Ulcerul gastric este o boala care consta in eroziunea si apoi disparitia unor portiuni din mucoasa gastrica. Durerile si arsurile, localizate in capul pieptului, survin la 30-60 de minute dupa masa. Perioadele dureroase pot fi intrerupte timp de citiva ani cu aparenta sanatate, astfel ca bolnavul crede ca s-a vindecat. Cu toate acestea pot aparea complicatii neasteptate ca hemoragii, perforari adinci de tesuturi si cancerizare, mai ales in conditii de stres, fumat excesiv, tulburari in producerea sucului gastric si in vascularizarea gastrica. Ulcerul duodenal se localizeaza, de obicei, la nivelul bulbului duodenal. Durerile apar la 2-5 ore dupa mese si sint mai violente decit in cazul ulcerului gastric, intensitatea fiind in functie de profunzimea ulceratiei tesuturilor. Puseul dureros survine, mai ales, primavara si toamna, cu perioade de acalmie vara si iarna.
Remedii din radacina de Lemn dulce
O planta cu efect terapeutic foarte eficient in cazul ulcerelor gastrice si duodenale este Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra). Se utilizeaza numai radacinile recoltate primavara, inainte de inflorire sau toamna, dupa caderea frunzelor, de la plante in virsta de peste 3 ani. Se spala, se zvinta si se usuca la soare.
Se poate prepara infuzie din 1 lingurita radacini, uscate si macinate, la 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 min. si se beau 3 ceaiuri/zi. Infuzia are proprietati antiinflamatoare si cicatrizante. La fel de bun este maceratul la rece din 1 lingurita pulbere de radacini la 200 ml apa. Se lasa sa macereze 12 ore si se bea o cana/zi, fractionata in 3 reprize. Cura dureaza 1-2 luni. Recomandata este si pasta de radacini, preparata din 100 g pulbere si 50 ml apa rece. Se amesteca pina la uniformizare si se consuma 3 lingurite/zi, avind actiune antispastica in timpul crizelor dureroase.
Ceaiul si uleiul de tataneasa
De la tataneasa (Symphytum officinale), numita in popor si “iarba lui Tatin”, se folosesc rizomii si radacinile recoltate primavara sau toamna. Dupa spalare, se despica in lung si se usuca la soare sau in incaperi incalzite si aerisite. Prin uscarea artificiala, in etuve, la 40-50°C, se evita brunificarea si innegrirea.
Ceaiul se face din 1-2 lingurite radacini, uscate si macinate, la 300 ml apa. Se fierbe 5 minute, se lasa 2 ore la macerat si se beau 2 ceaiuri caldute pe zi, putin indulcite cu miere de salcim. Dupa cum ne-a spus dl prof. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie, acest ceai “da bune rezultate in ulcerele gastrice si duodenale datorita continutului ridicat in mucilagii si alantoina, cu actiune antiinflamatoare, cicatrizanta si de regenerare a unui nou tesut pe suprafata ulcerata, mucoasa refacindu-se complet in citeva saptamini”.
Acelasi efect il are uleiul de tataneasa. Se pun 100 g radacini uscate si macinate fin in 100 ml alcool de 70° si se lasa la macerat 6 ore. Se adauga 1 litru ulei de floarea soarelui si se lasa 24 de ore. Apoi se fierbe timp de 1 ora pe baia de apa, amestecind la intervale scurte. Dupa 24 ore de repaus, se strecoara si se pastreaza la rece, in sticlute brune. Se consuma cite 3 lingurite/zi, dupa mesele principale.
Uleiul de sunatoare
Cu proprietati cicatrizante in ulceratiile gastrice, fitoterapia recomanda si remediile din sunatoare (Hypericum perforatum), o planta numita in popor si pojarnita. Se utilizeaza doar partea aeriana, recoltata in faza de inflorire. Alaturi de obisnuita infuzie, efecte deosebite are uleiul de sunatoare: 20 g planta se amestecata in 20 ml alcool de 70°, iar dupa 42 de ore se adauga 200 ml ulei de floarea soarelui si se tine 3 ore pe baia de apa. Se lasa 2-3 zile, se strecoara prin pinza si se pastreaza la rece si intuneric. Se ia 1 lingurita, intre mese.
Amestecuri din plante
Efecte cicatrizante, antiinflamatoare si calmante in ulcerul gastro-duodenal, precum si in reducerea aciditatii gastrice are un amestec din galbenele, radacina de lemn dulce, sunatoare, flori de musetel, de salcim si radacini de tataneasa, cite 10 g din fiecare. Se prepara sub forma de infuzie – 3 lingurite amestec la 500 ml apa clocotita. Se lasa vasul acoperit timp de 30 de minute, pentru infuzare si se bea intreaga cantitate, in 3 reprize pe zi, dupa mesele principale.
In cazul cind apare hemoragia, foarte util este un amestec din galbenele, coada calului, rostopasca, frunze de frasin, de dud, radacini de lemn dulce, frunze de zmeur (cite 5 g din fiecare), traista ciobanului, scoarta de stejar si frunze de tuia (cite 10 g din fiecare). Se pun 2 linguri amestec la 250 ml apa, se fierbe 5 minute, se infuzeaza inca 15 si se bea o cana/zi, fractionata in 3 reprize. Tratamentul se face 1-2 luni/trimestru.
Articol publicat in ziarul Evenimentul din 06.03.2003.