Autor: prof. univ. dr. Constantin MILICĂ
Dupa trecerea zilei de 24 iunie, cand se sarbatoreste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, traditia populara accepta recoltarea sanzienelor, cunoscute si sub denumirile de dragaica sau floarea Sfantului Ion. de aceea, am considerat necesar ca e bine sa stiti din timp cate ceva despre aceasta planta cu multiple proprietati tamaduitoare, de infrumusetare si chiar de imunizare fata de diferite boli.
Plantele de sanziene au tulpini in patru muchii, inalte intre 30-100 cm. Frunzele sunt lineare, ascutite, lucioase, paroase pe fata inferioara, dispuse cate 8-12 in verticile la fiecare nod. Podoaba principala consta in florile marunte, albe sau galben-aurii, dispuse in mici ciorchini, cu miros dulce-imbatator, asemanator cu cel al fanului de curand cosit sau al mierii de albine. Privite de la distanta, florile seamana cu o ploaie de stele, cele 4 petale fiind asezate in semnul Sfintei Cruci, ceea ce duce la credinta ca aceasta planta a fost binecuvantata de Dumnezeu.
Notiunea de dragaica include doua specii: sanzienele albe (cu denumirea stiintifica Galium mollugo) si sanzienele galbene (cu denumirea stiintifica Galium verum).
In flora spontana, plantele de sanziene ocupa suprafete mari in Europa si Asia, de la campie pana in etajul montan, la altitudinea de 2.500 de metri. Planta creste pe coaste insorite, pajisti aride, fanete, poieni, lanuri de grau, margini de padure, drumuri si cai ferate.
In scopuri terapeutice se recolteaza varfurile inflorite ale tulpinilor, in toata perioada infloririi, din luna iunie pana in septembrie. Se usuca la umbra, in straturi subtiri, cu un coeficient de uscare de 4:1.
Efecte terapeutice
Sanzienele albe sunt cunoscute prin multiple proprietati terapeutice: diuretice, antispastice, antireumatice si afrodisiace, ceea ce le dau eficacitate in diferite afectiuni maladive cum ar fi: tulburari circulatorii, guta, icter, pleurezie, poliartroze si reumatisme cronice.
Sanzienele galbene au foarte multe proprietati vindecatoare, datorita continutului chimic mult mai divers, de la glicozide (luteolina, asperulina, quercetina), coloranti galbeni si rosii, taninuri, acizi organici, enzime de inchegare a laptelui si saruri minerale (planta se mai numeste popular “inchegatoare”).
Pana in prezent au fost dovedite urmatoarele proprietati:
– diuretice si depurative, curatind sangele la nivelul ficatului si rinichilor
– sudorifice (cu marirea secretiei glandelor sudoripare)
– astringente, cicatrizante, hemostatice, antiinflamatoare si vulnerare (cu grabirea vindecarii ranilor externe si interne)
– sedative, calmante si antispastice in afectiunile neurovegetative
– aperitive si aromatizante
Sanzienele galbene fac parte din grupul plantelor cu cele mai variate intrebuintari. Inca din trecutul medicinii traditionale au ramas diferite proceduri de utilizare, cu variatii de la o zona la alta. In Oltenia planta era folosita contra herniei si a frigurilor, in Tara Fagarasului contra hepatitei si a bolilor nervoase, in Moldova contra bolilor de piele si a celor venerice, iar in Transilvania de nord contra reumatismului.
