Articol publicat in ziarul Lumina din 10.09.2007.

In scopuri terapeutice, cel mai mult sunt folosiţi mugurii de brad, care se formează primăvara, in vârful crenguţelor, având o culoare frumoasă verde crud, spre bucuria iubitorilor de natură, care le apreciază atât gingăşia, cât şi aroma pe care o radiază in jur.

Ciobanii culeg mugurii cu lungimea de două degete şi ii mestecă in timpul lungilor deplasări prin munţi, ca să le potolească setea şi să-i ferească de bolile pulmonare şi chiar de spiritele rele. După ce mănâncă 5-6 muguri pe stomacul gol, cu 15-30 minute inainte de masă, ciobanul simte improspătarea respiraţiei, dezinfectarea gurii şi reglarea poftei de mâncare. Ajunşi in stână, fac o fiertură din muguri pe care o dau, intr-o cantitate limitată, la oile slăbite pentru a le intrema.

Cetina de brad se adună in tot timpul anului, tăind ramuri tinere, lungi de 20-30 cm.

Răşina a devenit şi ea foarte preţioasă in tratarea unor boli. Aceasta se formează pe tulpină in locurile cicatrizate după răniri sau ruperi de ramuri şi scoarţă. Datorită conţinutului foarte ridicat in uleiuri eterice, răşina are acţiuni dezinfectante, antiinflamatoare şi cicatrizante pentru care se prelucrează, sub formă de tinctură, uleiuri şi unguente.

Cetina conţine o cantitate mare de răşină, iar mugurii au, in plus, ulei eteric, taninuri şi vitamine. Uleiul esenţial, extras prin antrenare cu vapori de apă timp de 4-5 ore, se află intr-o cantitate destul de redusă (0,25 – 0,35 %), dar foarte valoroasă prin mirosul plăcut, balsamic şi inviorător.

Leac bun pentru bolile de plămâni

Discutând cu locuitorii din zonele de munte, inţelegem valoarea deosebită a mugurilor şi cetinei de brad pentru păstrarea sănătăţii oamenilor, produsele obţinute din organele vegetale aflându-se la baza multor tratamente pentru boli de mare gravitate.

In bolile de plămâni este cunoscut efectul de vindecare a afecţiunilor laringelui, traheei şi bronhiilor, cu efect de calmare a tusei şi de tămăduire a pneumoniei, pleureziei, bronşitei cronice, astmului bronşic şi tuberculozei. Datorită acţiunii expectorante, bactericide, revulsive, antiinflamatoare şi fluidizante a secreţiilor bronhice, pădurile de brad constituie un mediu excelent, incărcat cu uleiuri eterice şi miros de răşină in care se amenajează sanatoriile pentru refacerea sănătăţii bolnavilor cu afecţiuni respiratorii. In acest mediu se vor fortifica plămânii, căile respiratorii se vor elibera de spută, iar respiraţia va fi mai profundă şi uşoară.

Intrucât bolnavii de plămâni prezintă adesea o debilitate şi anemie avansată, cu oboseală şi epuizare fizică şi intelectuală, după o cură intr-o astfel de staţiune montană se va simţi o energizare a corpului, intărirea sistemului nervos, activarea circulaţiei sanguine şi o revigorare generală a organismului, mai ales la copiii şi bătrânii sensibili.

In bolile digestive, preparatele din muguri şi cetină de brad au efecte benefice, intervenind in gastroenterite, litiază biliară, colici abdominali la frig, infecţii intestinale, colite de fermentaţie, vome, diaree, balonări, parazitoze şi lipsa poftei de mâncare.

Afecţiunile renale, localizate la rinichi sau la vezica urinară, işi găsesc leacul cu ceaiuri sau siropuri de brad, mai ales cele manifestate prin infecţii şi inflamaţii renale, cistite, nefrite, pielite, metrite sau hemoragii uterine.

Intrucât la munte vremea este mai rece şi mai umedă, apar condiţii favorabile pentru afecţiunile reumatismale şi artrozice care işi găsesc remediul in darurile bradului.

Cum se face siropul de muguri

In decursul veacurilor de convieţuire a omului cu pădurea, multe minţi luminate au găsit remediile cele mai adecvate pentru tratarea diferitelor boli.

Cel mai frecvent este utilizat siropul din muguri şi cetină tânără: 1 kg muguri proaspeţi se fierb timp de 15-20 minute in 2 litri de apă; după răcire se adaugă 1 kg zahăr dizolvat intr-un litru de apă. Amestecul se fierbe din nou timp de 5-10 minute şi se strecoară fierbinte in sticle astupate ermetic şi păstrate la loc răcoros.

O altă reţetă se prepară astfel: intr-un borcan de sticlă se pun, in straturi alternative, 1 kg muguri şi 1 kg zahăr sau 1 kg miere de albine, ultimul strat (de grosimea degetului), fiind de miere. Se inchide borcanul ermetic şi se lasă la soare timp de 5-10 zile, până se separă siropul. Se strecoară prin stoarcere cu tifon după care se fierbe din nou 5-10 minute şi se trage fierbinte in sticle ce se păstrează inchise ermetic la loc răcoros.

