Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICÃ

Consumand zilnic vitamine antioxidante naturale, provenite din legume si fructe proaspete, se va asigura energia, vitalitatea, protectia fata de starile de stres si tensiune, instalandu-se un sentiment de buna dispozitie si incredere in viata.

Necesitatea de vitamine antioxidante constituie o problema majora, tot mai acuta la omul modern, in conditii de viata stresanta, intr-o urbanizare crescuta, de indepartare de natura pura si vietuirea intr-un mediu puternic poluat, generator de factori favorizanti ai radicalilor liberi, atat de agresivi asupra sanatatii oamenilor. Acum incepe sa predomine tendinta spre sedentarism, reducerea continua a efortului fizic si renuntarea la activitatile desfasurate in aer liber.

Consumul corect de vitamine determina evitarea cancerelor, a accidentelor cardiace si pulmonare, a cataractelor, a infectiilor virale si bacteriene.

De aceea, regimul alimentar trebuie sa fie rational intocmit si strict controlat. Ratia zilnica de vitamine se va controla tinand seama de:

– anotimp (iarna, corpul uman are nevoie de mai multe vitamine decat vara)

– sex (barbatii au nevoie de mai multe vitamine decat femeile)

– varsta (copiii si adolescentii au nevoie de mai multe vitamine decat adultii)

Intrucat vitaminele se degradeaza usor la temperaturi ridicate, se va lua in considerare faptul ca cea mai mare parte din potentialul lor activ se va pierde, treptat, in toate etapele de prelucrare a alimentelor: stocare, congelare, incalzire, fierbere.

O carenta de vitamine poate frana dezvoltarea normala a intelectului, atat la varstnici, cat si la copii, ceea ce arata ca un aport echilibrat de vitamine, impreuna cu sarurile minerale, ar putea contribui la sporirea inteligentei. Dar si abuzul de vitamine poate duce la grave intoxicatii si perturbari fiziologice. Aceste abateri sunt foarte frecvente la americani, care consuma cantitati exagerate de vitamine, indiferent de anotimp si de ora din zi. Ei cred ca acest consum masiv de vitamine (din pacate sintetice) ii va apara de cancere si de accidente cardiovasculare.

Ca o concluzie generala se poate arata ca vitaminele naturale, preluate prin alimente, constituie o garantie de sanatate, vitalitate si tonus fizic si psihic. Nu acelasi lucru se poate spune despre vitaminele sintetice care, luate in contitati excesive, aduc profituri uriase trusturilor farmaceutice, dar ruineaza sanatatea consumatorilor.

De ce sunt mai bune vitaminele naturale

Studiul detaliat al vitaminelor antioxidante demonstreaza ca acestea au functii specifice dar, in acelasi timp, sunt dependente unele de altele pentru a-si exercita efectele reglatoare intr-o nutritie sanatoasa.

Pentru a mentine organismul in stare de perfecta functionare, cu un sistem imunitar activ, este absolut necesara o suplimentare a alimentatiei cu vitamine naturale, mai ales in conditiile vietuirii intr-un mediu extern puternic poluat si cu o hrana zilnica dezordonata si hipocalorica, tot mai saraca in vitamine, datorita conservantilor, aditivilor, a produsilor de sinteza chimica si a excesului de alcool si tutun.

In actiunea de inlocuire a vitaminelor naturale din legume si fructe proaspete cu vitamine sintetice este necesar sa se stie ca produsele sintetizate sunt create prin reconstituirea structurii moleculare a vitaminelor naturale, combinand chimic diferite surse organice sau anorganice. Acestea nu contin compusi sinergici, coenzime, activatori si aditivi enzimatici. Din aceasta cauza, corpul va primi un procent mai mic de materii energizante si metabolizante, comparativ cu vitaminele naturale din plante.

Protectia cea mai mare contra actiunii vatamatoare a radicalilor liberi este oferita de vitaminele naturale, existente intr-o doza mai ridicata in legume si fructe proaspete. Cercetari recente au dovedit ca aportul de vitamine sintetice, luate sub forma de pastile, nu are aceleasi efecte, comparativ cu vitaminele naturale din produsele vegetale. Explicatia acestei eficiente a vitaminelor naturale este data de prezenta in coaja fructelor si legumelor a unor substrante colorate, numite bioflavonoizi, care au rol esential in cresterea eficientei vitaminelor naturale. de altfel, nu s-a dovedit cu certitudine ca vitaminele sintetice ar avea capacitatea de a proteja organismele impotriva radicalilor liberi care pun sanatatea omului in mari pericole. Se spune chiar ca unele vitamine de sinteza ar putea fi daunatoare, reducand durata de viata la persoanele cu un consum prea mare.

