INTREBARE – Catalina F., jud. Bihor:
„Citesc cu mare interes articolele semnate de prof. Constantin Milică. As dori sa stiu in ce afectiuni recomanda domnia sa tratamentele cu suc de morcov. Va multumesc!“

* * *

RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Morcovul proaspat, ras sau prelucrat in diferite preparate, inclusiv piure si salata de iarna, este absolut necesar in alimentatie, chiar obligatoriu la copii, fiind un leac excelent in anemii, avitaminoze, tulburari de crestere (rahitism, nanism), iar pentru adulti in tratarea bolilor hepatobiliare, cardiace, genitale si respiratorii, inclusiv tuberculoza. La varstnici ajuta la prevenirea imbatranirii.

In tratamente externe se foloseste morcov taiat rondele care se aplica pe fata avand rol revitalizant, tonifiant, revigorant si de prevenire a ridurilor.

Sucul de morcov, stors la mixer, din radacini proaspete, este cea mai bogata sursa de vitamine naturale si saruri minerale. Se consuma suc concentrat sau diluat cu apa (cate 100-300 ml pe zi), de preferat dimineata pe stomacul gol, cu efecte excelente in mineralizarea organismului, marirea imunitatii naturale si a rezistentei la infectii. Este recomandat la persoane anemice, extenuate, obosite, convalescente, batrani, femei gravide, sugari cu diaree si copii cu tulburari de crestere. Luand cate 100 g pe zi timp de trei saptamani are efecte contra viermilor intestinali, inclusiv teniaza. In timpul repausului alimentar, doza zilnica poate creste la un litru suc, avand bune calitati vindecatoare in tratarea bolilor de piept si rinichi, in marirea acuitatii vizuale, in refacerea ficatului dupa hepatita, ciroza si ascita si in marirea secretiei biliare. Pentru imbunatatirea calitatilor gustative se amesteca cu putina smantana proaspata. In amestec cu lapte dulce este un bun expectorat la bolnavii cu afectiuni pulmonare, astm bronsic, tuberculoza si voalarea vocii.

Amestecand 100 ml suc cu 100 g miere se obtine un remediu excelent cu actiuni antiseptice, hranitoare si cicatrizante in vindecarea ranilor, eczeme uscate sau supurande, infectii externe, afectiuni bucale si leziuni ale mucoaselor. Se foloseste sub forma de gargare (de doua-trei ori pe zi timp de 3-4 minute) sau se aplica comprese si badijonari in impetigo si pe tenuri obosite si ridate carora le da supletea si prospetimea pielii, intarziind aparitia ridurilor.

Frecvent se consuma amestecat cu suc de telina, sfecla rosie, patrunjel radacini, lamaie, ridichi, andive, varza. Amestecul dintre 300 ml suc de morcovi si 180 ml suc de spanac este recomandat pentru a trata hipertensiunea arteriala, ateroscleroza, diabetul si diferite afectiuni ale aparatului digestiv (colite, constipatie, gastrita hiperacida), pneumonie si bronsite, diverse afectiuni cutanate (acnee, eczeme, furunculoza).

Sucul se morcov se mai poate amesteca si cu miere de albine sau cu felii de lamaie, avand proprietati reconfortante, diuretice si vermifuge. Totodata este un excelent remediu contra afectiunilor de gat si a pierderilor de energie (se bea cate o cana dimineata sau inainte de mese).

In tratamente externe, sucul este folosit in lotiuni zilnice pe ten si gat, dand suplete si prospetime contra ridurilor.

Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 27 martie 2010.