INTREBARE – Constantin R., jud. Vrancea:
„De curand am fost la doctorul de familie, pentru ca ma simteam slabit. Mi s-a spus ca am organismul anemiat din cauza trecerii de la iarna la primavara. As dori cateva recomandari de tratament de la prof. Milică. Va multumesc.“
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Tratamentele fitoterapeutice au la baza foarte multe masuri eficiente de invingere a anemiei folosind ceaiuri, tincturi, macerate in vin, melite si bai de plante. Majoritatea specialistilor admit efectele benefice ale curelor de primavara cu infuzii de urzica vie si cu tije de papadie (6 tije pe zi), pe o durata de 6-8 saptamani. de asemenea, se recomanda o cura de 2-3 saptamani cu grau germinat, fulgi de ovaz in lapte sau suc de orz verde. In zone montane se consuma fructe mature de ienupar.
Tinand seama de continutul ridicat in fier si clorofila, frunzele de urzica sunt cel mai mult recomandate sub forma de infuzie (2 lingurite frunze uscate la 250 ml apa fiarta); dupa infuzare timp de 10 minute se beau, zilnic, cate 2-3 ceaiuri calde, intr-o cura de 6-8 saptamani, avand efecte vitaminizante (A, C, B12, K), tonifiante, hipoglicemiante si galactogoge. Bune rezultate dau si infuziile de cretisoara, coada-soricelului, roinita, coada-calului, cimbrisor, obligeana, troscot, tintaura, pir, turita mare, arnica, teci de fasole, macese uscate, frunze de afin, flori de ciubotica-cucului, muguri de brad. La intervale de doua zile se bea cate un ceai din fructe de coriandru, anason si chimion care favorizeaza digestia si apetitul, prin producerea sucurilor gastro-intestinale. Ceaiurile se beau separat sau in amestec pentru actiuni remineralizante, vitaminizante, diuretice, antitoxice, antimicrobiene, aperitive, tonifiante si de stimulare a cresterii. La fiecare cana de ceai se adauga cate o lingurita de bitter suedez. Alte retete au la baza prelucrari cu alcool, vin sau miere de albine:
– vin tonic din 6 linguri flori de salcam sau de roinita la 1 litru vin rosu fierbinte care se macereaza 1-2 zile, se strecoara si se bea cate un paharel (50 ml) inainte de cele 3 mese principale
– vin tonic din 300 g urzica vie puse intr-o sticla cu 500 ml vin rosu; dupa o macerare de 24 ore, se strecoara si se bea cate un paharel dimineata, pe nemancate si seara inainte de culcare. Observatii: vinurile tonice se dau numai la adultii anemici
– tinctura din amestec, in parti egale, cu frunze de urzica, pelin, tuia si curpen de padure, herba de coada-calului, radacini de roiba si flori de sofran; se iau 50 g amestec in 500 ml alcool 400, se macereaza 4 zile, se strecoara si se beau cate 30-40 picaturi, de 3-4 ori pe zi, cu 20-30 minute inainte de mesele principale, intr-o cura de o luna pe trimestru
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 25 februarie 2010.