Categoriile de persoane care necesita suplimentari vitaminice

Suplimentarea vitaminelor antioxidante devine tot mai necesara in anumite cazuri:

– primavara este utila o intarire a sistemului imunitar dupa deficitul vitaminic acumulat in timpul iernii, cand alimentatia este mai saraca in fructe si legume proaspete;

– sugarii, copiii si adolescentii in crestere au nevoie de o suplimentare a vitaminelor, a surselor energetice si a nutrientilor esentiali;

– adultii cu o carenta vitaminica acuta au un risc ridicat de a imbatrani chiar de la varsta de 25 de ani, devenind fiinte suferinde si permanent obosite;

– persoanele care sufera de boli cronice, ce perturba absorbtia si digestia vitaminelor, au nevoie de o suplimentare bine controlata;

– femeile cu scaderi severe de hemoglobina, cauzate de pierderile de sange in timpul ciclurilor menstruale, necesita un adaus vitaminic bine echilibrat;

– acelasi aport de vitamine naturale se impune la femeile aflate in postmenopauza, cand scaderea nivelului de estrogeni duce la pierderea densitatii masei osoase, respectiv la instalarea osteoporozei;

– persoanele in varsta, cu functii fiziologice si metabolice diminuate, au nevoie de stimulente vitaminice, cu actiuni de ridicare a imunitatii si a rezistentei la agentii externi, declansatori de boli grave, prevenind cancerele, afectiunile cardiace, osteoporoza si reumatismele.

Recomandari privind utilizarea judicioasa

In utilizarea vitaminelor antioxidante naturale se pot face cateva recomandari:

– evitarea consumului excesiv de grasimi, zahar rafinat si dulciuri care reduc absorbtia vitaminelor la nivelul intestinului subtire;

– pregatirea alimentelor cu atentie pentru a evita degradarea vitaminelor prin fierbere si prajire;

– gatirea alimentelor se va face prin inabusire, in vase acoperite si cu cat mai putina apa;

– pastrarea legumelor si fructelor sa se faca la rece si ferite de lumina;

– curatirea cruditatilor se va face chiar inainte de utilizare, evitand actiunea oxidanta a aerului;

– asigurati necesarul zilnic de vitamine naturale prin consumul de legume si fructe proaspete, renuntand, pe cat posibil, la folosirea irationala de medicamente de sinteza chimica, cu efect de franare a absorbtiei vitaminelor;

– consumul de vitamine sa fie moderat, respectand dictonul latin: „est modus in rebus – exista o masura in toate“, prin care poetul Horatius intelegea ca nu trebuie depasite limitele normalului;

– extinderea practicii de utilizare a sucurilor naturale, extrase din legume proaspete (morcov, sfecla rosie, telina, patrunjel-radacini, castraveti, spanac), care pot constitui o sursa vitala de sanatate pentru orice organism, fiind mai usor digerate si asimilate.

Vitamina C, cea mai importanta pentru organism

Din suita vitaminelor necesare pentru buna functionare a organismului, una dintre cele esentiale este vitamina C. Aceasta este o vitamina hidrosolubila, de o importanta capitala datorita proprietatilor antioxidante, antiinfectioase, antihemoragice, antitoxice si antianemice.

Denumirea vitaminei deriva de la proprietatea de a vindeca scorbutul, o boala foarte frecventa pana la inceputul secolului XX.

Ca substanta antioxidanta, neutralizeaza actiunea vatamatoare a radicalilor liberi si protejeaza organismul contra unor tipuri de cancere prin blocarea activitatii unei proteine numita HIF-1 (factor indus de hipoxie). In acest mod, vitamina C blocheaza dezvoltarea tumorilor canceroase.

Important este rolul intaritor al sistemului imunitar impotriva agentilor cancerigeni, in distrugerea toxinelor din corp si in combaterea afectiunilor virale, a starilor gripale si a agresiunii bacteriene.

In afectiunile cardiovasculare amelioreaza maladiile coronariene prin revigorarea vaselor sanguine, iar prin curatirea colesterolului din interiorul vaselor, previne tensiunea arteriala si ateroscleroza. In plus, contribuie la producerea hematiilor (globule rosii) si a hemoglobinei la nivelul maduvei oaselor. Aceasta actiune este urmarea capacitatii de legare a fierului, prezent in tractul intestinal prin alimentatie.

Prin actiunea antihistaminica, acidul ascorbic este eficace in tratarea alergiilor si in reducerea crizelor de astm bronsic si emfizem pulmonar, mai ales la fumatori.

Reface discurile vertebrale si ligamentele

Un rol important al vitaminei C este legat de refacerea discurilor vertebrale, a tendoanelor si ligamentelor, asigurand formarea si sanatatea oaselor, a dintilor si a tesuturilor la persoane care au suferit diferite raniri si contuzii la nivelul sistemului osos, a gingiilor si a muschilor.

In ficat actioneaza la hidroxilarea colesterolului in acizi biliari, ducand la reducerea cantitatii de colesterol „rau“ – LDL si la detoxifierea diversilor compusi xenobiotici.

La nivelul sistemului nervos intervine in transformarea tirozinei in noradrenalina.

In combinatie cu vitamina A, previne opacizarea cristalinului, care provoaca cataracta si opreste procesul de degenerescenta maculara retiniana.

