Sezonul de iarna, cu valuri de zapada, urmate de zile cu moina si apoi geruri accentuate, pun mari probleme in circulatia pietonilor si a autovehiculelor pe strazi si drumuri lunecoase, greu accesibile. Straturile de gheata si de polei constituie cauzele frecvente ale alunecarilor, cazaturilor si loviturilor, de duritati variate, ducand la afectiuni cutanate sau osoase cum sunt fracturile, entorsele, contuziile si hematoamele. Datorita gerurilor excesive sunt posibile degeraturi, mai ales la picioare, maini, urechi si nas, cu evolutii dintre cele mai grave ducand, adesea, la amputari.
Pentru a evita efectele gerurilor din timpul iernii si ale ploilor reci de toamna si primavara, multe persoane poarta incaltaminte neadecvata ca marime si forma, capatand bataturi, ciocuri si monturi la picioare care le fac viata de nesuportat in deplasarile cotidiene.
Pentru toate afectiunile osoase si cutanate produse prin accidentari, regimul alimentar ramane, in general, nemodificat intrucat afectiunea apare accidental si poate avea o rezolvare intr-un interval relativ scurt. Unele legume si fructe sunt necesare intern pentru a mari gradul de rezinstenta a organismului sau se aplica in tratamente externe pentru a grabi procesul de refacere si vindecare a zonei lezate.