INTREBARE – Daniel C., Focsani:
„Ce remedii recomanda fitoterapia pentru bolnavii de bronsita?“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Tratamentele fitoterapeutice asigura revenirea bolii si evitarea complicatiilor prin cresterea rezistentei organismului, inclusiv anihilarea efectelor produse de factorii declansatori. Se folosesc multe specii de plante, luate separat sau in combinatii echilibrate, in functie de continutul in principii active:
– flori de lumanarica, soc, tei, nalba, ciubotica cucului, musetel;
– frunze de plamanarica, patlagina, podbal, tuia, urzica, sovarv, salvie, tarhon, roinita;
– fructe de fenicul, anason, chimion, asmatui, in;
– muguri de brad, pin, molid, plop negru;
– radacini de lemn dulce, nalba mare, valeriana, iarba mare, hrean, sapunarita;
– herba de coada calului, trei-frati-patati, talpa gastei, cimbru de cultura, cimbrisor, unguras, isop, ventrilica.

Prepararea ceaiurilor se face sub forma de infuzii, decocturi sau macerate, din care se consuma cate 2-3 cani pe zi sau fractionate in mai multe reprize, cate 1-2 linguri la intervale de 2-3 ore.

Bune rezultate dau unele tincturi, siropuri si sucuri. Tincturile in alcool 400 cu talpa gastei, tuia, podbal, obligeana, rostopasca si roua cerului (in parti egale) se folosesc cate 20-40 picaturi, de 2-3 ori pe zi, intre mese, timp de doua luni pe trimestru. Siropul din muguri de pin sau de brad se prepara din 100 g muguri zdrobiti, care se macereaza 12 ore in 100 ml alcool 70 grade; apoi se toarna 500 ml apa clocotita, iar dupa 6 ore se strecoara si se adauga 650 g zahar care se dizolva la cald. Dupa completare cu apa pana la un litru se foloseste de catre bolnavii adulti cate 3 linguri pe zi, intre mese, iar la copii cate 3 lingurite pe zi.

In traheobronsitele acute sau cronice se utilizeaza siropul de isop (3-5 lingurite pe zi), patlagina sau balsam de tolu, cu rol de stimulare a expectoratiei, dezinfectant al cailor respiratorii si antiseptic la nivelul musculaturii netede bronsice.

Sucul din frunze de patlagina si lucerna (cate 50 ml din fiecare) se obtine la storcator si se amesteca cu o lingurita miere de albine si doua lingurite otet de mere. Intreaga cantitate se consuma imediat dupa preparare, procedeul repetandu-se de 4 ori pe zi, la intervale de 4 ore. Dupa 6 saptamani se constata ameliorarea sigura sau chiar vindecarea bronsitei.

Bune rezultate dau si uleiurile eterice de brad, pin, molid, ienupar, lavanda menta, eucalipt si isop din amestecul de uleiuri se pun 4-6 ml in 100 ml de alcool de 90 de grade, din care se ia o lingurita la un litru de apa fierbinte pentru inhalatie, seara, inainte de culcare, timp de 8-10 zile consecutiv, avand puternice efecte antiseptice si antiinflamatoare.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 19.01.2010.