INTREBARE – Andrei T., Satu Mare:
„As dori sa citesc in pagina dumneavoastra de sanatate cateva retete naturiste contra anemiei ale domnului profesor Constantin Milică, daca se poate. Va multumesc.“
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Unele dintre cele mai eficiente retete sunt cele cu prelucrari din alcool, vin sau miere de albine:
– tinctura cu radacini de angelica, din care se iau cate 10 picaturi cu 30 minute inainte de masa de pranz;
– vin tonic din 6 linguri flori de salcam sau de roinita la un litru vin rosu fierbinte, care se macereaza 1-2 zile, se strecoara si se bea cate un paharel (50 ml) inainte de cele 3 mese principale;
– vin tonic din 300 g urzica vie pusa intr-o sticla cu 500 ml vin rosu; dupa o macerare de 24 ore, se strecoara si se bea cate un paharel dimineata, pe nemancate si seara inainte de culcare. Observatii: vinurile tonice se dau numai la adultii anemici;
– tinctura din amestec, in parti egale, cu frunze de urzica, pelin, tuia si curpen de padure, herba de coada-calului, radacini de roiba si flori de sofran; se iau 50 g amestec in 500 ml alcool 400, se macereaza 4 zile, se strecoara si se beau cate 30-40 picaturi, de 3-4 ori pe zi, cu 20-30 minute inainte de mesele principale, intr-o cura de o luna pe trimestru;
– tinctura din amestec cu frunze de urzica vie (30 g), frunze de coacaz negru (20 g), herba de cimbru de cultura (20 g), herba de rostopasca si turita mare (cate 10 g) si flori de galbenele (10 g). Se iau 50 g amestec, care se macereaza 3 zile in 250 ml alcool 400, se strecoara si se iau cate 3 lingurite pe zi in ceai antianemic de roinita sau urzici, indulcit cu miere de albine;
– mielita dintr-un kg suc de catina alba intr-un kg de miere de albine poliflora, la care se adauga 40 ml tinctura de propolis si 100 mg grauncioare de polen. Se pastreaza la rece, in sticle bine inchise si se consuma, zilnic, cate 3 linguri la copiii peste 10 ani, 3 lingurite la copiii de 2-10 ani si cate 30 picaturi la bebelusi. In perioadele de efort intelectual prelungit (elevi, studenti), la persoanele in convalescenta si la batrani sau la cei cu efort fizic maxim (sportivi), doza creste la 5 linguri pe zi;
– miere de albine, inchisa la culoare (100-150 g pe zi) dizolvata in lapte cald si repartizata in 3 reprize, intr-o cura de 20-40 zile, cu mare eficienta datorita continutului ridicat in minerale (mangan, fier, cupru);
– miere de albine (o lingurita) intr-un pahar cu lapte cald, in care se bate un galbenus de ou, realizand o bautura foarte placuta si eficienta in anemii la copii si adolescenti.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 18.01.2010.