INTREBARE – Roberta G., Bucuresti
“Ce regim alimentar se recomanda in cazul copiilor bolnavi de bronsita?”
* * *
RASPUNS – Prof. Dr. Constantin Milică:
Restrictiile in consumul de alimente incep cu un repaus alimentar absolut, inca de la debutul bolii, folosind, timp de cinci zile, numai lichide calde, cu ceaiuri si sucuri de legume (cate 500 ml pe zi), in care predomina morcov, varza alba, sfecla rosie si telina. O alta reteta de sucuri contine 2-3 morcovi, 2-3 mere, o portocala, lamaie, o lingura miere de albine si 150-200 ml apa. Se mai utilizeaza un amestec din suc de hrean si suc de ridichi negre din care se beau cate doua linguri de patru ori pe zi.
Dupa repausul alimentar se introduc in consumul zilnic cat mai multe legume (salata, varza, morcov, telina, sfecla rosie, patrunjel, ridiche neagra, tomate, ceapa verde si usturoi), precum si suc din fructe proaspete (200-300 g), preparat din mere, gutui, afine, mure, portocale si lamai, care sunt importante surse de vitamine, saruri minerale si acizi organici. Adaosul de zeama de lamaie fluidifica si elimina sputa. Merita o atentie deosebita vitaminele, in special C, care influenteaza favorabil rezistenta de infectii, sporesc capacitatea de aparare a organismului si de mentinere a starii de sanatate, cu actiune directa in producerea de leucocite in maduva spinarii rosie si in cresterea puterii fagocitare.
Zilnic se vor bea doua-trei cani cu lapte fierbinte, in care se pun cate 50 g miere de albine, iar dimineata se bea o cana cu lapte in care se fierb frunze de patrunjel si cateva picaturi suc de usturoi pentru activarea expectoratiei.
In continuare este indicat un regim lacto-ovo-vegetarian, predominant crudivor, cu o zi-doua pe saptamana cura de fructe proaspete. Cojile de mere nu se arunca, ci se prepara sub forma de decoct. Inainte de culcare se bea o cana cu decoct din trei mere, in care s-a pus o ceapa taiata felii subtiri si fierte 20 de minute intr-un litru de apa.
In fiecare zi se va consuma un sirop preparat din doua cepe rosii cu coaja, taiate felii, care se fierb 10 minute intr-un litru de apa cu 100 g zahar; se strecoara si se bea intreaga cantitate, fractionata in mai multe reprize.
Bolnavul va locui intr-o incapere bine aerisita si umidificata, cu doua prosoape muiate in apa calda si intinse pe scaune sau pe calorifer.
Dimineata si seara va face exercitii de respiratie controlata timp de 3-5 minute. In cursul zilei va tine la nas o batista impregnata cu esenta de lavanda. In zilele de vara se va face cate o baie de soare. Seara se pune o compresa calda pe piept cu un prosop muiat in apa fierbinte cu putin otet care se tine timp de 20-30 de minute. Urmeaza o baie generala calda la 39 de grade timp de 10-15 minute.
Articolul a fost publicat in Ziarul LUMINA (rubrica “Raspundem cititorilor”) din 3 mai 2010.