Este o afectiune parazitara foarte grava provocata de Trichinella spiralis, un nematod filiform, lung de 1,5 mm (masculul) si 3-4 mm (femela). Infestarea se face prin consumul carnii de porc, mistret sau urs care contine larve inchistate. Ajunse in intestine, larvele se fixeaza in mucoasa duodenului. In cateva zile se maturizeaza iar femelele patrund in vilozitatile intestinale si depun numeroase larve care intra in circulatia sanguina prin vasele limfatice si vena porta.
Agravarea bolii incepe din momentul fixarii in muschii striati unde, timp de 4 saptamani, se inchisteaza si elibereaza toxine.
Dupa localizarea in intestine, bolnavul are dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree si febra iar dupa fixarea in muschi apar dureri musculare spontane, eruptii cutanate, alergii, stari de sufocare, edeme ale fetei si pleoapelor precum si tulburari legate de localizarea larvelor in corp (cerebrale, cardiace, respiratorii, renale sau hepatice), cu evolutii, uneori, spre mortalitate (pana la 5 %).
Diagnosticul se pune pe baza examinarii carnii consumate, prin biopsia musculara, examen histopatologic si reactii serologice de precipitare.
Tratamentul terapeutic
Se face cu preparate purgative si vermifuge, urmarind evacuarea parazitilor.
Intern se beau 3-4 cani pe zi ceai de cretisoara cu cate o lingurita de bitter suedez.
Extern se fac frectii si comprese musculare cu tinctura de traista ciobanului sau cu ulei de cretisoara.
La orice suspiciune de boala se va anunta serviciul sanitar-veterinar pentru controlul carnii de porc in abatoare, consumarea carnii numai dupa fierbere sau prajire suficienta sau congelarea carnii timp de minim 24 ore pentru distrugerea chistilor.