Fiind inplicata in sinteza colagenului, vitamina C are o mare contributie in cicatrizarea tesuturilor distruse si in pastrarea intacta a tenului, prevenind aparitia ridurilor.

La persoanele cu activitate fizica si intelectuala foarte intensa, vitamina C contribuie la inlaturarea starilor de oboseala, stres, anxietate si depresie psihica, exercitand rolul de tonifiant al functiilor vitale.

Vitamina C se distruge usor in timpul prepararii alimentelor

Doza zilnica recomandata in perioade mai lungi este de 60-100 mg acid ascorbic la persoane adulte, 30-50 mg la copii si 20-30 mg la bebelusii sub 6 luni.

O atentie aparte se cuvine a fi acordata fumatorilor, care, la un consum de 20 tigari pe zi, pierd circa 25% din continutul vitaminic existent in sange. La fumatorii cu peste 20 de tigari pe zi deficitul de acid ascorbic ajunge la 40% datorita efectelor negative ale nicotinei si oxidului de carbon care maresc nevoia de oxigen pentru muschiul cardiac si pentru creier, ducand la intoxicatii grave, infarct miocardic, congestie cerebrala si foarte frecvente tromboflebite la membrele inferioare.

Trebuie sa amintim ca organismul uman nu are capacitatea de a sintetiza necesarul de acid ascorbic si de aceea se va procura prin alimente sau suplimente externe. In plus, vitamina C este foarte sensibila la temperaturi ridicate si se distruge usor in timpul prepararii alimentelor la foc.

Scorbutul, boala carentei de vitamina C

Formele de avitaminoza C au fost cunoscute inca din cele mai vechi timpuri, manifestate prin unele boli grave cum sunt: scorbutul, caderea dintilor, sangerarea gingiilor, hemoragii cerebrale si afectiuni osoase. Se cunoaste ca peste 100.000 de marinari englezi au murit din cauza carentei in vitamina C.

O legenda interesanta prezinta un episod din timpul calatoriilor navigatorului Cristofor Columb. Multi dintre marinarii sai portughezi s-au imbolnavit de scorbut si au cerut sa fie debarcati in cea mai apropiata insula, preferand sa moara pe uscat decat la bordul vasului de unde vor fi aruncati in mare si devorati de rechini. Dupa cateva luni, Columb a revenit cu vasul sau in insula unde isi lasase marinarii bolnavi dar, spre marea sa surpriza, i-a gasit sanatosi si vigurosi. Care a fost explicatia? In insula era o abundenta de fructe proaspete, bogate in vitamina C. Dupa aceasta intamplare insula a primit denumirea de Curacao (cure – vindecare).

Semnele avitaminozelor

Primul simptom caracteristic este scorbutul, o boala foarte frecventa printre marinari, militari, exploratori si misionari. Apare o sangerare acuta a gingiilor, caderea dintilor, fragilitatea oaselor, dureri articulare, irascibilitate, oboseala generala, caderea parului, deshidratarea pielii, depresie psihica, anemie si scaderea accentuata a vitalitatii organismului.

Intrucat sunt posibile si complicatii hemoragice, inclusiv hemoragii cerebrale, pericardiace si nazale, avitaminozele C trebuie sa fie tratate cu mare atentie pentru a evita fazele letale, cu moarte iminenta.

Ardeii grasi, surse proaspete ale vitaminei

Sursele naturale de vitamina C sunt atat vegetale, cat si animale.

– sursele vegetale se gasesc mai ales in legume proaspete, ca: ardei grasi (verzi, galbeni si rosii), varza cruda (alba si rosie), broccoli, conopida, gulii, spanac, salata verde, stevie, patrunjel, marar, tomate, tarhon, cartofi, unele soiuri de ridichi, hrean, mustar si mazare verde. In fructe, continutul cel mai ridicat se gaseste in citrice (lamai, portocale, mandarine, grapfruturi), apoi in catina alba, coacaze (negre si rosii), zmeura, capsuni, fragi, mure, coarne, macese, afine, agrise, kiwi, papaya si pepene galben. In doze ceva mai reduse se gaseste in mere, pere, caise, struguri, banane si stafide negre.

– sursele animale sunt: ficat, rinichi, creier, inima si lapte.

Este adevarat ca din aceste surse, vitamina C este distrusa prin fierbere, conservare sau expunere la lumina si de aceea se recomanda consumul in stare proaspata sau dupa pastrare prin congelare.

Aceasta vitamina este eliminata rapid pe cale renala, nu se stocheaza intacta in organism si nu provoaca un risc de intoxicatie vitaminica. Cu toate acestea este hazardata intentia unor parinti de a administra copiilor cantitati masive de acid ascobic la gandul dobandirii unei inteligente sporite. Se indica o precautie in consumul acestei vitamine, intrucat sunt posibile unele dereglari de sanatate cum ar fi generarea de calculi renali, simptome de diaree si cresterea concentratiei de silicati din sange.

Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 09.08.2009.

[sursa imagine]