Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ
Primavara se instaleaza incet, iar in unele cazuri astenia se manifesta si prin alte dereglari ale sistemului nervos, cum ar fi: depresia psihica, anxietatea, insomniile cronice. Toate aceste manifestari vor fi tratate cu maxima atentie de catre membrii familiei, fara a le considera boli incurabile, ci doar stari vremelnice de disconfort psihic si fizic. Astazi vom vorbi despre cum putem combate depresiile care apar in aceasta perioada.
Depresia psihica a devenit o afectiune tot mai frecventa, atat la barbati cat si la femei, indiferent de varsta. Se manifesta printr-o deprimare si tristete exagerata, cu scaderea tonusului general si pierderea orientarii pentru activitatile viitoare. de cele mai multe ori apare ca o reactie la o situatie dramatica traita in familie sau in societate (decesul unei persoane apropiate, divortul, detentia, conflicte dure sau evenimente in care nu se intrevad sanse de rezolvare). In unele cazuri, depresia poate avea si cauze fiziologice, asa cum ar fi anuntul unei boli cronice, considerata nevindecabila, care ar impune chiar o izolare a celui in cauza de restul societatii (SIDA, cancere, TBC, hepatite virale). In acest stres psiho-moral apare sentimentul inutilitatii pentru prezent si viitor, iar pacientul isi va ascunde gandurile, fie din teama, fie din pudoare.
Tratamentul fitoterapeutic
Terapia pleaca de la ideea ca depresia este perfect vindecabila si ca persoanele respective vor putea reveni la starea normala fara riscul reaparitiei afectiunii. In primul rand va trebui sa fie vindecat organul afectat de vreo boala cronicizata (col uterin, colon, plaman, ficat), stiind ca exista o stransa interdependenta intre boala si starea psiho-morala. Astfel, in cazul hepatitelor cronicizate se vor consuma ceaiuri hepatoprotectoare (cu anghinare, galbenele, armurariu, cicoare, menta, roinita, papadie), respectand si un repaus de 30 de minute dupa mese. In intervalul dintre mese se recomanda tincturi de sunatoare (cate 3-8 picaturi de 5 ori pe zi timp de 4 zile), in alternanta cu tinctura de valeriana (urmatoarele 4 zile) si tinctura de Gingko biloba (alte 4 zile).
La consumul ceaiurilor medicinale este indicata o anumita ordonare:
– dimineata: infuzie dintr-un amestec de coada-soricelului, macese, papadie, anghinare si rostopasca
– la amiaza: infuzie din paducel, urzica alba, galbenele, armurariu, sunatoare si roinita
– seara: infuzie cu flori de tei si de soc, menta, cicoare si conuri de hamei, completata cu tinctura de ienupar si valeriana
Regimul alimentar
In caz de depresie psihica, terapia se va axa pe cure de 1-2 saptamani cu consum de legume si fructe care au efecte tonice (morcov, telina, spanac, patrunjel, caise, coacaze), apoi cele cu efecte sedative (varza, mere, cirese) si fructe cu efecte stimulatoare ale functiilor hepatice.
Este indicat ca doua zile pe saptamana sa se tina un regim alimentar de crutare. O preocupare permanenta va fi legata de imbunatatirea aportului de vitamine (C si E), care mentin flexibilitatea vasculara si o buna irigare a creierului, precum si stimularea eliberarii hormonilor antistres. Se prefera ca cele doua vitamine sa aiba provenienta naturala si nu sintetica: vitamina C din urzica, suc de sfecla rosie si marmelada de macese, iar vitamina E din germeni de grau si ulei de soia.
Regimul de viata la persoanele aflate in depresie psihica impune masuri de revigorare a vitalitatii: exercitii de respiratie (de doua ori pe zi timp de 2-3 minute), plimbari in natura si activitati zilnice in aer curat (eventual la munte) si cu preocupari bine precizate in gospodarie. Bolnavul va avea responsabilitatea unor lucrari pe masura, pe care sa le efectueze cu interes si placere. Seara se vor face bai calde cu ace de conifere (de doua ori pe saptamana), cu efecte reconfortante. Prin discutii se va insufla ideea ca exista multe persoane cu necazuri si suferinte mult mai mari pe care insusi pacientul ar putea sa le ajute in mod direct. Pe aceasta cale vor fi indepartate gandurile sumbre asupra persoanei proprii, care nu se va mai considera o fiinta nenorocita de soarta.
Toate aceste masuri vor asigura fortificarea sistemului nervos central si restabilirea increderii ca in scurt timp se va putea relua o viata normala in familie si in societate.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA din 09 martie 2010.
Sursa imagine: livestrong.com