
Cataplasme cu cartofi rasi pentru arsurile pe pleoape
Dintre plantele medicinale cu efecte protectoare impotriva razelor solare si de tratare a afectiunilor cutanate pot fi mentionate ceaiul verde, galbenele, Aloe vera, fructe de paducel, frunze si fructe de afin, frunze de urzica, papadie si scoarta de salcie, din care se consuma cate 2-3 cani pe zi, cu 200-250 ml decoct.
In tratamentele externe se recomanda:
- dusuri caldute sau bai generale, in care se adauga bicarbonat de sodiu (o cana la cada) sau amidon si faina de orez (jumatate de cana la cada); baia va dura 15-20 de minute, apoi se sterge pielea prin tamponare cu un prosop moale. Pielea inca umeda va fi pudrata cu malai si se va unge cu ulei de masline;
- comprese cu apa rece sau cu gel de Aloe, ceai din radacini de nalba mare, seminte de gutui, lapte degresat sau iaurt, cu care se umezeste un prosop moale, aplicat pe arsuri timp de 20 de minute. Daca arsurile sunt pe pleoape, se pun comprese reci cu musetel sau galbenele;
- cataplasmele se prepara cu cartofi rasi, frunze de varza zdrobite, cantitati egale de malai si tarate de grau aplicate pe cap, torace si pe pielea arsa de soare. Pentru calmarea usturimilor, se aplica o cataplasma cu petale de trandafir in otet de mere.
- ungerea arsurilor cu propolis, ulei de lavanda, ulei de salvie, de masline sau de cocos, dupa care se fac spalaturi cu infuzie de musetel, coada soricelului, sunatoare sa muguri de plop.
Regimul alimentar impune legume si fructe bogate in apa
Se recomanda consumul de alimente usoare, care se digera bine, precum si o cura de fructe si legume proaspete, cu continut bogat in apa si o cantitate echilibrata de saruri minerale (pepene verde, portocale, banane, cartofi, mazare, salate). Varza, luata sub forma cruda (in aperitive si salate), sucuri sau fiarta, este benefica datorita bogatiei in sulf (100 mg%), arsenic, calciu, fosfor, iod si cupru, cu efecte remineralizante si revigorante.
La persoane cu arsuri solare grave se vor evita bauturile alcoolice, cafeaua si alte produse care contin cofeina, intrucat grabesc deshidratarea. de asemenea, se exclude fumatul, deoarece nicotina contracta vasele sanguine si reduce capacitatea de adaptare la caldura.
Precipitatii reduse si temperaturi peste medie pe tot parcursul verii
Potrivit prognozei pe trei luni realizata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), in iunie, iulie si august precipitatiile vor fi reduse cantitativ, iar temperaturile vor fi peste limita normala pentru perioada verii. Astfel, in luna iunie, temperaturile maxime pot depasi 35 de grade in sudul tarii, iar minimele pot cobori sub 10 grade. Cantitatile de precipitatii vor fi sub limitele normale in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor sud-vestice si centrale, unde vor fi apropiate de normele climatologice.
Pentru iulie, prognoza meteo arata temperaturi mai ridicate decat in mod normal pentru cea mai mare parte tarii, cu zile caniculare (maxime de peste de 35 de grade) si nopti tropicale (cu temperaturi minime de peste 20 de grade). In acelasi timp, precipitatiile ar putea fi sub normele climatologice lunare, exceptand regiunile sud-vestice si centrale, unde vor fi apropiate de mediile multianuale.
In ultima luna a verii va fi mai cald decat de obicei, in majoritatea regiunilor, exceptand zonele centrale si nordice, unde temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale. Totodata, in august, precipitatiile ar putea fi mai reduse fata de normele climatologice lunare, pentru cea mai mare parte a tarii.
Inceputul toamnei, spun meteorologii, va aduce temperaturi situate din nou peste normele climatologice lunare, in sud-est, iar precipitatii sub valorile medii multianuale lunare. In schimb, pentru restul tarii cantitatile de precipitatii vor fi in general normale.
Seceta nu va fi la fel de intensa ca in 2007
ANM a anuntat, de asemenea, ca Romania se va confrunta in aceasta vara cu temperaturi de peste 38-40 de grade si cu seceta, aceasta, insa, nu va fi la fel de intensa ca cea din anul 2007.
Reamintim ca vara lui 2007 a fost comparabila cu cea din 1946, dar cu o persistenta mai mare a zilelor caniculare, cand temperatura maxima a depasit 35 de grade Celsius. A fost, insa, depasita temperatura maxima absoluta pentru luna iulie pe tara (44,3 grade Celsius pe data de 24 iulie, la Calafat). de asemenea, a fost depasita temperatura maxima absoluta lunara: iunie (in 53 de statii), iulie (in 94 de statii), august (in 17 statii). S-a inregistrat, totodata, un numar record de temperaturi maxime zilnice de peste 40 de grade Celsius in 148 de cazuri. Tot in 2007, in luna iulie, s-a inregistrat un numar record de zile consecutive caniculare, cu temperaturi maxime zilnice mai mari de 35 de grade Celsius: 10 zile la Calarasi, Bucuresti - Filaret si la Drobeta-Turnu Severin.
Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 02.06.2009.