CORINUS AVELLANA L., CORYLUS COLURNA
Familia Betulaceaeu00a0
Alte denumiri populare: alunel, alunar, fundici, ranza.u00a0
Descriere
Arbust lemnos cu tulpina de 3-5m inaltime, ramificata de la baza si invelita cu o scoarta neteda. Frunzele sunt rotund-cordate la baza. Florile sunt dispuse monoic, cele mascule asezate in amenti cilindrici, iar florile femele au forma de muguri cu stile rosii. Fructul comestibil (aluna) are forma sferica sau ovoida, cu un mic cioc si este invelit intr-o cupa de frunzulite verzi (involucru), care devin galben-ruginii la coacere.u00a0
Raspandire
Planta creste spontan in toata tara, de la campie pana in zona submontana (in etajul fagului pana la altitudinea de 1.700m), mai frecvent prin paduri (de stejar, fag si carpen), tufarisuri, cranguri, grohotisuri, poieni, creasta dealurilor. Se cultiva in gradini, dand fructe de calitate superioara. Specia Corylus colurna se gastste in Banat si Vestul Olteniei.
Organe utilizate: Folium Coryli u2013 frunze, Cortex Coryli u2013 scoarta ramurilor si a radacinii si Fructus Coryli - fructele.u00a0u00a0
Proprietati terapeutice
Frunzele si scoarta sunt:
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 vasoconstrictoare, astringente, antihemoragice, antiinflamatoare, hemostatice, cicatrizante, dezinfectante.
Fructele sunt:
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 energetice si nutritive (mai digerabile decat nucile);
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 tonifiante ale sistemului nervos;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 depurative, antidiabetice;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 emoliente, vermifuge;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 hipotensive.
Actiuni specifice
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 stimularea proceselor de crestere la copii, sportivi, adolescenti, femei gravide, persoane anemice si batrani (fructele sunt considerate nucile longevitatii), cu efecte energetice, vitaminizante si tonice;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 hepatita epidemica, diabet, hemoroizi, teniaza;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 astm bronsic, emfizem pulmonar, silicoza, tuberculoza;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 neurastenie, stari stresante, depresie psihica;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 reglarea ciclului menstrual, litiaza renala, colici nefritice;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 edeme ale picioarelor;
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 afectiuni dermatice: ulceratii, eczeme, rani zemuinde, pecingine, varice, leziuni erozive, infectii cutanate, micoze, perifeblite, acrocianoza, eritrocianoza, piodermite, ochi incercanati.
Forme de utilizare
UZ INTERN
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 Infuzie din 20g frunze uscate la 1 litru apa clocotita; se lasa la macerat 8 ore, se strecoara si se beau 2 ceaiuri reci pe zi, cu rol asupra elasticitatii si tonusului vaselor de sange in varice, ulcere varicoase si umflaturi ale picioarelor.
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 Decoct din 1 lingura frunze la 200ml apa rece; se fierbe 20-30 minute, se infuzeaza 10 minute, se strecoara, se indulceste si se utilizeaza intern in hemoragii si hemoroizi.
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 Decoct din 30g scoarta de radacini la 1 litru de apa; se fierbe 15 minute, se infuzeaza 10 minute, se strecoara, se indulceste cu miere si se administreaza intern datorita insusirilor astringente si antifebrile.
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 Ulei din fructe, care se ia dimineata, timp de 15 zile, pentru combaterea teniazei, a diabetului si anemiei.
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 Fructe crude sau prajite, consumate cate 10, dimineata si seara, ca tonic si nutrient general sau incluse in preparate de cofetarie (creme, serbet, nuga, ciocolata, tort, rulada, cozonac).
UZ EXTERN
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 Decoct din 25g frunze in 1 litru de apa rece; se fierbe 20 de minute la foc domol, se strecoara si se foloseste la spalaturi cu rol cicatrizant in rani, ulceratii cronice, eczeme zemuinde, piodermite, micoze infectate si dureri hemoroidale.
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 Decoct din 30g de scoarta fiarta in 1 litru de apa; se lasa 10 minute pentru infuzare, se strecoara si se pun comprese ca cicatrizant in ulcere varicoase, eczeme zemuinde, periflebite sau comprese in edemele pleoapelor si cearcane.
vu00a0u00a0u00a0u00a0u00a0 Decoct din 50g de scoarta intr-un amestec de 500ml vin + 500ml apa; se infuzeaza 15 minute, se strecoara si se foloseste ca pansament in rani, pecingine, ulceratii, ulcere varicoase.