Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICÃ

Marul a fost unul dintre cele mai controversate fructe de-a lungul istoriei. Astazi este unul dintre cele mai apreciate fructe, dar si un aliment deosebit de valoros pentru toate varstele si un medicament eficace intr-o gama larga de afectiuni.

Fructele marului au un continut foarte complex prin cantitati ridicate de zaharuri (7-16%), acizi organici, substante pectice (reduc colesterolul), polivitamine (C, A, B1, B2, PP, acid pantotenic) si foarte multe saruri minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor, siliciu, magneziu, zinc, cupru). Cantitatea de vitamine este dubla in coaja fructului fata de cea existenta in pulpa fructului. Valoarea energetica este de 128 cal/100 g fruct. Fibrele din fruct sunt bine tolerate si au efect calmant asupra tranzitului intestinal, iar aciditatea fructelor mai acre stimuleaza functiile creierului, ficatului, rinichilor si intestinelor.

Proprietatile terapeutice:

– stimulente si decongestive hepatic, digestive, stomahice, laxative, protectoare gastrice si intestinale;

– tonice asupra sistemului nervos si muscular;

– depurative sanguin;

– hipocolesterolemiante, diuretice, urolitice;

– antireumatismale, vitaminizante, racoritoare.

Actiuni specifice

Marul este considerat un medicament natural de exceptie. Un consum constant de mere, prin cure de scurta sau lunga durata, diminueaza drastic riscurile multor maladii, cu diferite grade de gravitate, inclusiv riscurile de cancere.

O zicala pastrata in conceptia populara spune: „un mar pe zi tine doctorul departe de casa“.

Mancand un mar dimineata se purifica respiratia, se fortifica gingiile si se curata dintii, prin indepartarea tartrului dentar.

Un mar consumat dupa mesele principale are efecte digestive si laxative si absoarbe toxinele si microorganismele de la nivelul intestinelor.

De asemenea, un mar mancat seara are efect relaxant asupra sistemului nervos, fiind un bun somnifer.

Doua mere pe zi ajuta la intarirea muschilor cardiaci, evita infarctul miocardic si elimina excesul de apa din tesuturi prin diureza.

O sistematizare a multiplelor actiuni terapeutice releva marea diversitate a efectelor, directe si indirecte, in prevenirea si combaterea diverselor afectiuni.

Recomandari pentru uz intern

– combate gastrita, ulcerul gastric, bolile hepatice (steatoza hepatica, hepatita, calculoza biliara), indigestii, inflamatii si infectii intestinale (colibaciloza), colite de fermentatie, rectocolita, constipatie, diaree acuta si cronica, dizenterie;

– previne si combate asteniile fizice si intelectuale, starile stresante, migrenele, surmenajul, oboseala, nervozitatea, insomniile, durerile de cap, convalescenta, zona zoster;

– intervine in bolile cardiovasculare, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, infarct miocardic, congestie cerebrala, intarirea muschilor cardiaci, reducerea edemelor cardio-renale, dereglari in circulatia periferica, artrite, tromboze, varice;

– combate bronsitele, tusea convulsiva, gripele indelungate, starile febrile, improspateaza respiratia;

– scade colesterolul, glicemia si neutralizeaza substantele toxice din sange;

– are efecte benefice in anemie si in demineralizarea organismului;

– actioneaza benefic in reumatism, artrite, guta, oligurie;

– contribuie la dizolvarea calculilor renali;

– are rol benefic in tulburari de vedere, laringite si dureri de urechi;

– prezinta un rol central in toate dietele de slabire prin stimularea arderilor din organism;

– intarzie procesul de imbatranire a organismului si ajuta la prevenirea cancerului, prin continutul ridicat in antioxidanti (flavonoide, polifenoli).

In uz extern, combate herpesul, plagile, bubele dulci, scabia, varicele si matreata, curata si catifeleaza pielea si reduce cearcanele si pungile de sub ochi.

