INTREBARE – Marilena F., jud. Cluj:
“In ce afectiuni este recomandat uleiul extra-virgin de masline?”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Uleiul extra-virgin a dovedit calitati deosebite atat pentru alimentatie, cat si pentru tratarea diferitelor afectiuni. Este concludent faptul ca locuitorii din tarile mediteraneene, care consuma mult ulei de masline, sufera mai putin de boli cardiovasculare, ca urmare a inlocuirii aproape totale a surselor de grasimi animale. Datorita valorii nutritive, uleiul este larg folosit in alimentatie, mai mult in salate, la prepararea pastelor fainoase, la prajeli si la toate mancarurile din legume si carne.

In uz intern, actiunile vindecatoare ale uleiului sunt datorate continutului ridicat in acizi grasi mononesaturati, in vitamine si in substante antioxidante, care intaresc sistemul imunitar al organismului, reduc riscul bolilor cardiace si canceroase, maresc rezistenta vaselor sanguine, inclusiv a peretilor arteriali si previn imbatranirea celulelor.

Principalele proprietati terapeutice ale uleiului sunt: laxative (fara sa produca colici), colagoge, coleretice, emoliente, decongestionante hepatic, antiinfectioase, cicatrizante, antirahitice, antianemice, antihelmintice, antiglicemiante si anticolesterolice.

Uleiul are efecte pozitive in:
– reglarea metabolismului complex al lipidelor, cu prevenirea cresterii colesterolului daunator (LDL) si reducerea depozitelor depuse pe vasele sanguine (se consuma cate doua linguri cu ulei pe zi, pe stomacul gol, timp de 8 saptamani)
– imbunatatirea functionarii ficatului, a bilei si a intestinelor, evitand steatoza hepatica, litiaza si dischinezia biliara, gastritele si ulcerele gastro-duodenale, avand rol de pansament gastric (se iau 250 ml ulei masline si 250 ml zeama de lamaie, fractionate, alternativ, cate o lingura din fiecare, pana la terminarea cantitatii, asigurand eliminarea pietrelor biliare si degajarea cailor biliare)
– tratarea constipatiei spastice prin efecte laxative (se iau 2-3 linguri cu ulei seara, la culcare)
– eliminarea viermilor intestinali prin actiuni antihelmintice (se inghit 20-40 ml ulei pe stomacul gol)
– cresterea nivelului compusilor antioxidanti din sange, prevenind cancerul de colon
– protejarea aparatului cardiovascular, evitand bolile de inima, hipertensiunea arteriala si ateroscleroza coronariana (se iau cate doua linguri cu ulei seara, la culcare)
– prevenirea diabetului zaharat
– prevenirea si combaterea unor afectiuni ginecologice, a durerilor de urechi, guta si intervine in franarea dezvoltarii bacilului Koch, implicat in declansarea tuberculozei

Din experiente indelungate, a rezultat ca uleiul de masline este un antidot ideal impotriva intoxicatiilor cu ciuperci otravitoare si cu alte substante toxice, ca urmare a formarii unei pelicule protectoare pe tubul digestiv, care evita absorbtia substantei otravitoare de catre mucoasa stomacala.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 29 mai 2010.

Sursa imagine: wikipedia.org