INTREBARE – Mirela C., Botosani:
„Va scriu cu rugamintea de a publica in pagina de sanatate cateva remedii naturiste pentru tratarea tusei in caz de bronsita. Va multumesc!“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Tratamentele fitoterapeutice asigura prevenirea bolii si evitarea complicatiilor prin cresterea rezistentei organismului, inclusiv anihilarea efectelor produse de factorii declansatori.

In tratamente interne se folosesc multe specii de plante, luate separat sau in combinatii echilibrate, in functie de continutul in principii active:
– flori de lumanarica, soc, tei, nalba, ciubotica-cucului, musetel
– frunze de plamanarica, patlagina, podbal, tuia, urzica, sovarf, salvie, tarhon, roinita
– fructe de fenicul, anason, chimion, asmatui, in
– muguri de brad, pin, molid, plop negru
– radacini de lemn dulce, nalba mare, valeriana, iarba mare, hrean, sapunarita
– herba de coada-calului, trei-frati-patati, talpa-gastei, cimbru de cultura, cimbrisor, unguras, isop, ventrilica

Prepararea ceaiurilor se face sub forma de infuzii, decocturi sau macerate din care se consuma cate doua-trei cani pe zi sau fractionate in mai multe reprize, cate una-doua linguri la intervale de doua-trei ore. Bune rezultate dau unele tincturi, siropuri si sucuri.

Tincturile in alcool 40 grade cu talpa-gastei, tuia, podbal, obligeana, rostopasca si roua-cerului (in parti egale) se folosesc cate 20-40 picaturi, de 2-3 ori pe zi, intre mese, timp de 1-2 luni pe trimestru. Siropul din muguri de pin sau de brad se prepara din 100 g muguri zdrobiti care se macereaza 12 ore in 100 ml alcool 70 grade; apoi se toarna 500 ml apa clocotita, iar dupa 6 ore se strecoara si se adauga 650 g zahar care se dizolva la cald. Dupa completare cu apa pana la un litru, se foloseste de catre bolnavii adulti cate trei linguri pe zi, intre mese, iar la copii cate trei lingurite pe zi. In traheobronsitele acute sau cronice se utilizeaza siropul de isop (3-5 lingurite pe zi), patlagina sau balsam de Tolu, cu rol de stimulare a expectoratiei, dezinfectant al cailor respiratorii si antiseptic la nivelul musculaturii netede bronsice.

Sucul din frunze de patlagina si lucerna (cate 50 ml din fiecare) se obtine la storcator si se amesteca cu o lingurita miere de albine si doua lingurite otet de mere. Intreaga cantitate se consuma imediat dupa preparare, procedeul repetandu-se de patru ori pe zi, la intervale de patru ore. Dupa sase saptamani se constata ameliorarea sigura sau chiar vindecarea bronsitei.

Cataplasma cu pasta moale din faina de mustar negru, muiata in apa calduta tinuta timp de 15 minute pe locul dureros (piept si spate), are actiune revulsiva si de activare a circulatiei sangelui. Pentru persoanele care suporta greu efectul mustarului se poate prepara un amestec din 50 g faina de mustar si 100 g faina de in cu apa calda (25-30 grade C).

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 30 martie 2010.