Articol publicat in ziarul Evenimentul din 24.05.2003.

In lunile calduroase de vara, mai ales in ultimii ani, temperaturile foarte ridicate, care depasesc mult 30°C, constituie factori agresivi foarte importanti care pot sa declanseze stari de stres, astenie fizica si nervoasa, migrene, insomnii, surmenaj fizic si intelectual si oboseala generala. La persoanele mai sensibile si mai putin adaptate acestor conditii, pot interveni usor starile specifice de migrene si insomnie, cu frecventa mai mare la femei, indiferent de virsta.

Uleiul de levantica, cel mai bun remediu in caz de migrene!

Migrenele sint crize cu dureri violente localizate pe o jumatate a capului, cu pulsatii spre timple si frunte. Ele pot dura de la citeva ore la citeva zile si nu pot fi confundate cu cefaleea, in care durerile cuprind tot capul. Concomitent, apar tulburari digestive cu greturi, varsaturi cu continut biliar si diaree, dar si tulburari senzoriale cum ar fi durerile in globul ocular, dereglarea vederii, lacrimare, inflamarea pleoapelor, tulburari auditive, de vorbire, de gust si miros si chiar de echilibru.

Aceste simptome sint de trei ori mai frecvente la femei, chiar de la o etate precoce, probabil datorita unei predispozitii mai mari la migrene sau datorita unui dezechilibru hormonal mai accentuat la pubertate sau dupa instalarea menopauzei. In unele cazuri, migrena poate evolua spre o pareza trecatoare, de scurta durata. Cel mai adesea, starea de paralizie dispare rapid dar, uneori, poate duce la hemipareza, cu afectarea unei jumatati a corpului.

Dupa cum ne-a spus dl prof. univ. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie, coordonator al Centrului Aroma Iasi, in terapia interna cu plante medicinale si aromatice, pe primul loc in cazul migrenelor se situeaza uleiul de levantica. Acesta se dilueaza 4 picaturi la 150 ml de apa si se bea de 3 ori pe zi, intre mese. Cu tinctura alcoolica de levantica se face gargara, se ung timplele si fruntea si se beau cite 10-20 picaturi de 2-3 ori pe zi, intre mese. Bune efecte au infuziile din flori de tei, levantica, musetel, iasomie, frunze de menta si roinita, luate separat sau in amestec intre ele, cu adaus de radacina de valeriana, parti aeriene de sunatoare, sovirv si patlagina.

Colaboratorul nostru, terapeutul naturist Fanica Voinea Ene recomanda in cazul migrenelor o tinctura 10 la suta, 5-20 de picaturi de 2-3 ori pe zi, intre mese, in cure de 1-2 saptamini pe luna, din levantica, seminte de marar, radacina de valeriana, coaja de salcie, frunze de menta si ruscuta de primavara, in parti egale. La fel de eficienta, spune dl Ene, este tinctura 10 la suta, 1-10 picaturi de 2-3 ori pe zi, intre mese, 1-2 saptamini pe luna, din rizomi de spinz.

Plante medicinale si amestecuri care ne scapa de insomnie

Insomnia este o tulburare a somnului care consta fie in imposibilitatea de adormire timp de citeva ore dupa urcarea in pat, fie in trezirea brusca dupa o scurta si insuficienta perioada de somn. In aceasta situatie, organismul nu se poate reface complet, iar starea de oboseala se amplifica de la o zi la alta, devenind greu de suportat. Se stie ca un adult are nevoie de 6-8 ore de somn pe zi, iar copiii si virstnicii de 8-10 ore.

Cauzele insomniei sint foarte variate, de natura organica, psihica sau de comportament. In afara de cauzele organice, cind insomnia este rezultatul unor boli interne, la unele persoane insomnia este provocata de stari tensionale, ginduri privind nerealizari in activitate, nevroze, frica, anxietate, depresii si manii. La acestea se mai adauga consumul exagerat de mincare la cina, cu multe grasimi animale, oua, alcool sau cafea.

La culcare, inainte de ora 23.00, trebuie asigurat un dormit confortabil, cu capul spre nord sau est. Inainte de culcare este benefica o plimbare in aer liber, apoi o baie calda la picioare sau compresa calda pe ceafa.

Tratamentul naturist beneficiaza de efectul multor specii de plante medicinale, verificate de-a lungul timpului, precum talpa gistei, flori de tei, valeriana, hamei, levantica, paducel, sulfina, roinita, menta sovirf, capsule de mac, fructe de fenicul si maghiran. Cu aceste plante, luate separat sau in amestec, se fac infuzii si decocturi, care se beau calde si indulcite cu miere, cu o jumatate de ora inainte de culcare.

Iata citeva amestecuri care si-au dovedit eficienta: talpa gistei (40 g), flori de tei (20 g), mataciune (20 g), flori de paducel (10 g) si sovirf (10 g) – se face infuzie si se beau 2-3 ceaiuri pe zi; radacina de valeriana (40 g), flori de levantica (30 g), musetel (15 g) si menta (15 g) – infuzie, o cana inainte de culcare, eventual si una dupa masa de seara.

Printr-o educare a somnului, indepartind toate gindurile rele si teama fata de ziua de miine, insomnia va putea fi inlocuita cu un somn linistit si reconfortant.