Formele de utilizare in terapia medicala

– fructe proaspete cu consum de 500-1.000 g pe zi, repartizate in 5 portii, prin cure de durata, cu rol in gripe prelungite, catar pulmonar, raceli, tuse, amigdalite, reumatism, guta, litiaza urica, insomnii, diaree la copii, astenie si anemie;

– fructe rase, consumate cate doua-trei pe zi sau amestecate cu nuci, branza de vaci si miere de albine, au efecte in litiaze (biliara si renala) si astenie; dupa o cura de 48 ore se mananca pesmeti, paine prajita si branza de vaci;

– mere coapte (cate doua-trei pe zi), pentru stimularea activitatii creierului prin cresterea continutului de fosfor;

– mere coapte si umplute cu unt (margarina), zahar si scortisoara, se servesc calde, avand efecte in diabetul infantil, tratamentul constipatiei si al intestinelor lenese;

– decoct din fructe proaspete (doua-trei mere necuratate si taiate felii) sau din fructe uscate, bine maruntite (5 linguri fierte 10 minute intr-un litru apa), din care se beau 3-4 cani pe zi, cu efecte in afectiuni intestinale, reglarea digestiei, bronsite, reumatism, fluidizarea sangelui si stimularea functiei creierului;

– infuzie sau macerat din coji uscate de mere (10 linguri coji la 1,5 litri apa rece); se lasa acoperit timp de 12 ore si se beau trei cani pe zi, cu efecte in reumatism, guta, oligurie, catar bronsic, tuse, raceli, amigdalite;

– suc de mere, consumat in doze de 50 ml de 2-3 ori pe zi, in cure de primavara si toamna, sau timp de doua saptamani consecutive, cu actiuni benefice in gastrite, ulcere gastrice, enterocolite, dizenterie, diaree infantila, astenie, anemie si insuficienta renala;

– sirop din suc de mere amestecat, in parti egale, cu zahar; se fierbe la foc domol pana se ajunge la consistenta siropoasa si se consuma cate doua linguri inainte de fiecare masa, pentru a combate afectiunile respiratorii si litiazele (biliare si renale);

– orezul fiert cu mere curatate, consumat zilnic cate 250-300 g pentru a preveni infarctul miocardic si alte afectiuni cardiovasculare.

Un remediu excelent: otetul de mere

Otetul de mere cu miere, cu o utilizare foarte larga in toata lumea, se prepara din 5 litri suc de mere in care se adauga 700 g miere de albine si 100 ml otet de vin sau drojdie de vin. Se acopera si se lasa la fermentat timp de 40-60 de zile intr-un loc calduros, ferit de lumina directa a soarelui. Se decanteaza in sticle care se astupa ermetic si se pastreaza in locuri racoroase si intunecoase. Se consuma, zilnic, prin doze fractionate, cate doua lingurite in 200 ml apa, in cure de lunga durata, cu efecte multiple in prevenirea infarctului miocardic, hipertensiune arteriala, ateroscleroza coronariana, gastrite hipoacide, enterite, enterocolite, diaree, intoxicatii alimentare, bronsite, astm bronsic, inflamarea cailor respiratorii, cistite, nefrite, nevroze, insomnii, ameteli, migrene, oboseala cronica, obezitate, reumatism, nevralgii faciale, spondiloza anchilozanta si in prevenirea imbatranirii.

Marul in tratamente externe

– Merele proaspete consumate zilnic albesc dintii.

– Cataplasmele calde cu decoct concentrat de mere cu tarate de grau sunt aplicate pe locul splinei dureroase si in tratarea durerilor de zona zoster (se pun de 3 ori ziua si de 2 ori noaptea);

– Cataplasme cu mere rase si fierte in ulei de masline pentru tratarea plagilor atone si a urechilor dureroase (otalgii);

– Masaje locale cu otet de mere contra migrenelor, a reumatismului, tromboze si varice la picioare;

– Masaje la picioare cu suc de mere pentru tonifierea si catifelarea tesuturilor si tamponarea pielii (ten, gat, sani, cap) si a cearcanelor de sub ochi ;

– Bai cu apa rece in care s-a adaugat otet de mere, pentru activarea circulatiei sangelui.

Articolul a fost publicat in ziarul LUMINA din 22.12.2009.

Sursa imagine: jMeacham.com