INTREBARE – Teodora B., jud. Mehedinti:
„As dori sa stiu ce regim alimentar este indicat in caz de diaree.“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
La bolnavii de diaree, acuta sau cronica, se recomanda alimente care contin taninuri, cu actiuni astringente asupra mucoasei iritate.

In diareea acuta se impune un repaus alimentar absolut de doua zile, cu o dieta hidrica, consumand numai lichide calde (1,5-2 litri pe zi), apa fiarta si sarata, zeama de orez sau boabe de orez crud. Se completeaza cu ceaiuri de menta si musetel, neindulcite, baute prin inghitituri rare. Lichidele sunt absolut necesare pentru rehidratarea organismului, fiind absorbite imediat de mucoasa intestinala.

Din ziua a treia urmeaza un regim de crutare intestinala, cu alimente usor digerabile si neiritante. Se vor consuma supe de morcov, orez sau zarzavat, strecurate si cu adaus de putina sare. Nu se va neglija cura de mere crude, cojite si rase marunt (500-1.500 g pe zi), consumate in cinci reprize, la intervale egale. Efectul curei de mere este datorat fixarii germenilor patogeni de catre pectinele din fructe, realizand o curatire mecanica a intestinelor. In locul merelor se pot folosi gutui rase sau sucuri de grepfruturi.

In continuare se vor consuma orez fiert, gris, branza proaspata, paine alba prajita, carne tocata si fiarta sub forma de perisoare, cu albus de ou si orez, spaghete, afine, coarne, sucuri de fructe putin indulcite. Daca se ajunge la constipatie, se va folosi samanta de in cu adaus, treptat, de piureuri de legume (morcov, spanac, dovlecei) sau fructe coapte (mere, gutui).

In diareea gastrogena se recomanda tarate de grau, bogate in saruri minerale, vitamine din complexul B si enzime, care asigura o digestie usoara si rapida. La adulti se administreaza cate o lingurita de doua-trei ori pe zi, la inceputul sau in timpul mesei, timp de una-doua luni.

In diareea pancreatogena sunt indicate tot taratele de grau, care regleaza digestia prin compensarea lipsei de fermenti pancreatici.

In diareea de fermentatie, cu exces de glucide ajunse in colon, se interzice consumul de fructe crude, legume verzi, mazare, fasole, linte, bob, varza, castraveti, lapte dulce. La doua zile se vor consuma 200 g branza de vaci, repartizate in cinci mese.

In diareea de putrefactie, cauzata de excesul proteic din colon, se impune reducerea cantitatii de carne, dar se admite orezul bine fiert, fulgi de ovaz, bulion de legume ingrosat cu gris, piure de cartofi, supa de salata verde sau dovlecei cu smantana.

Dintre fructe, cele mai indicate sunt gutuile necuratate, taiate in felii inguste si consumate sub forma de paste, jeleuri, compoturi si siropuri.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 23 martie 2010.