INTREBARE – Doina C., Craiova:
„Am citit intr-o revista medicala ca tinctura din fructe de soc este recomandata in curele de slabire. As dori sa stiu cum se prepara aceasta tinctura si daca mai are indicatii si in alte boli. Va multumesc!“
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Tinctura din fructe de soc se prepara prin amestecarea sucului proaspat de fructe (nematurizate sau maturizate) cu alcool 90 grade, in raport 1:1, dupa care se agita bine pentru omogenizare. Se pastreaza in sticle mici, bine inchise, la loc rece si intunecos. Se administreaza cate doua-patru linguri pe zi, intr-o cura de lunga durata, pentru prevenirea si combaterea unui mare numar de afectiuni cronice si degenerative. Este, intr-adevar, foarte utila in curele de slabire, la persoanele evident supraponderale. Tinctura de soc se aplica in doze progresive de 1-7 lingurite pe zi, luate la ora 18:00, pe o durata de trei luni, avand efecte in evacuarea materiilor reziduale din colon, extragerea excesului de apa din tesuturi si dezintoxicarea ampla a organismului, asigurand o slabire cu circa 15 kg in 90 de zile. Se regleaza spontan apetitul alimentar si activitatea psihoemotionala, pielea capata un aspect luminos, iar organismul castiga o noua tinerete. Respectarea dozelor progresive va evita crearea unui soc al tranzitului intestinal si aparitia unei stari de diaree puternica sau colici abdominale. In timpul curei, tinctura de soc va fi asociata cu o alimentatie controlata, fara prajeli, carne, aditivi alimentari sintetici, zahar si margarina.
Dar aceasta tinctura poate fi utilizata cu rezultate bune si in tratarea tumorilor maligne si benigne, chisturi ovariene, ovare fibrochistice, fibrom uterin si mastoze, se foloseste tinctura cu efecte profilactice si adjuvante, intr-o cura de 2-3 luni, administrand cate 2-3 linguri pe zi, diluate in putina apa, dimineata si seara pe stomacul gol. Prezinta actiuni surprinzatoare prin stimularea sistemului imunitar si eliminarea toxinelor, mai ales cand pacientul se confrunta si cu o constipatie cronica. de asemenea, este utila pentru cei sensibili, pentru bolnavii de gripa, guturai, febra, dureri musculare si stari de slabiciune generala pot fi tratate eficient cu tinctura din fructe (doua-patru linguri pe zi timp de o saptamana-doua).
In reumatismul degenerativ si guta se foloseste tinctura din fructe imature, luand cate o lingurita diluata in 50 ml apa, de trei ori pe zi, inainte de mese, intr-o cura de 2-6 luni, incepand din luna august. In constipatie (cronica sau acuta) si colita de fermentatie se iau 1-3 linguri de tinctura, diluate la un paharel cu apa, dimineata pe nemancate, intr-o cura de 4 saptamani si o pauza de 5-7 zile, dupa care se reia tratamentul la nevoie.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 29 martie 2010.