Articol publicat in ziarul Evenimentul din 27.12.2006.

Dischinezia biliară este efectul perturbării mecanismului de eliminare a bilei. Este afectată fie vezicula biliară şi sfincterul său cistic, fie canalul coledoc, prin care bila circulă de la vezicula biliară la duoden. Mai ales acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, dischinezia biliară este o afecţiune frecventă. de aceea, dl prof.univ.dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, coordonatorul Centrului Aroma Iaşi, ne-a oferit reţetele unor remedii naturale pe care este bine să le avem la îndemînă, în farmacia casei, pentru îndepărtarea crizelor de dischinezie biliară.

Infuzii şi decocturi din plante

Colaboratorul nostru, dl prof. univ. dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, recomandă utilizarea unor plante cu efecte coleretice (fluidifică bila, uşurînd eliminarea ei) şi colagoge (stimulează secreţia biliară), care se completează prin efectul lor sinergic. In primul rînd, dl Milică recomandă infuziile din rostopască, salvie, anghinare, turiţă mare, sunătoare, ţintaură (fierea pămîntului), unguraş, cimbru, volbură, lavandă, unguraş, roiniţă, talpa mîţei, arnică, lemnul Domnului, coada şoricelului, coada racului, flori de podbal, mentă, gălbenele, măceşe, păpădie şi splinuţă. Dintre decocturi (fierturi) sînt indicate cele din rizomi de pir, părţi aeriene de vinariţă, rădăcini de cicoare amestecate cu flori de muşeţel, rădăcini de ipcărige (floarea miresei), rădăcini de iarbă mare (recoltate toamna), scoarţă de cruşin (recoltată de pe ramuri tinere de 2-4 ani), rizomi şi rădăcini de săpunariţă (recoltate primăvara), scoarţa rădăcinilor de cătină roşie.

Toate aceste plante, spune dl. prof. Milică, favorizează formarea şi eliminarea secreţiei de bilă: “În plus, anghinarea tonifică celulele hepatice şi le întăreşte funcţia antitoxică, menta reduce inflamaţiile şi calmează spasmele biliare, coada racului înlătură spasmele ivite la nivelul canalului coledoc, unguraşul şi volbura măresc contracţia veziculei biliare, cruşinul este benefic atunci cînd dischinezia biliară este asociată cu constipaţia, iar fructele de măceş stimulează secreţia biliară mărind diureza şi eliminînd toxinele formate în ficat. Absorbţia în organism a principiilor active din păpădie dublează, în numai jumătate de oră, cantitatea de bilă secretată. Salvia nu se recomandă mamelor care alăptează”.

Ceaiuri în amestec

Un amestec de plante cu acţiuni antispastice, antiinflamatoare, colagog-coleretice şi dezinfectante asupra căilor biliare, fiind recomandat de dl prof. Milică în toate formele de dischinezie, este din rostopască (15 g), coada şoricelului (10 g), sunătoare (15 g), scoarţă de cruşin (15 g), rădăcini de păpădie (10 g), turiţa mare (5 g), volbură (10 g), mentă (5 g), fructe de măceş (10 g) şi mătase de porumb (5 g). Se prepară ca decoct din 1 linguriţă amestec la 200 ml apă. Se fierbe 5 minute, se lasă acoperit să infuzeze încă 15, se îndulceşte moderat cu miere şi se beau 2-3 ceaiuri/zi, cu 30 minute înaintea meselor principale.

În dischinezia însoţită de gastrită hiperacidă sau ulcer gastro-duodenal, cu acţiuni calagog-coleretice şi de protecţie a mucoasei gastro-duodenale, dl Milică recomandă un amestec din flori de coada şoricelului, gălbenele, salcîm, frunze de roiniţă şi de păpădie, cîte 10 g din fiecare. Se face infuzie din 1 lingură amestec la 200 ml apă clocotită. Se infuzează acoperit, 5 minute şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, după ce, dimineaţa, cu 30 minute înainte de micul dejun, se ia o lingură cu un amestec din ulei de sunătoare şi ulei de gălbenele, în proporţii egale.

În cazul în care bolnavii de dischinezie sînt hipertensivi, de preferat este următorul amestec: coada şoricelului, frunze de anghinare, de păpădie şi flori de păducel (efect hipotensiv), cîte 10 g din fiecare. Se face infuzie din 1 lingură amestec la 200 ml apă în clocot şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Amestec de tincturi pentru dischinezie biliară

Se ştie că, tincturile au un efect benefic deosebit în tratarea tuturor bolilor. “Utilizarea tincturilor este foarte apropiată de homeopatie – o altă metodă recunoscută, acceptată şi practicată în medicină. Mai mult, faţă de infuzii şi decocturi, tincturile extrag şi păstrează mult mai bine principiile active terapeutic din plante”, spune dl prof. Milică, care ne-a oferit şi reţeta unui remediu preparat numai din tincturi, care s-a dovedit foarte eficient în cazurile de dischinezie biliară: 1/2 lingură tinctură de rostopască, 1/2 lingură tinctură de anghinare, o lingură tinctură de sovîrv (Origanum vulgare) şi 1/2 litru de apă. Se bea jumătate de pahar, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă. Remediul nu se ţine în soare sau la căldură şi se pregăteşte o dată la 2 zile. Cura poate să dureze pînă la vindecare.

Pentru a obţine acest amestec, trebuie să ştim mai întîi cum se prepară tincturile. Modul de prelucrare şi reţeta sînt la fel pentru fiecare plantă în parte. Se macină planta uscată cu rîşniţa de cafea. În jumătate de litru de ţuică tare, palincă sau alcool de 75º (2 părţi alcool alimentar de 96º şi o parte apă) se pun 10 linguri de pulbere proaspăt măcinată. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitîndu-se zilnic vasul de macerare, apoi se stoarce, se filtrează şi se toarnă în sticluţe închise la culoare. Se păstrează la frigider şi, din două în două zile, se umblă la ele pentru a se prepara remediul propriu-zis.

Regimul alimentar

În dischinezia biliară se recomandă o alimentaţie dietetică, fracţionată în mai multe mese pe zi. Se începe dimineaţa cu o lingură de ulei de măsline sau de floarea soarelui (important este să fie presat la rece) pe stomacul gol, după care se stă culcat 15-20 de minute pe partea dreaptă. Micul dejun va consta în pîine neagră, unt şi smîntînă, alimente care contribuie la drenajul normal al căilor biliare. Mesele de peste zi vor consta în produse lactate şi legume proaspete sau pregătite cu untdelemn. La amiază se mai poate servi carne de pasăre fiartă, carne slabă de viţel şi peşte slab. Dintre făinoase sînt admise griş, orez, macaroane, fidea, fulgi de ovăz şi pîine prăjită. Nu trebuie să se uite de fructe şi produse apicole.

Sucul de ridichi negre cu miere de albine favorizează evacuarea bilei. Sucul se obţine prin stoarcere, după ce ridichea se curăţă de coajă şi se dă prin răzătoare sau maşina de tocat. Se iau 3-6 linguri pe zi, pînă la ameliorarea completă a bolii.

Se exclud prăjelile, toate alimentele preparate cu untură, mezelurile, conservele, carnea grasă de porc, raţă, gîscă şi peşte, fripturile la grătar, condimentele, alcoolul, produsele de patiserie şi brînzeturile fermentate.