INTREBARE – Iuliana T., Galati
“Am auzit la o emisiune medicala ca preparatele din muguri de plopi sunt remedii foarte bune in mai multe boli. As dori sa stiu in ce afectiuni sunt recomandate. Va multumesc!”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Actiunile specifice ale mugurilor de plop au fost valorificate inca din vremurile indepartate datorita virtutilor terapeutice constatate in decursul timpului. In afectiunile respiratorii, mugurii de plop au efecte benefice in bronsite acute si cronice, astm bronsic, tuse de diferite etiologii, traheita, laringita, dureri de gat, gripa, guturai, hemoragii pulmonare si tuberculoza.

Se recomanda tinctura din muguri (cate 50-100 de picaturi pe o bucata de paine, de 4 ori pe zi, sau 4 lingurite de tinctura combinate cu 4 linguri de miere, luand cate o lingurita din ora in ora). Tratamentul are efecte de expectorant si fluidizant al secretiilor bronsice, antiviral, antiseptic si stimulent imunitar.

In reumatism, spondiloza anchilozanta si sciatica, tinctura prezinta actiune sedativa (in dureri) si antiinflamatoare (in artroze), datorita prezentei salicinei. Se utilizeaza cate 50 de picaturi de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, intr-o cura de 2-3 luni. Intrucat salicina este prezenta in mugurii de plop, in scoarta de salcie si in cretusca (Filipendula ulmaria), este indicata utilizarea acestei combinatii de plante cu efecte sporite in tratarea reumatismului.

In afectiunile tumorale, fibrom, adenofibrom, chisturi si cancere se recomanda tinctura din muguri de plop (cate 50 de picaturi luate intern, de 4 ori pe zi). Extern, se pun comprese cu tinctura pe zona afectata, timp de doua ore, la intervale de 2-3 zile. Dupa ce se ridica compresa, pielea se tine la aer liber timp de 15-20 de minute si se unge cu o crema de galbenele.

In combaterea cancerului, mugurii au efecte in stimularea imunitatii, in reglarea hormonala si actiune citostatica directa. Se ia cate o lingurita de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, intr-o cura prelungita de minimum 3 luni.

In afectiunile digestive, tratamentele cu muguri sunt eficiente in ulcerul gastric, diaree, colite de fermentatie si de putrefactie, helmintiaza (infestare cu Giardia) si anorexie (lipsa poftei de mancare). Este eficace tinctura din muguri (50-100 de picaturi) cu care se imbiba bucatele de paine alba, uscata sau prajita. de asemenea, se considera oportuna o cura de trei saptamani cu pulbere din muguri uscati (cate 3-4 lingurite pe zi, pe stomacul gol).

In bolile sistemului nervos, tinctura (cate 50 de picaturi de 3-4 ori pe zi) actioneaza in dureri de cap, accese de febra si stari de astenie fizica si psihica.

In tratarea afectiunilor dermatologice s-au constatat cele mai diversificate efecte, mai ales in leziunile cutanate, rani dureroase, ulceratii atone, ulcere varicoase, arsuri, degeraturi, acnee, herpes, bube dulci, eczeme, micoze, foliculita, hemoroizi, fisuri anale si cancer de piele. Se aplica comprese cu tinctura de muguri care favorizeaza cicatrizarea si vindecarea rapida. Dupa comprese se lasa zona in aer liber, pentru a se zvanta, iar apoi se aplica un unguent din muguri, pentru refacerea tegumentelor.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 14 mai 2010.