Astazi, in tratamentele interne, produsele din sanziene se dovedesc eficiente in foarte multe afectiuni:
– boli digestive (icter, calculoza biliara, curatirea ficatului si a pancreasului de toxine, diaree, enterite, enterocolite, catar gastrointestinal)
– in bolile renale-genitale (calculoza renala cu eliminarea nisipului si a deseurilor toxice din rinichi si vezica urinara, edeme renale, cistite, nefrite cronice, pielonefrite, tulburari de menopauza, colibaciloza urinara, cancer renal si genital)
– in bolile sistemului nervos (nevroze, epilepsie, isterie, insomnie, vertij, stari de oboseala si epuizare)
– contra tumorilor ganglionare, noduli tiroidieni, afectiuni ale glandelor tiroide si ale coardelor vocale
– contra cancerului limbii, al laringelui si al organelor genitale
– contra durerilor reumatismale si artrozice
– in boli de metabolism (obezitate, anemie)
Maceratul din sanziene trateaza bolile sistemului nervos
In tratamentele interne se utilizeaza urmatoarele preparate:
– infuzie din doua lingurite planta uscata la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza doua minute acoperit si se beau doua-trei cani pe zi, in nervozitate, epilepsie, isterie, litiaze, impotenta. Pentru cancerul de limba, laringe, piele si organe genitale se beau 4-6 cani pe zi
– infuzie din amestec, in parti egale, de sanziene, urzica moarta si splinuta (Solidago virgaurea) utila in afectiunile renale si ale vezicii urinare, nefrite cronice, pielonefrite, insuficienta renala, cancer renal si genital, consumand cate 3-4 cani pe zi prin inghitituri rare
– macerat din 4-6 linguri rase de herba uscata si maruntita la un litru apa; se lasa la temperatura camerei timp de 8 ore, se strecoara si se consuma timp de 2-4 ore, ca tratament in bolile tiroidiene, hipertiroidie, epilepsie si boli nervoase, intr-o cura de minimum 3 luni
– tinctura din pulbere de herba uscata (20 de linguri la 1 litru alcool 500); se lasa la macerat 12-14 zile, cu agitare zilnica, se strecoara prin stoarcere, se trece in sticlute brune si se beau cate 1-2 lingurite de 3-4 ori pe zi, cu diluare in apa, avand efecte bune contra cistitei, uretritei, nefritei si a litiazei renale
– pulbere din flori uscate, macinate fin si cernute din care se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi sau se tine sub limba timp de 10-15 minute, la copiii sub 12 ani doza fiind redusa la jumatate
Tratamente externe
In tratamentele externe, preparatele din sanziene au eficacitate in:
– afectiuni cutanate (rani, furuncule, pecingine, ulceratii, erizipel, eczeme zemuinde, raie, acnee, psoriazis si alte eruptii tegumentare)
– boli dermatologice canceroase (plagi maligne pe piele, limba si laringe)
– reumatisme, artroze si junghiuri intercostale
Se prepara:
– unguent de sanziene, preparat din suc proaspat amestecat cu unt sau untura, pana la formarea unei paste omogene si utilizat in cancer de piele, rani, furuncule, keratoza senila (pete de batranete), panaritiu, leziuni ale coloanei vertebrale, otita
– bai locale sau generale cu decoct de sanziene (7 linguri planta uscata si maruntita la un litru apa se fierbe 15-20 de minute la foc mic) pentru reumatism, eruptii cutanate si erizipel;
– cataplasme cu planta proaspata zdrobita in tratamentul de gusa exoftalmica
– cataplasme cu amestec de sanziene, galbenele si patlagina (plante proaspete strivite) cu efecte bune in elefantism
– comprese cu infuzie sau suc proaspat de sanziene proaspete utilizate in cancer de piele, tumori canceroase, keratoze senile, eruptii alergice insotite de mancarimi, elefantiaza, ten ofilit si boli de piele (furuncule, rani)
– gargara cu infuzie concentrata (2-3 lingurite herba uscata la 250 ml apa clocotita), care se foloseste in afectiunile glandei tiroide si ale corzilor vocale
Alte utilizari
– colorant natural din varfuri florale pentru branzeturile de Chester carora le dau coloarea galbena-portocalie si gustul caracteristic
– surogat de cafea din fructele si radacinile de sanziene galbene, cu miros si gust de cafea, care pot inlocui cicoarea
– inchegator al laptelui datorita enzimelor componente
– roua de pe florile de sanziene se aplica pe pleoape si in jurul ochilor in fiecare dimineata, avand rol in refacerea ochilor obositi, indepartarea cearcanelor si a ridurilor precum si la imbunatatirea acuitatii vizuale.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA din 6 iunie 2010.
Surse imagini: wikipedia.org, english-country-garden.com