Se vor consuma zilnic câte 2-3 linguri, inainte de mese, diluate in apă plată, minerală sau ceai fierbinte, având efecte in combaterea afecţiunilor respiratorii (tuse persistentă, bronşite cronice, astm bronşic, traheită, faringită, gripă, guturai, sinuzită, tuberculoză). In plus, are efecte in redresarea valorilor scăzute ale glicemiei, reglarea activităţii nervoase, oboseală intelectuală, migrene, debilitate şi migrene la copii, stimularea digestiei in lipsa poftei de mâncare, scăderea apetitului pentru dulciuri, sterilitate la femei şi ridicarea imunităţii generale la acţiunea agenţilor externi.

Tinctura din muguri: 15 linguri muguri tocaţi mărunt se pun intr-un borcan de sticlă, se adaugă 2 linguri răşină de brad şi 200 ml alcool 900 (nediluat); se inchide borcanul ermetic şi se lasă la macerat timp de 10 zile. După strecurare se trece in sticluţe brune şi se consumă câte 1 linguriţă diluată in 50 ml apă, de 3-4 ori pe zi, intr-o cură de 12 zile, cu efecte antiinfecţioase şi antiinflamatoare in gastroenterite, vome şi alte afecţiuni digestive. Bune efecte au gargarismele zilnice, după diluare cu apă, precum şi masajele pe tâmple şi pe frunte in caz de migrene, ameţeli şi vertij.

Tinctura din cetină: 20 g ace proaspete tocate mărunt se pun in 200 ml alcool 700 şi se ţin la macerat timp de 14 zile; se strecoară prin presare in tifon şi se trece in sticle brune din care se consumă câte 5-10 picături pe zi in puţină apă, cu acţiune contra tusei, cistitei şi uretitei.

Tinctura din răşină: 3-4 linguri răşină se macerează timp de 3-4 zile intr-un borcan cu 200 ml alcool 800.

Infuzia din muguri inviorează tenurile obosite

Infuzie din muguri: 2 linguri muguri se pun in 250 ml apă clocotită; se lasă să infuzeze 10-15 minute, se strecoară, se indulceşte cu miere de albine şi se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi, după mesele principale, intr-o cură de 3-4 săptămâni, având acţiune in bolile pulmonare (gripă, răceală), boli nervoase, renale şi digestive. Cu infuzie din muguri se fac inhalaţii timp de 5-10 minute pentru activarea circulaţiei sângelui spre cap şi pentru redarea tonusului la tenurile obosite. După inhalaţie se ţine capul acoperit incă 30 minute şi se evită frigul sau curentul timp de 3 ore.

Răşina: 20-30 g pe zi se suge pentru tratarea faringitei şi amigdalitei.

Decoct din seminţe de brad: se fierb 5 minute, iar ceaiul se bea câte o cană la intervale de 3-5 ore pentru a combate septicemia. Se mai poate folosi sub formă de cataplasme care se schimbă la intervale de 3 ore in cursul zilei şi se ţin toată noaptea.

Decoct din cetină: 1 kg ramuri tinere la brad se fierb timp de 10-15 minute in 3 litri apă; se toarnă in apa de baie unde se stă 15-20 minute, având efecte favorabile in boli reumatismale, dureri articulare, artrită reumatoidă, intărirea sistemului nervos, oboseală fizică şi psihică, gripe, răceli, evitarea imbolnăvirilor uşoare şi tonifierea generală a organismului. Pentru tenul palid sunt eficiente inhalaţiile cu decoct din cetină sau muguri (de 2 ori pe săptămână).

Uleiul eteric: se extrage din muguri sau cetină şi se toarnă (câteva picături) in apa de baie inainte de culcare pentru tratarea nevrozei cardiace şi a unor afecţiuni pulmonare. Evaporarea lentă sau aerosolii cu uleiul eteric in incăperi asigură odorarea aerului ambiant şi dă un sentiment de confort şi siguranţă, cu acţiuni reconfortante şi stimulatoare.

Unguent de brad pentru tratarea negilor

Unguentul de brad: se obţine din răşină, ceară de albine şi unt proaspăt; se incălzeşte pe baia de apă şi se amestecă până când se obţine o pastă omogenă, folosită in tratarea rănilor supurânde, negi, arsuri uşoare, eczeme infectate.

Fumigaţiile: se realizează prin arderea cetinei şi răşinii pe jar sau in sobă, asigurând dezinfectarea şi purificarea aerului in locuinţe.

Umplerea pernelor: cetina tânără de brad se incarcă in pernele de dormit având rol calmant şi de intărire a sistemului nervos, dând un somn liniştitor.

Berea din brad combate scorbutul

Bere antiscorbutică: in 2 litri de bere proaspătă se toarnă 30 g muguri de grad, 60 g rădăcini de hrean şi 30 g frunze de hrean; se macerează timp de 5-7 zile, agitând zilnic. Se strecoară şi se beau zilnic câte 50-70 g pentru efecte antiscorbutice, aperitive şi diuretice.

Alte utilizări:

– In industria alimentară constituie o bună materie primă pentru prepararea unor dulciuri, bomboane şi băuturi aromatizate.

– Uleiurile eterice, tincturile şi extractele din muguri şi cetină servesc la prepararea unor detergenţi de fineţe, a săpunurilor şi a şampoanelor pentru persoane sensibile la săpunuri dure.

– Lemnul de brad este mult căutat pentru confecţionarea de mobilier, uşi, parchet, duşumele, lambriuri, instrumente muzicale, hârtie, cartoane, materiale de construcţie şi la incălzirea locuinţelor.