INTREBARE – Violeta S., jud. Timis:
„Ce recomanda terapia naturista in cazul asteniei de primavara?“
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Cel mai simplu tratament de primavara consta din consumul zilnic a 8-12 tije crude de la florile de papadie, care asigura o buna protectie impotriva dezechilibrelor psihice si glandulare. Se poate folosi si tinctura din radacini de papadie (15-20 picaturi de 2-3 ori pe zi, diluate in 100 ml apa), care este un aromatic-amar cu efecte revigorante.
Cu efecte foarte bune este indicat un amestec din flori de tei, herba de sunatoare, cimbrisor, maghiran, sovarf, salvie si talpa-gastei din care se prepara o infuzie, consumand zilnic cate doua ceaiuri calde intre mese si unul la culcare, timp de trei saptamani.
Actiuni recunoscute au si infuziile din frunze de anghinare, menta, roinita, busuioc, soc, mur, zmeur, coacaz negru si decocturi din fructe de anason, fenicul, macese, paducel, coji uscate de mere, radacini de valeriana si conuri de hamei. In paralel, se vor lua cate 30 de picaturi, de doua ori pe zi, din tinctura de valeriana, ienupar si paducel, in parti egale, sirop de catina si bitter suedez. In fiecare seara, timp de 15-20 zile, se recomanda bai calde, in care se toarna infuzii sau uleiuri eterice din flori de lavanda, iasomie, trandafir si tei, frunze de roinita, menta, muscata, herba de busuioc, salvie, cimbru de cultura si radacini de obligeana. La iesirea din baie are efecte bune un masaj cu uleiuri esentiale din plante aromatice, mai ales la nivelul tamplelor si pe coloana.
O atentie deosebita se va acorda alimentatiei complete, care sa contracareze carentele frecvente in vitaminele B, C, D, E, in acizi grasi (linolenic) si in unii aminoacizi esentiali, care participa la sinteza proteinelor din corp. Se va apela la efectele benefice ale salatelor de cruditati (urzici, spanac, patrunjel, varza, ceapa, usturoi), cunoscute ca excelente vitaminizante si mineralizante.
Trebuie crescut consumul de lactate (lapte, iaurt), sucuri de legume (morcov, telina, sfecla rosie, ridichi negre), grau germinat, seminte de dovleac, in si susan, nuci, paine integrala, ulei de soia, supe din fulgi de ovaz indulcite cu miere de albine si boabe de ienupar amestecate cu propolis si polen.
De asemenea, se vor consuma multe fructe proaspete (200-300 g pe zi) luate in fiecare dimineata, mai ales grepfruturi, portocale, lamai, struguri, afine, coacaze negre, fragi si catina alba.
O reteta combinata cu sucuri de legume si fructe, valoroase pentru proprietatile tonice, vitaminice si racoritoare consta din: 2-3 morcovi, o lamaie, o portocala, 3-4 mere, 10 g drojdie de bere si o lingura miere de albine care se consuma in tot cursul zilei. Efecte deosebit de bune are si vinul tonic, obtinut din amestecul de siropuri din afine, coacaze negre si catina alba la care se adauga tinctura de gentiana in 500 ml vin rosu.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 25 februarie 2010.