Este cea mai grava boala parazitara provocata de prezenta in intestine a catorva specii de viermi plati, in forma de panglica segmentata in fragmente (proglote), cu lungimi foarte mari (2-8 metri). Teniile apartin genului Taenia si provin din carnea de porc (Taenia solium) sau din carnea de bovine (Taenia sagitata). Viermii prezinta un cap in forma de para (scolex), prevazut cu ventuze si carlige, cu care se fixeaza pe mucoasa intestinala. Ei se hranesc cu alimentele digerate in intestin. La maturitate elimina ouale impreuna cu proglote prin materii fecale ce pot fi ingerate de porci, considerati drept gazde intermediare. In intestinul animalului, parazitul pune in libertate un embrion care intra in curentul sanguin si se fixeaxa in muschi. Prin ingerarea carnii animalului bolnav se formeaza o larva in intestinul uman din care se va dezvolta parazitul adult.
Din cauza lungimii exagerate a parazitului, bolnavul acuza dureri abdominale si musculare, greturi, salivatie abundenta, scaun neregulat, dureri de cap, ameteli, lipsa poftei de mancare, stare de oboseala, astenie, paloare, epuizare fizica si psihica si, uneori, fenomene toxice. Localizarea cerebrala poate duce la simptome de encefalita.
Tratamentul naturist
Se face cu specii de plante care prezinta proprietati tenifuge. Se recomanda infuzii din hrean ras si cimbrisor (2 cani pe zi) sau decoct din frunze de vetrice, nuc, pelin, decoct din usturoi (15 catei fierti in 200 ml apa) si indulcit cu miere de albine, luat dimineata, pe stomacul gol, in mai multe reprize pana la micul dejun, repetandu-se cateva zile la rand, pana la eliminarea parazitilor. Se mai utilizeaza o reteta cu doua cepe tocate si fierte in 200 ml lapte dupa care se adauga 2 linguri de miere; se dau la copii, seara, cate 2-4 lingurite, in functie de varsta copilului.
Mare eficienta au semintele de dovleac, decorticate si maruntite, din care se prepara un decoct cu 50 g seminte la 250 ml apa ce se fierbe timp de 30 minute la foc domol; se bea dimineata, intr-o singura repriza, pe nemancate. Alte retete se prepara sub forma de pasta din 50 g seminte de dovleac, 30 g ulei de ricin si putina miere de albine sau din 150 g seminte de dovleac, pisate si amestecate cu 200 ml lapte nefiert care se consuma pe stomacul gol intre orele 7-10 dimineata, urmate de 3 lingurite cu ulei de ricin.
Dimineata, pe stomacul gol, se bea un macerat din 60 g seminte de dovleac decojite si pisate, la care se adauga 20 g miere de albine, extract din coji de portocale si 160 ml apa; dupa 5 ore se iau 1-2 linguri cu ulei de ricin, in functie de varsta copilului. Bune rezultate da si uleiul de alune luat dimineata, cate o lingurita, timp de 15 zile.
Regimul alimentar
Necesita cresterea consumului de hrean, morcovi, ceapa, usturoi, varza, patrunjel iar ca fructe sunt eficiente macese, afine, capsuni, lamai, piersice, masline, nuci, alune, migdale.
Regimul de viata
Impune examene coprologice obligatorii si multa atentie la consumul carnii ce va trebui sa fie controlata de specialisti veterinari. Dupa primele simptome ale bolii se controleaza scaunul si incepe tratamentul la toti membrii familiei. Este necesara multa perseverenta si acceptul bolnavilor de a consuma preparate mai putin gustoase.