INTREBARE – Adelina B., Buzau:
Ma adresez profesorului Constantin Milica, ale carui rubrici le citesc cu regularitate in «Ziarul Lumina», cu rugamintea de a face cateva precizari cu privire la efectele benefice pe care le au preparatele din mesteacan. Am auzit ca ar fi foarte bune in bolile de rinichi, insa as vrea sa cunosc si o parere avizata in acest sens. Va multumesc.“
*
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Preparatele din mesteacan pot fi utilizate, intr-adevar, in combaterea multor afectiuni. Cele mai bune rezultate s-au inregistrat in bolile renale si genitale, la care intervin cantitatile mari de flavonoide existente in frunze si scoarta.

Prin efectele antiinflamatoare si antiseptice se curata tractul renal si urinar de eventuale toxine sau de infectii bacteriene (in caz de cistita, nefrita si uretrita). In plus, actioneaza direct prin eliminarea excesului de saruri minerale, separate sau compactate sub forma de nisip si calculi.

De retinut ca o eficienta deosebita prezinta tinctura de mesteacan, amestecata, in parti egale, cu tinctura de ienupar, pentru a evita imbolnavirile de cistita, pielita, nefrita cronica si pielonefrite.

Pe baza rezultatelor de pana acum se poate aprecia ca infuzia din frunze este cel mai bun remediu in tratarea litiazei renale, avand efecte de dizolvare a calculilor din rinichi si din caile urinare. Efectul este mai intens in cazul prezentei uratilor (saruri cu calciu ale acidului uric, format la o alimentatie cu exces de proteine animale).

Actiunea de dizolvare a uratilor se asociaza excelent cu infuzia din frunze de merisor si flori de mesetel. Actiunea diuretica se exercita si prin eliminarea din sange si urina a excesului de acid uric, uree si creatinina sau a excesului ionilor de clor si sodiu. Aceste cantitati in exces sunt foarte periculoase prin declansarea unor afectiuni foarte grave, cum ar fi uremia, hiperazotemia, albuminuria, insuficienta renala si mitrala si chiar blocajul renal.

Tot efectul diuretic al preparatelor din frunze si scoarta de mesteacan poate interveni in edeme de origine renala si cardiaca (manifestate prin picioare umflate) si in diminuarea excesului de colesterol rau (LDL).

Alte afectiuni in care s-au constatat efectele benefice ale preparatelor din mesteacan sunt: combaterea hipertensiunii arteriale, a cardiopatiei ischemice si a aterosclerozei coronariene, evitand tulburarile caracteristice (ameteli, dureri de cap, vertij si acufene – zgomote in urechi); combaterea durerilor reumatismale, a inflamatiilor articulare, artrite, artroze si guta, ca urmare a proprietatilor antiinflamatoare, efectul fiind mai evident in cazul asocierii cu osul iepurelui, urzica si cretusca.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 05.01.2010.