INTREBARE – Valeria T., Urziceni:
“De ce este atat de recomandata telina in alimentatie?”

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Atat frunzele, cat si radacinile prezinta o multitudine de proprietati terapeutice implicate in dereglari ale aparatului digestiv (gastrite, stomahice, laxative, antimalarice, vermifuge, drenarea ficatului, intarirea stomacului), iar semintele au virtuti carminative si tonic-aperitive, cu implicatii in balonari si aerofagie. Toate organele plantei ar trebui sa fie nelipsite din alimentatia noastra curenta.

Componentele chimice din radacini si frunze sunt foarte variate, ceea ce explica atat valoarea alimentara, cat si cea terapeutica. Pe langa un continut mediu de apa (83%), se gasesc in radacini: zaharuri (5%), proteine, o mare bogatie de saruri minerale (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod etc), vitamine (A, B1, B2, C), precum si un ulei eteric (bogat in apiol, bergapten si anhidrida sedanoica), care imprima mirosul si gustul caracteristic. Frunzele se asorteaza cu morcov, patrunjel verde, cartofi, fasole etc. Savoarea proaspata, aromatizanta si suculenta, cu miros intens si agreabil, are un rol esential in stimularea apetitului si in favorizarea digestiei.

Frunzele se consuma in stare proaspata sau uscata. Pentru salate se toaca marunt si se amesteca cu putina lamaie si ulei de floarea soarelui. Radacina se poate consuma in stare cruda, data pe razatoare si introdusa intr-un amestec de salate, luate inainte de mese. Salata se prepara intr-un castron in care se rade o radacina de telina, alaturi de morcov, mar, sfecla rosie si patrunjel (radacina); se adauga putina salata verde, ceapa, felii de tomate, untdelemn, sare si suc de lamaie, care se amesteca si se consuma la mesele principale.

O alta salata se prepara din doua teline mari, care se fierb in apa cu sare; se taie in felii subtiri si rotunde, se adauga ulei, sare, suc de lamaie si se asaza pe un platou, asortat cu frunze de patrunjel, salata verde sau varza rosie. Tot din telina se prepara o supa dintr-o radacina taiata in bucati mici, se adauga 0,5 kg cartofi si 100 g orez; se fierb impreuna in doi litri apa cu sare si se drege cu smantana sau cu bulion.

In arta culinara sunt mult apreciate cateva feluri de mancare preparate cu radacina de telina: salate (eventual cu adaos de morcov, dovlecei, hrean, lamaie, tomate, mere, ananas, arpagic sau maioneza), supa-crema, tocane de telina (cu carne, parmezan, masline sau ciuperci), budinca, gustare cu ciuperci, musaca, piure, sufleu.

Semintele au o aroma foarte puternica, daca se macina fin. Se amesteca cu sare si se adauga la mancarurile cu legume, in pudra de curry african sau in condimentul bengalez, consumat cu mare placere in India. Semintele de telina (3 grame), tinute sub limba timp de 7 minute si inghitite apoi cu putina miere au efecte de stimulare a digestiei. Tot din seminte macinate se poate extrage o esenta concentrata, utilizata in industria lichiorurilor.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 14 iunie 2010.

Sursa imagine: whatscookingamerica.com